Deși vaccinarea împotriva HPV este cea mai eficientă metodă de prevenire a cancerului de col uterin, România continuă să aibă o rată scăzută de acoperire vaccinală. În urma primei campanii, desfăşurată în 2008, doar 2% dintre eleve au fost vaccinate, iar în prezent cifrele se menţin scăzute, în ciuda gratuităţii vaccinului pentru adolescenţi şi a
Deși vaccinarea împotriva HPV este cea mai eficientă metodă de prevenire a cancerului de col uterin, România continuă să aibă o rată scăzută de acoperire vaccinală. În urma primei campanii, desfăşurată în 2008, doar 2% dintre eleve au fost vaccinate, iar în prezent cifrele se menţin scăzute, în ciuda gratuităţii vaccinului pentru adolescenţi şi a preţului compensat, pentru femeile adulte.
Prima campanie de vaccinare împotriva HPV, un fiasco
În 2008, doar 2.600 de eleve (2% din grupul-țintă) au fost vaccinate, iar eșecul primei campanii a lăsat urme adânci. Abia în 2020 s-a reluat vaccinarea gratuită pentru fetele cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani, iar din decembrie 2023, și băieții din aceeași categorie beneficiază de vaccin gratuit. Tot de atunci, femeile între 19 și 45 de ani pot primi vaccinul compensat în proporție de 50%.
Până în prezent, s-au vaccinat doar 42.205 femei dintr-un total eligibil de 2,8 milioane, adică o rată de vaccinare de doar 1,51%.
În cazul băieţilor, din aproape un milion, doar 20.932 au fost vaccinați, rezultând o rată de vaccinare de 2,1%.
În cazul adolescentelor, din aproape 945.000 eligibile, s-au vaccinat puțin peste 100.000, adică o rată de vaccinare de 10,6%.
5 românce cu vârste cuprinse între 20-50 de ani mor zilnic din cauza cancerului de col uterin
Medicii trag un semnal de alarmă: 5 românce cu vârsta între 20 și 50 de ani mor zilnic din cauza cancerului de col uterin – o boală care poate fi prevenită aproape în totalitate doar prin vaccinarea anti-HPV.
👉 Citește articolul integral, semnat de Alina Neagu pe HotNews.ro.
Articol realizat în cadrul proiectului Pulse, consorțiu internațional de jurnalism de investigație.
Despre virusul HPV, cele 6 tipuri de cancer pe care le poate cauza, dar şi despre vaccinul care poate preveni această afecţiune a discutat şi Dragoş, într-un interviu cu Dr. Sandra Alexiu, medic de familie şi preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov:
Adauga un comentariu
Adresa dvs de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *