Concediu medical – Cine beneficiază, în ce condiţii. Interviu Sorana Stănescu, jurnalist independent

Concediul medical este o formă de protecţie socială de care nu au parte doar salariaţii, aşa cum mulţi oameni cred eronat. Atât persoanele care realizează venituri din activităţi independente, cât şi şomerii sau alte categorii pot primi concediu medical, în anumite situaţii. Într-o discuţie cu Sorana Stănescu, jurnalist independent de la Foaia de Observaţie, Maria

Concediul medical este o formă de protecţie socială de care nu au parte doar salariaţii, aşa cum mulţi oameni cred eronat. Atât persoanele care realizează venituri din activităţi independente, cât şi şomerii sau alte categorii pot primi concediu medical, în anumite situaţii. Într-o discuţie cu Sorana Stănescu, jurnalist independent de la Foaia de Observaţie, Maria discută despre concediu medical, cine îl poate primi, ce medici îl eliberează şi care sunt condiţiile în care îl poţi primi.

Maria: Ce este concediul medical?

Sorana: Concediul medical înseamnă întreruperea unui raport de activitate, a unui contract de muncă, din cauze medicale. Din acest motiv concepţia greşită că doar salariaţii pot beneficia, însă lucrurile nu stau deloc aşa.

M: Cine poate beneficia de concediu medical?

S: Nu doar salariaţii au dreptul la un concediu medical, ci şi cei care realizează venituri din surse independente, cei care au PFA, chiar şi cei fără venituri pot beneficia de concediu medical, respectiv indemnizaţia de concediu medical, dacă încheie un contract facultativ cu casa de asigurări de care aparţin.

Aici e importantă o distincţie clară: Concediul medical nu are legătură cu contribuţia la asigurări de sănătate, cei 10% pe care îi plătim fie din salariu, fie prin declaraţia unică.
Angajaţii au dreptul automat la concediu medical, însă acest lucru nu se aplică în cazul celor care trebuie să își declare veniturile. În acele cazuri, este nevoie de un contract separat, facultativ, care nu are legătură cu CASS.

M: Cum poate cineva să beneficieze de acest contract facultativ?

S: Este un contract care se încheie cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate de care aparții. Nu poţi încheia acest contract fără să plăteşti şi contribuţia la sănătate.
Valoarea acestui contract este de 1% pe lună din venitul brut lunar, se încheie pe 12 luni şi se poate plăti lunar sau în avans.
Pentru a beneficia de concediu medical, este nevoie să fi cotizat în ultimele 12 luni anterioare momentului în care există nevoia de concediu medical.
Prin urmare, nu poţi încheia astăzi un contract, iar de mâine să poţi intra în concediu medical, dacă ai nevoie.

Cei mai mulţi dintre oamenii care depun declaraţia unică, deci obţin venituri din surse independente, nu încheie acest contract facultativ.

M: Cum pot intra în concediu medical, la nevoie, în baza acestui contract?

S: Este necesar un drum până la Casa de Asigurări de Sănătate, pentru obținerea unei adeverinţe prin care se atestă numărul de zile de concediu luate în ultimul an, pentru a nu se depăşi maximul admis.
Cu această adeverinţă se merge la medicul de familie care urmează să acorde concediul medical. Ulterior, în contul menţionat pe contractul facultativ, se va vira indemnizaţia de concediu medical.

M: Dar în cazul celor care nu au niciun venit? Sau în cazul şomerilor?

S: Şomer în România înseamnă o persoană care şi-a pierdut locul de muncă din motive care nu ţin de el/ea (ex: disponibilizări) care este activ în căutarea unui loc de muncă, este înregistrată la Agenţia Naţională de Ocupare a Forței de Muncă şi care a cotizat în ultimul an. Aceste persoane primesc şi indemnizaţia de concediu medical dacă au o suferinţă în perioada de șomaj. Şomerii sunt asiguraţi la sănătate.

Cei care nu au venit, dar au anumite boli cronice, precum pacienţii oncologici, anumiţi pacienţi cu boli rare sau cu unele boli neurologice devin automat asiguraţi şi beneficiază de asistenţă medicală şi compensare, însă ei nu beneficiază şi de indemnizaţie de concediu medical.

Ce medic poate elibera concediu medical?

Nu toţi medicii pot da concediu medical, ci doar cei care au contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Dacă medicul nu are contract cu casa, nu poate da nici reţetă compensată, nici concediu medical. Totodată, nici medicul de familie aflat în contract cu casa nu poate elibera reţetă compensată în baza unei recomandări venite dinspre un specialist care nu are la rândul său contract cu casa.

Asta înseamnă că cei mai mulţi dintre medicii din privat nu au posibilitatea de a elibera concedii medicale sau să dea recomandări de medicamente ce se încadrează la compensare.

Pot da concedii medicale doar medicii care au contract cu CNAS şi care sunt medici de familie, medici specialişti din ambulator, medicii din spitale de pe secţii sau medicii de la urgenţe.

Concediul de sarcină sau lăuzie se eliberează de către medicul de familie sau de către specialist.

M: Câte zile de concediu medical poate da un medic?

S: Medicul de familie poate da maximum 4 sau 5 zile de concediu medical (5, dacă vorbim de urgenţă). Ulterior, în urma unui alt consult, poate da alte 3 zile de concediu medical.
Însă medicul de familie nu poate elibera mai mult de 7 zile calendaristice de concediu medical pentru un episod de boală şi nici mai mult de 28 de zile de concediu medical pe an per pacient.
Tot medicul de familie poate elibera şi concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav.
Medicul din ambulatoriu poate elibera concediu medical pe o perioadă mai lungă: 15 zile calendaristice, cu prelungire până la 30 sau 31, dar nu mai mult de 3 luni pe an per pacient.
Medicul din spital poate elibera concediu medical pentru perioada internării, câteva zile după externare, cu posibilitate de prelungire de la medicul de familie (4+3), doar dacă este recomandat în scrisoarea medicală de la externare.
La camera de gardă, medicul din UPU poate elibera o zi de concediu medical, pentru ziua în care s-a făcut prezentarea la spital.

Tipuri de concediu medical

Concediul pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite, care nu au legătură cu natura muncii

În această categorie intră bolile precum pneumonie sau fracturi;
Durata acestui tip de concediu poate fi de cel mult 183 de zile în interval de un an, cu câteva excepţii prevăzute pentru boli precum tuberculoză pulmonară, unele boli cardiovasculare şi alte câteva afecţiuni, pentru care această durată se poate extinde.

Concediul pentru sarcină şi lăuzie

Cunoscut popular drept „concediu de maternitate” – de maxim 126 de zile, care pot fi împărţite înainte şi după naştere, dar nu mai mult de 63 de zile înaintea naşterii.
Concediu de risc maternal
Acesta poate fi luat înaintea celor 126 de zile de concediu maternal, dacă există riscuri care periclitează sarcina.

Concediu pentru îngrijirea copilului bolnav

Acesta se acordă până la vârsta de 12 ani a copilului, în mod obişnuit, sau până la 18 ani, în cazul copiilor cu handicap.
Părinţii pot beneficia de maxim 45 de zile, cu excepţia cazurilor grave, cum ar fi neoplaziile (cancer), sau în cazuri de imobilizare la pat.

Concediu pentru îngrijirea unui bolnav oncologic

Pentru aparţinătorii care merg cu un membru al familiei la chimioterapie sau la tratament, există 45 de zile de concediu pe an de care aceştia beneficiază.
Despre dreptul la acest tip de concediu medical ştiu foarte puţini pacienţi şi aparţinători.

Care este valoarea indemnizaţiei de concediu medical

În funcţie de tipul de concediu, valoarea indemnizaţiei se calculează pe zi şi poate varia între 75% şi 100% din valoarea medie brută a unei zile de muncă din ultimele 6 luni lucrate.

Concret, pacientul, în funcţie de tipul de concediu medical la care se încadrează, va primi pe fiecare zi lucrătoare din perioada în care este acordat concediul medical un procent de 75-100% din valoarea brută a unei zile de muncă, după ce se face media ultimelor 6 luni.
Din această sumă, se vor reţine contribuţia pentru asigurări sociale (pensie – CAS) de 25% şi impozit pe venit de 10%, fără a se mai reţine şi contribuţia CASS, de 10%.

M: Cine plăteşte concediul medical?

S: Aici sunt două situaţii principale: fie de la angajator, în cazul salariaţilor, fie de la FNUASS (Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate).
De pildă, pentru boala obişnuită, plătită cu 75%, pentru primele 5 zile, banii vin direct de la angajator. Începând cu a şasea zi, banii vin de la FNUASS.
Aceeaşi situaţie şi pentru boli contagioase sau pentru urgenţe. Pentru alte situaţii, banii vin direct de la FNUASS.
Banii pentru sarcină şi lăuzie, îngrijirea copilului bolnav, patologii oncologice şi alte boli grave vin direct de la FNUASS.

Cu toate că sursa finală a banilor este FNUASS, banii pleacă dinspre angajatori, care ulterior este nevoit să își recupereze banii de la stat, cu mare întârziere.
În cazul celor care încheie contractul facultativ, banii vin direct de la FNUASS.

M: Ce se întâmplă dacă eşti dat afară în perioada concediului medical?

S: Din fericire, nu poţi fi dat afară cât timp eşti în concediu medical. Se poate însă face suspendarea contractului de muncă din motive neimputabile angajatului, de exemplu dacă firma dă faliment.
În acea situaţie, angajatorul nu mai este obligat să plătească indemnizaţia de concediu medical. Este necesar ca în acel caz să mergi cu toate documentele la CNAS, pentru a fi luat în plată şi a primi banii direct de la casă.
Însă acest lucru se poate întâmpla doar la iniţiativa pacientului.

Poţi beneficia de concediu medical şi dacă urmezi tratament în străinătate

Dacă eşti asigurat şi contribui, poţi primi concediu medical în baza documentelor autentificate şi traduse, de la spitalul unde ai fost internat.
Pentru a beneficia, este necesar ca pe recomandarea medicului care tratează să se menţioneze necesitatea concediului medical acordat, iar documentele să fie depuse în cel mult 15 zile de la revenirea în ţară.

Cristina Glavan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Articole recomandate

Adauga un comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

[

Video recomandat

 

Style Selector