Maltodextrina: Ce este şi la ce se foloseşte
- Glosar de ingrediente
- iulie 23, 2024
Dextroza este frecvent întâlnită printre ingredientele ce compun mezeluri, sosuri sau gemuri şi conserve. De cele mai multe ori, dextroza este însoţită în alimentele ultraprocesate şi de alte ingrediente precum conservanţi, potenţiatori de arome sau stabilizatori. De ce este însă un ingredient întâlnit atât în preparatele sărate, cât şi în cele dulci şi care sunt
Citeşte totGuma xantan E415 este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut prin fermentarea zahărului sau melasei, în prezenţa bacteriei Xanthomonas campestris. Guma xantan are rolul de a îmbunătăți textura, consistența, gustul și aspectul alimentelor, contribuind totodată la prelungirea duratei de viață
Citeşte tot“Pentru o viaţă sănătoasă, evitaţi excesul de sare, zahăr şi grăsimi.” Simplu, nu? Dacă e să discutăm doar despre cel de-al doilea element, tot ce ai de făcut e să citeşti eticheta şi să cumperi acele produse care nu conţin zahăr. Problema este însă faptul că zahărul din produsele pe care le găsim în comerţ,
Citeşte totNitratul de sodiu E251 (NaNO₃) este o sare anorganică utilizată în industria alimentară, în special în produsele ultraprocesate, datorită proprietăților sale de conservare. Acest compus chimic are o istorie lungă de utilizare, fiind eficient în prelungirea duratei de viață a produselor alimentare, în special a cărnii procesate, și contribuie la aspectul și aroma acestor produse.
Citeşte totMonoglutamatul de sodiu (MSG, din engleză Monosodium Glutamate) este o sare sodică a acidului glutamic, un aminoacid natural care se găsește în multe alimente și în corpul uman. Frecvent întâlnit în alimentele ambalate de pe rafturile supermarketurilor, monoglutamatul de sodiu este considerat un aditiv sigur. Cu toate acestea, el este încă un ingredient foarte controversat. Ce
Citeşte totÎntâlnim deseori maltodextrina ca ingredient listat pe ambalajele. Însă de ce se adaugă, care sunt riscurile asociate consumului de maltodextrină şi cine ar trebui să o evite complet, aflaţi din materialul de mai jos. Maltodextrina este o pudră albă, pe bază de amidon, pe care producătorii o adaugă în multe alimente pentru a îmbunătăți aroma,
Citeşte totGuma de guar este un aditiv alimentar natural obținut din semințele plantei de guar (Cyamopsis tetragonoloba), asemănătoare unor păstăi de fasole verde, originare din India și Pakistan. În ce se găseşte guma de guar Acest aditiv este folosit pe scară largă în industria alimentară datorită proprietăților sale de îngroșare, stabilizare și emulsionare. Guma de guar
Citeşte totCaragenan – un ingredient comun ce se regăseşte în multe dintre produsele pe care le poţi cumpăra din supermarket. Dar ce este acest caragenan, la ce se foloseşte şi care sunt riscurile asociate unui consum susţinut de produse ce conţin acest ingredient, aflaţi din materialul de mai jos. Caragenan E-407, un ingredient natural La origine
Citeşte tot