Pâine cu maia şi făină integrală

Pâine cu maia şi făină integrală

Pâinea cu maia pregătită în casă, în cazul acestei reţete folosind şi făină integrală, este nu doar o alternativă pentru produsele din comerț, care de cele mai multe ori conţin mai multe ingrediente decât ar fi necesare, dar şi pentru pâinea preparată acasă, folosind drojdie. Pâinea cu maia, o tradiţie de mii de ani Prepararea

Pâinea cu maia pregătită în casă, în cazul acestei reţete folosind şi făină integrală, este nu doar o alternativă pentru produsele din comerț, care de cele mai multe ori conţin mai multe ingrediente decât ar fi necesare, dar şi pentru pâinea preparată acasă, folosind drojdie.

Jump to Recipe

Pâinea cu maia, o tradiţie de mii de ani

Prepararea pâinii cu maia este o tradiţie veche de mii de ani, existând dovezi ale preparării acestui tip de pâine inclusiv în civilizaţia egipteană, cu 1500 ani înaintea erei noastre. Cea mai veche pâine cu maia, ce datează din anii 3700, înaintea erei noastre, a fost descoperită pe teritoriul Elveţiei, într-un sit arheologic.

Practica preparării pâinii cu maia presupune formarea unui starter, o cultură de drojdii sălbatice crescute într-un simplu amestec de făină şi apă. Folosind microorganismele prezente în aer şi în făină, se obţine un aluat viu, care dă pâinii nu doar un volum impresionant, ci şi alte caracteristici care o fac mai sănătoasă decât alternativele moderne.
În urma dezvoltării drojdiilor în mod natural, se formează acid lactic, care dă gustul distinct acru al pâinii, dar şi previne infestarea starterului cu bacterii nocive.

Pâinea cu maia este mai bogată în nutrienţi, precum Vitamina B9, potasiu şi magneziu. Totodată, comparativ cu pâinea albă clasică, pâinea cu maia este responsabilă de curbe glicemice mai mici. Acest lucru se datorează structurii moleculare, care face ca zaharurile prezente în mod natural să se absoarbă mai lent.

Pâine de casă din 4 ingrediente

Toate acestea se obţin cu doar 4 ingrediente: făină, apă, sare şi maia, care este, la rândul său, alcătuită tot din apă şi făină.
Deşi poate părea un proces de lungă durată şi anevoios, prepararea starterului se face o singură dată şi durează 7 zile, ca apoi să poată fi păstrat la frigider pe termen lung, prin hrănire o dată la 2 săptămâni.
În ceea ce priveşte prepararea pâinii, aceasta nu presupune deloc frământare, ci doar 4-5 runde de câte 5-10 minute de atenţie, care odată cu o preparare constantă vor deveni rutină şi vor putea fi încorporate printre activitățile zilnice.

Pentru această reţetă, şi în general pentru reţetele ce presupun dospire cu maia, este nevoie de un cântar de bucătărie, deoarece precizia cantităţilor este importantă.
Rezultatul este o pâine cu gust, săţioasă şi considerabil mai ieftină decât produsele asemănătoare, de la brutăriile artizanale.

Pâine cu maia şi făină integrală

Recipe by Cristina GlavanCourse: Rețete sănătoase
Porţii

8

servings
Timp de preparare

1

hour 
Timp de gătire

50

minutes
Calorii

221

kcal

Ingrediente

Instrucţiuni de preparare

  • Se începe prin a cântări într-un bol încăpător 300g de apă călduţă.
  • Se ia tara cântarului şi se adaugă 100g de maia, hrănită în seara de dinaintea zilei în care se pregăteşte pâinea.
  • După dizolvare, se adaugă făina şi se amestecă până la omogenizare, fără a se frământa.
  • Aluatul astfel obţinut, cu un aspect nu foarte bine definit, se lasă să se odihnească 30 de minute.
  • Jumătate de oră mai târziu, aluatul se aduce pe masa de lucru stropită cu puţină apă. Cu mâinile umezite, se ridică de pe masă şi se împătureşte de 8-10 ori, până ce aluatul capătă rezistenţă când este împăturit şi devine fin.Aluat paine cu maia si faina integrala3
  • Se acoperă şi se lasă alte 30 de minute să se odihnească, apoi aluatul se împătureşte de alte 8-10 ori, până când îşi pierde din elasticitate.Aluat paine cu maia si faina integrala2
  • Din nou se lasă 30 de minute, apoi se reia ultima serie de împăturiri, de această dată manipulând aluatul cât mai delicat, pentru a nu pierde din volumul obţinut.Aluat paine cu maia si faina integrala
  • După ultima serie de împăturiri, aluatul cu maia rotunjeşte şi se aşează pe o foaie de copt pusă într-un bol şi se lasă acoperit la crescut pentru 3-6 ore, sau până când își dublează volumul.
  • Înainte de coacere, pâinea cu maia se crestează cu o lamă de ras curată, sau cu un cuţit foarte ascuţit, pentru a crea un spaţiu prin care aburul să poată ieşi, fără a rupe pâinea.
  • Apoi, se preîncălzeşte o oală de fontă la cuptor. După ce se încinge, aluatul se transferă cu tot cu hârtia de copt în oală.
  • Pâinea cu maia se coace cu capac timp de 25 de minute la 180 de grade, apoi se înlătură capacul.
  • Oala se întoarce în cuptor pentru încă 20-25 de minute, sau până când se rumeneşte.
  • Pâinea cu maia se lasă să se răcească pentru cel puţin o oră, înainte de a fi tăiată. În caz contrar, interiorul poate căpăta o consistenţă gumoasă.paine cu maia si faina integrala

Declaraţie nutriţională, per 100g:

  • 221 kcal
    Grăsimi: 1,2, din care 0g grăsimi saturate
    Sodiu: 293mg
    Carbohidraţi: 45g, din care 2,7g fibre, 0,1g glucide prezente în mod natural
    Proteine: 8,7g

Cristina Glavan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Articole recomandate

Adauga un comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

[

Video recomandat

 

Style Selector