Pate de ficat din comerţ – Ingredientele conţinute de cele mai mari branduri 

Te-ai întrebat vreodată ce conţine o conservă de pate de ficat din comerţ? Pentru a-ţi sări în ajutor, echipa Starea Sănătăţii a citit ingredientele celor mai populare branduri de conserve de pateu din supermarket. Am analizat în trecut pateurile vegetale, ale căror ingrediente nu ar trebui să se regăsească în alimentaţia noastră, într-o bună parte.

Te-ai întrebat vreodată ce conţine o conservă de pate de ficat din comerţ? Pentru a-ţi sări în ajutor, echipa Starea Sănătăţii a citit ingredientele celor mai populare branduri de conserve de pateu din supermarket.

Am analizat în trecut pateurile vegetale, ale căror ingrediente nu ar trebui să se regăsească în alimentaţia noastră, într-o bună parte. Acum a venit rândul pateului de ficat să fie luat în colimator.

Așadar, pentru o viață sănătoasă e nevoie să adoptați o dietă alimentară bazată pe cât mai puține alimente ultraprocesate. Ce înseamnă ultraprocesat? Ceea ce vine într-un ambajal de obicei din plastic, are mai mult de trei, patru ingrediente și conține ingrediente pe care nu le ai în mod obișnuit în bucătărie. Pentru a mânca sănătos, deci, mai ales în cazul copiilor, este recomandat să alocăm ceva timp și să le gătim acasă, din ingrediente adevărate, nu să le dăm toate nenorocirile făcute în laboratoarele de chimie care au ajuns fabricile din industria alimentară. 

Larisa, colega noastră, a luat din magazin câteva cutii de pate de ficat, un produs despre care știm că nu lipsește din casele multora, cum nu lipsește nici varianta vegetală a pateului din cămările celor care țin post. Atenție însă, un produs de post nu e neapărat sănătos. La fel cum un produs vegan n-are aproape nicio legătură cu sănătatea. Asta că se tot promovează eticheta de produs vegan cu sensul de sănătos. 

Pate de porc Scandia Sibiu 120 g

Pe etichetă există următoarele mențiuni: curat, fără E-uri, fără conservanți, ficat numai din porc, fără coloranți. Serios? Ia să vedem: 

Ingrediente: ficat de porc (24%), slănină, apă, șorici, proteină vegetală din soia, sare iodată, zahăr, amidon din porumb, ceapă, condimente, usturoi.

Acest pate are, conform declarației nutriționale raportate, la 120g 20,4 g grăsimi, 4.8 g glucide, fibre 1.56g, 12.96 g proteină, 1,68 g sare. 

11 ingrediente. Mai puține decât cel vegetal, dar nu ok. Zahăr, amidon din porumb…

Pate de ficat Antefrig 100 g 

Ingrediente: apă, ficat de porc 30% (de origine din UE), slănină, făină de grâu, amestec de condimente (lapte praf degresat, extract de condimente, ceapă, condimente), proteină animală de porc, sare. 

20g grăsimi, 5.5 g glucide, 9.5 g proteine, 1.6 g sare.

10 ingrediente. Știți cum arată slănina aia pe care o bagă în aceste pate-uri? Nu vreți să știți! Dacă am vedea, n-am mai consuma. 

Pate de ficat Mandy foods 120g – 

Din nou, strategii de marketing pe eticheta din fată, zero conservanți, zero coloranți, fără E-uri.

Ingrediente: ficat de porc 30%, apă, slănină, carne de porc, condimente naturale și extracte de condimente, lapte praf, adjuvant alimentar (dextroză), proteine de origine animală, amidon de porumb, proteină vegetală de soia, sare, zahăr, ceapă.

Raportat la o cutie avem 15,48 g grăsimi, 7.56 g zaharuri, 0 g fibre, 11.16 proteină, 1.68 g sare.

14 ingrediente, cele mai multe.

Pate de ficat Bucegi 120g 

Ingrediente:  ficat de porc 20%, ajunge 20%, fomiștilor! Slănină, apă, șorici, proteină vegetală din soia, sare iodată, amidon din porumb, zahăr, ceapă, făină albă de grâu, condimente, dextroză, emulsifianți: monogliceride și digliceride ale acizilor grași; stabilizatori: difosfați și trifosfați de sodiu; extract de drojdie; agent de îngroșare: gumă xantan; arome, colorant: carmină; conservant: nitrit de sodiu.

Raportat la cantitatea din cutiuță avem 16.68 g grăsimi, 4.8g glucide, 1.08 g fibre, 13.2 g proteine, 1.44g sare.

Aici trebuie să fi absolvit chimia ca să spui exact numărul de ingrediente, din cauza acestor formulări: emulsifianți: monogliceride și digliceride ale acizilor grași; stabilizatori: difosfați și trifosfați de sodiu; dar sunt clar peste 18 bucăți. Acesta e cel mai procesat, din ce am găsit noi la magazin. 

Ardealul cu Fainoșag 100g

Acelaşi tip de menţiuni: fără monoglutamat, carmină, nitriți adăugați.

Ingrediente: apă, ficat de porc 20%, slănină, șorici, proteină vegetală din soia – păi, nu e din carne, de ce pui proteină vegetală, amidon din cartofi, sare, zahăr, ceapă, pastă de tomate, proteină animală din porc, deci, și proteină vegetală și proteină animală, bun așa, extract de drojdie.

16g grăsimi, 4 g glucide, 9 g proteină, doar nouă, dar diversă, 2 g sare.

12 ingrediente, iar, foarte multe. Nu consumi așa ceva dacă vrei să ai grijă de sănătatea ta. 

Așadar, aici, avem între 20 și 30% ficat. Slănină plus șorici în cantitate mai mare decât ficatul, dar nu scriu asta producătorii. Iar oamenii cumpără pate de ficat fără să știe că de fapt cumpără pate de șorici și slănină cu 20% ficat. Ceea ce sună chiar scârbos, dacă stai un pic să te gândești, nu? Doar că nu scrie așa pe etichetă. 

Din păcate, nu mulţi oameni citesc etichetele.

În realitate însă, dacă îl faci de casă, pateul de ficat conţine ficatul ca principal ingredient, echivalând aproximativ 80%, nu 20% din compoziţie. Restul de ingrediente sunt unt, sare şi condimente. Ca alternativă la pateul de cumpărat, te invităm să încerci o reţetă de pateu de casă, pe care o pui în aplicare rapid, din câteva ingrediente pe care ştii să le pronunţi uşor.

Citind etichetele puteți alege produsele mai puțin rele și puteți controla ce alimente consumaţi.

Cristina Glavan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Articole recomandate

Adauga un comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

[

Video recomandat

 

Style Selector