De ce să renunţi la diete de slăbit pentru a slăbi sănătos. Cum a slăbit Dragoş Pătraru
- Alimentaţie sănătoasă, Obiceiuri nocive, Stil de viată sănătos
- iulie 10, 2024
Fie că vorbim despre lupus, psoriasis, artrită sau scleroză multiplă, boala autoimună afectează la nivel global între 5 şi 10 la sută din populaţie, în ţările dezvoltate. În ţările în curs de dezvoltare, prevalenţa este mai mică, motiv pentru care aceste afecţiuni au ajuns să fie asociate cu un nivel de trai ridicat. Cu toate acestea,
Citeşte totPoluarea aerului este adesea asociată cu mediul exterior, dar şi calitatea aerului din interiorul locuințelor poate avea un impact semnificativ asupra sănătății. Conform unor studii recente, aerul din interior poate fi, în unele cazuri, la fel de poluat ca cel exterior. Sursele de poluare includ particule PM 2.5, praf, compuși organici volatili emanați de materiale
Citeşte totCancerul de colon este, dacă privim imaginea globală, a treia cea mai frecventă formă de cancer, care afectează deopotrivă femeile şi bărbaţii. 10% dintre toate diagnosticele de cancer din lume reprezintă cazuri de cancer de colon. La nivel european, există o rată medie de supravieţuire de 60% după 5 ani de la primirea acestui diagnostic.
Citeşte totAutoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că un lot de cașcaval produs din lapte de vacă a fost retras din magazinele Carrefour, după ce în compoziţia produselor s-a descoperit prezența bacteriei Listeria monocytogenes. Clienții care au achiziționat produsul sunt sfătuiți să evite consumul şi să returneze sau să distrugă produsul. Pe
Citeşte totNouă membri ai unei familii din China au murit, după ce au consumat la micul dejun tăiţei de casă obţinuţi din porumb, care fuseseră anterior păstraţi la congelator timp de 1 an. Aproape întreaga familie a murit în urma intoxicării cu o toxină rară, numită acid bongkrek, care se poate dezvolta în produse fermentate, cu
Citeşte totUn raport recent, elaborat în Spania de o echipă de cercetători, analizează efectul utilizării unui aragaz sau a unei plite cu gaz într-o gospodărie, plecând de la studii anterioare pe acelaşi subiect. Concluzia raportului este că 40.000 de oameni mor în fiecare an în Uniunea Europeană și în Marea Britanie din cauza poluării provocate de
Citeşte totNu de puţine ori am păţit-o, mulţi dintre noi. Cel mai adesea se întâmplă să ne pricopsim cu o toxiinfecţie alimentară atunci când mâncăm într-un loc nou, când călătorim şi, poate cel mai rar, atunci când nu preparăm mâncarea corespunzător. Vestea că în Statele Unite 75 de oameni s-au îmbolnăvit, iar o persoană a şi
Citeşte totExceptând bolile cronice, expunerea la poluarea aerului este a doua cauză de deces după fumat. Doar că poluarea este un ucigaș foarte discret, pentru că rareori punem pe seama ei problemele de sănătate pe care le avem. Cum ne afectează poluarea aerului Poluarea aerului afectează fiecare organ și fiecare celulă din corpul uman. Este concluzia
Citeşte totDacă până recent se credea că boxul şi alte sporturi de contact sunt cele în urma cărora un sportiv poate rămâne cu afecţiuni neurologice, date mai recente arată că şi practicarea fotbalului ar putea cauza o afecţiune asemănătoare bolii Alzheimer. Encefalopatia traumatică cronică, o boală cu simptome neurologice severe În urma unui studiu desfăşurat în
Citeşte totCOVID19, probabil cea mai controversată boală transmisibilă a secolului, a fost încă de la început asociată cu simptomele respiratorii pe care le provoacă. Totuşi, cele mai recente date arată că virusul SARS-CoV-2 are efecte majore şi asupra microbiomului, dând astfel simptome gastro-intestinale. COVID19 poate da vărsături, greaţă, diaree COVID-19 este, în principal, o boală respiratorie
Citeşte totCarbohidraţii sunt unul dintre cei trei macronutrienţi pe care majoritatea îi includem în alimentaţia noastră, alături de grăsimi şi proteine. Deși deseori sunt deseori catalogați ca fiind o alegere greșită, de multe ori fără vreo nuanță, aceştia nu pot lipsi din alimentația noastră. Desigur, nu toţi carbohidraţii sunt egali, unii fiind foarte buni pentru sănătate,
Citeşte totÎntr-o postare recentă pe Facebook, distribuită inclusiv de pagina doctorului pediatru Mihai Craiu, un medic lămureşte pentru toţi părinţii problema cu mucii la copii, în funcţie de culoare şi consistenţă, explicând în ce moment ar trebui să existe motive de îngrijorare. „Mucii verzi nu sunt contagioşi!” O problemă frecvent întâlnită de părinţi, mai ales în
Citeşte totUleiurile din seminţe sunt cele mai comune grăsimi adăugate în timpul gătirii, atât în bucătăriile oamenilor, cât şi în industria alimentelor fast-food şi a produselor procesate. Prin tradiţia locului, cel mai popular ulei rămâne uleiul de floarea soarelui. În ultimii ani însă, tot mai multe uleiuri din alte seminţe au prins popularitate. În tot acest
Citeşte totVitamina D este unul dintre micronutrienţii care se regăsesc deseori în cantitate prea mică în organism. Cu precădere în lunile reci, poate apărea un deficit de Vitamina D, iar această îngrijorare ne poate face să suplimentăm fără a consulta medicul, riscând să cădem în cealaltă extremă. Ce este Vitamina D, când apare deficitul, cum se
Citeşte totAsociaţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA (FDA) a aprobat în urmă cu câteva zile primul vaccin pe care oamenii şi-l vor putea administra acasă, fără asistenţă medicală. FluMist este dezvoltat de AstraZeneca şi se administrează nazal, sub formă de spray. Vaccinul cu administrare nazală nu este o noutate, FluMist fiind aprobat încă din anul 2003
Citeşte totPatogenii rezistenți la medicamente ar putea cauza peste 39 de milioane de decese în următorii 25 de ani, conform unor estimări sumbre publicate marți în jurnalul medical The Lancet. Studiul preconizează totodată că alte 169 de milioane de decese vor fi asociate cu infecțiile rezistente la antibiotice în aceeaşi perioadă. Vârstnicii, cei mai expuşi riscului
Citeşte totGenetica joacă un rol important, atunci când vine vorba despre bolile pe care le-am putea dezvolta pe parcursul vieţii. Totuşi, factorii genetici nu sunt ceva inevitabil şi, de fapt, riscul de a dezvolta bolile către care o persoană este predispusă creşte semnificativ, cu cât stilul de viaţă este mai nesănătos. Un studiu publicat în Jurnalul
Citeşte totÎn data de 17 septembrie, Comisia Europeană a propus o actualizare a recomandărilor Consiliului European, privind un mediu fără fum. Noua inițiativă sugerează extinderea reglementărilor anti-fumat în spațiile publice exterioare, vizând în special protejarea copiilor și tinerilor din întreaga Uniune Europeană. Fără ţigări, fumat fără fum sau vapat în spaţiile publice deschise destinate copiilor Printre
Citeşte totUn studiu publicat în urmă cu câteva zile în revista ştiinţifică Nature arată date îngrijorătoare: peste 3600 de substanţe chimice dintre cele folosite la depozitarea, procesarea, ambalarea şi servirea alimentelor au fost găsite şi în corpul uman. 80 dintre aceste substanţe sunt cunoscute ca fiind un potenţial pericol pentru sănătate, iar despre multe altele nu
Citeşte totCe tip de pastă de dinţi e mai bine să folosim? Cu sau fără fluor? Există un pericol real în folosirea unei paste de dinţi cu fluor? Încercăm în acest material să facem lumină asupra unui subiect pe care se ceartă chiar şi specialiştii, pentru că fiecare găseşte studii care să-i sprijine ideile. Din ce
Citeşte totDe ce se folosesc pesticidele? De ce au legumele nitraţi? Care este diferenţa între nitraţi şi nitriţi? În acest material punem pe masă problema nitraţilor şi a pesticidelor din fructe şi legume, un subiect care stârneşte tot mai multe discuţii. Ce efecte au asupra sănătăţii, atât pesticidele cât şi nitraţii?Nu, aceste substanţe nu sunt acelaşi
Citeşte totStilul de viaţă sedentar, statul jos prelungit pentru ore în şir sunt asociate cu multiple riscuri pentru sănătate, iar cercetările recente subliniază importanța menținerii unui stil de viață activ. Studiile sugerează că a fi sedentar poate contribui la dezvoltarea unor afecțiuni cronice, cum ar fi obezitatea, diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare. De exemplu,
Citeşte totÎntr-un interviu acordat lui Dragoş Pătraru, Beatrice Mahler a vorbit despre respiraţie, impactul acesteia în buna funcţionare a organismului, importanţa unei respiraţii lente şi despre modul în care lipsa de mişcare afectează masa musculară şi, indirect, respiraţia. Respiraţia, bătăile inimii şi funcţionarea creierului sunt interconectate „Modul în care respirăm şi ziua şi noaptea este echilibrul
Citeşte totÎn discuţia despre grăsimi întotdeauna se face diferenţierea între grăsimi saturate şi cele nestaturate. Dar care este diferenţa? Şi care dintre ele sunt grăsimi sănătoase? Le desluşim pe toate în acest material. Înainte de toate, trebuie să știți asta: majoritatea grăsimilor nu doar că sunt inofensive, ci sunt chiar benefice! Atunci când nu consumăm calorii
Citeşte totÎn acest material Starea Sănătăţii, discutăm despre consumul de carne roşie, când şi cum ar trebui consumată carnea roşie, cât de sigur este consumul de mezeluri pentru sănătate şi care sunt recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pe aceste subiecte. Consumul de carne roşie este un aspect tot mai discutat, dar şi mai controversat, când vine
Citeşte totEpisodul ce stă la baza acestui material ia în vizor elemente şi mituri despre nutriţie, cât şi aspecte ce ţin de longevitate, mişcare şi medicina 3.0, cea axată pe prevenţie, înainte ca nevoia de tratament să apară. Ce este nutriţia şi cum ne influenţează sănătatea Nutriția este știința care se ocupă cu studiul alimentelor și
Citeşte totÎn acest episod Starea Sănătăţii, discuţia este despre microbiom. Cum ne hrănim încât să evităm alimentele ce provoacă inflamaţie în corp, să hrănim microbii buni din organism şi care este relaţia dintre microbiom şi ecosistemul în care trăim, puteţi afla mai jos. Ce este microbiomul şi de ce este important Microbiomul reprezintă ansamblul microorganismelor, inclusiv
Citeşte totDacă ne imaginăm un stil de viaţă sănătos ca pe o clădire, nutriţia este doar unul dintre pilonii ce o susţin. La fel de importante sunt şi alte aspecte din viaţă, precum somnul, diminuarea stresului, relaţii cu sens şi o stare de bine la nivel psihologic. Pilonii unui stil de viaţă sănătos Nutriţia Despre ceea
Citeşte totÎn acest episod Starea Sănătăţii discutăm despre 5 superalimente pe care să le incluzi în alimentaţia ta, pentru a începe drumul către sănătate. După ce în episoadele anterioare am discutat despre alimentele ultraprocesate, haideţi să descoperim şi alternativele sănătoase, care sunt acestea şi cum să includem aceste superalimente în meniul zilnic. Când vine vorba de
Citeşte totMâncarea sănătoasă reprezintă o preocupare pentru tot mai mulţi dintre oameni. Însă alegerile sănătoase încep încă de la cumpărături. Din acest motiv, în acest episod Starea Sănătăţii vă propunem un ghid scurt, în 3 paşi, care vă va ajuta să faceţi alegeri mai bune la cumpărături. Alegeţi mâncare sănătoasă în 3 paşi simpli Așadar, primul
Citeşte totFel şi fel de diete de slăbit pot fi găsite pe vastul internet, una promiţând rezultate mai spectaculoase ca cealaltă. Nu puţine articole s-au scris şi despre modul în care Dragoş Pătraru a reuşit să slăbească peste 30 de kilograme. Iată toate motivele pentru care să renunţaţi la diete pentru a putea slăbi sănătos, cu
Citeşte totAlimentele ultraprocesate sunt unul dintre factorii declanşatori ai bolilor secolului 21. De la obezitate, diabet şi sindrom metabolic şi până la moarte prematură, toate pot surveni în mod indirect, în urma unui consum susţinut de alimente ultraprocesate. Ce sunt alimentele ultraprocesate? Alimentele ultraprocesate sunt produse comestibile, care trec printr-un proces industrial intens de transformare, incluzând
Citeşte totExistă o legătură strânsă între performanţele şcolare ale copiilor şi mişcare. Activitatea fizică a celor mici este deseori pusă în plan secund, prioritare fiind rezultatele şcolare academice pentru cei mai mulţi dintre părinţi. A ignora însă mişcarea şi exerciţiile fizice este nu doar în detrimentul stării de sănătate a copilului, ci şi a performanţelor lui
Citeşte tot