Patogenii rezistenți la medicamente ar putea cauza peste 39 de milioane de decese în următorii 25 de ani, conform unor estimări sumbre publicate marți în jurnalul medical The Lancet. Studiul preconizează totodată că alte 169 de milioane de decese vor fi asociate cu infecțiile rezistente la antibiotice în aceeaşi perioadă. Vârstnicii, cei mai expuşi riscului
Patogenii rezistenți la medicamente ar putea cauza peste 39 de milioane de decese în următorii 25 de ani, conform unor estimări sumbre publicate marți în jurnalul medical The Lancet.
Studiul preconizează totodată că alte 169 de milioane de decese vor fi asociate cu infecțiile rezistente la antibiotice în aceeaşi perioadă.
Vârstnicii, cei mai expuşi riscului de deces
Cercetătorii își bazează prognozele pe analiza deceselor recente și pe impactul măsurilor luate pentru a reduce mortalitatea cauzată de rezistența la medicamente antimicrobiene în timp. Specialiştii au descoperit că peste 1 milion de oameni au murit anual din cauza infecțiilor rezistente la medicamente între anii 1990 și 2021.
Decesele cauzate de patogeni rezistenţi la medicamente în rândul copiilor sub 5 ani au scăzut cu 50%. Cu toate acestea, decesele în rândul persoanelor de peste 70 de ani au crescut cu mai bine de 80%.
Aceste tendințe se așteaptă să continue, cu decesele cauzate de rezistenţa la medicamente în rândul copiilor sub 5 ani să se înjumătățească până în 2050, în timp ce decesele în rândul persoanelor de peste 70 de ani sunt așteptate să se dubleze.
Fără măsuri concrete, numărul de morţi va continua să crească
Studiul, realizat de Proiectul Global de Cercetare asupra Rezistenței la Antimicrobiene (GRAM), prevede că fără adoptarea unor măsuri de remediere, numărul de morţi din această cauză vor continua să crească.
Autorii estimează că 1,91 milioane de oameni ar putea muri direct din cauza microbilor rezistenţi la medicamente în anul 2050 — o creștere de aproape 70% comparativ cu cele 1,14 milioane de decese din 2021. De asemenea, se estimează că supermicrobii vor contribui la moartea a 8,22 milioane de persoane anual — o creștere de aproape 75% față de cele 4,71 milioane de decese asociate din 2021.
Decesele cauzate de rezistenţa la antibiotice a scăzut în timpul pandemiei Covid19
În 2019 au existat 1,27 milioane de decese atribuite acestei cauze. În acelaşi timp, super-microbii au contribuit la alte 4,95 milioane de decese, conform unui studiu GRAM din 2022. În 2021, comparativ cu 2019, s-a înregistrat o scădere, datorată cel mai probabil măsurilor impuse în timpul pandemiei de Covid-19.
„Aceste descoperiri subliniază că rezistenţa la medicamente antimicrobiene a fost o amenințare globală semnificativă pentru sănătate de zeci de ani și că această amenințare este în creștere,” a declarat autorul studiului, Mohsen Naghavi, profesor la Universitatea din Washington.
Liderii mondiali se vor întâlni săptămâna viitoare la reuniunea la nivel înalt a Adunării Generale a Națiunilor Unite pentru a semna o declarație politică ce va dezvălui planurile globale de combatere a infecţiilor rezistente la medicamente.
Adauga un comentariu
Adresa dvs de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *