Studiu: Utilizarea excesivă a tehnologiei, asociată cu o stare de bine redusă, în rândul copiilor

Studiu: Utilizarea excesivă a tehnologiei, asociată cu o stare de bine redusă, în rândul copiilor

În era tehnologiei şi a inteligenţei artificiale tot mai prezente în cotidian, o analiză sistematică evidențiază o asociere puternică între timpul petrecut în faţa ecranelor şi deteriorarea relațiilor şi a stării de bine ale copiilor, cu precădere în rândul celor cu vârste cuprinse între 4 şi 6 ani. Concret, studiul a arătat că acei copii

În era tehnologiei şi a inteligenţei artificiale tot mai prezente în cotidian, o analiză sistematică evidențiază o asociere puternică între timpul petrecut în faţa ecranelor şi deteriorarea relațiilor şi a stării de bine ale copiilor, cu precădere în rândul celor cu vârste cuprinse între 4 şi 6 ani.

Concret, studiul a arătat că acei copii care petrec perioade lungi de timp folosind dispozitive digitale, precum telefonul, tableta sau televizorul sunt expuşi unui risc mai mare de a avea dificultăţi sociale, emoţionale şi comportamentale.

Înainte de a ajunge la această concluzie, cercetătorii au analizat literatură de specialitate ce viza utilizarea tehnologiei de către copii, începând cu anul 2011, din 20 de ţări, printre care Australia, China, SUA, Germania sau Canada. Majoritatea acestor studii se bazau exclusiv pe raportările făcute de peste 83 de mii de părinţi.

Cum este definită bunăstarea copiilor în această cercetare

Pentru a avea un reper prin care să poată analiza această corelare, oamenii de ştiinţă au identificat şi observat 4 aspecte distincte:

  • bunăstarea psihosocială – un instrument de măsurare a fericirii copiilor, dar şi a adaptabilităţii sociale şi emoţionale;
  • funcţionarea socială – abilităţi de relaţionare, modul în care cei mici interacţionau cu alţi copii;
  • relaţia părintecopil – apropierea dintre cei mici şi părinţii lor, sau dimpotrivă, conflictele cu aceştia;
  • funcționare comportamentală – absenţa sau, dimpotrivă, prezenţa unor dificultăţi precum tantrumuri apărute pe fondul utilizării tehnologiei, hiperactivitate, depresie sau anxietate;

Concluziile studiului

În urma analizei a rezultat că acei copii mici care folosesc mai mult dispozitivele cu ecrane au avut o asociere cu o stare de bine mai scăzută pe toţi cei patru indici.
Cu toate acestea, corelaţia nu înseamnă cauzalitate, însă legătura dintre cele două ar exista. Cu alte cuvinte, cu cât copiii petrec mai mult timp privind ecrane sau jucându-se pe telefon, cu atât mai mult se pot deteriora abilităţile lor sociale, emoţionale, dar şi relațiile cu părinţii şi cu cei din jur.

Recomandările cercetătorilor

În ciuda faptului că nu se poate recomanda un anume interval de timp care este sigur pentru a nu avea parte de aceste riscuri, există câteva măsuri pe care părinţii le pot lua pentru a le diminua.

  1. Stabilirea unor limite de timp

Este importantă setarea unui interval în care cei mici au voie să folosească dispozitivele. Totodată, este de dorit ca timpul petrecut în faţa ecranelor să fie alternat cu alte activităţi, precum timpul petrecut afară, cu familia, ascultând poveşti citite sau joc de rol.

  1. Calitatea conținutului urmărit

Acele intervale alocate pentru timp petrecut în faţa ecranelor ar trebui să aducă un plus educației şi cunoștințelor celor mici.
Așadar, este de preferat un conţinut educativ, precum aplicaţii care îi învaţă o limbă străină prin joc sau cu fişe digitale interactive, ce le dezvoltă nivelul de cunoaştere sau creativitatea.

  1. Timp petrecut împreună, chiar şi cu ecrane

Tehnologia şi aplicațiile de învăţare nu sunt doar pentru copii. Cei mari se pot alătura şi astfel pot îmbina interacțiunea socială cu cea digitală.

În acelaşi timp, e important de amintit şi faptul că este dovedit, copiii sub 2 ani nu pot beneficia de timp petrecut în faţa ecranelor, indiferent de conţinutul prezentat. În ciuda expunerii lor la lumea digitală, ei nu asimilează informaţiile care le sunt prezentate în acest mod.

Cristina Glavan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Articole recomandate

Adauga un comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

[

Video recomandat

 

Style Selector