Tania Ghinea, kinetoterapeut: Întrebări din tribul Starea Sănătăţii

Kinetoterapia, ramură a fizioterapiei ce se concentrează pe exerciții fizice terapeutice, adaptate nevoilor fiecărui pacient, prinde tot mai multă popularitate printre pacienţii cu nevoi ortopedice sau neurologice din România. Cu toate acestea, există o multitudine de nelămuriri şi incertitudini pe care oamenii încă le au, când vine vorba despre această specializare. Într-un interviu live cu

Kinetoterapia, ramură a fizioterapiei ce se concentrează pe exerciții fizice terapeutice, adaptate nevoilor fiecărui pacient, prinde tot mai multă popularitate printre pacienţii cu nevoi ortopedice sau neurologice din România. Cu toate acestea, există o multitudine de nelămuriri şi incertitudini pe care oamenii încă le au, când vine vorba despre această specializare. Într-un interviu live cu Dragoş, Tania Ghinea, kinetoterapeut cu peste 15 ani de practică, a răspuns celor mai comune întrebări despre modul în care kinetoterapia poate ajuta pacienţii în recuperarea lor, dar şi despre cum putem preveni anumite probleme.

Întrebările lui Dragoş

Există o legătură foarte strânsă între sănătatea posturală (poziţia coloanei vertebrale) şi dinţi, articulaţia temporomandibulară?

Tania: Corpul nostru funcționează ca un tot unitar. Odată ce există un dezechilibru la nivelul coloanei sau la nivelul membrelor inferioare, apare un dezechilibru şi la nivel mandibular.
Este foarte important să urmărim copiii, bebeluşii, să le urmărim forma capului, cerul gurii, construcţia mandibulei şi a maxilarului.
Contează foarte mult în dezvoltarea lor, atunci când se ridică în picioare. Odată ce există o problemă la nivelul maxilarului sau a mandibulei, pot apărea şi probleme la nivelul coloanei vertebrale.
Trebuie urmăriţi copiii care folosesc mult timp suzetă, cei care scrâșnesc dinţii. Toate acestea pot crea probleme la nivelul articulației temporomandibulare şi pot crea predispoziţii, atitudini şi apoi deviaţii ale coloanei vertebrale.
Atunci când ortodontul recomandă aparat sau gutieră, este foarte important să facă şi o evaluare posturologică, pentru a vedea cum se modifică ulterior postura după purtarea aparatului.
Dacă un copil are nevoie de aparat dentar, dar face doar partea de kinetoterapie nu-şi va corecta în totalitate partea de mandibulă. Va trebui să poarte aparat şi, împreună cu kinetoterapia, va avea procesul de recuperare complet.
În cadrul kinetoterapiei sunt anumite exerciţii destinate articulației temporomandibulare cu efecte foarte bune.

Se nasc copii cu probleme din ce în ce mai mari, nu?

Tania: Da, din păcate văd foarte mulţi bebeluşi cu torticolis, care vine cu o deformare a capului şi trebuie lucrate anumite tehnici din zona osteopatiei care pot ajuta copilul.
Dacă nu se remediază cât timp oasele sunt încă moi, cartilagii, când se ridică în picioare pot interveni predispoziţii către scolioze, cifoze, sau tot felul de deviaţii la picioare.
O altă afecţiune foarte des întâlnită este tal valg, adică piciorușele orientate către interior. Atunci când nu se intervine apare o predispoziţie foarte mare către platfus.

E o consecinţă a stilului de viaţă al părinţilor?

Tania: Este foarte importantă perioada de sarcină, dar şi ce fac părinţii înainte de sarcină. Contează mișcarea, mamele trebuie să fie mai active şi să aibă grijă mai mare de corpul lor. Persoanele supraponderale trebuie să facă mişcare specializată, trebuie să avem grijă la ce mâncăm, cum ne hidratăm.
Igiena somnului e foarte importantă, de asemenea.

Sedentarismul, stresul şi alimentele ultraprocesate joacă un rol?

Tania: Da, stresul e un factor determinant. Orice boală, înainte să apară în planul fizic, apare în mental şi în emoţional. Mamele sunt speriate că trebuie să facă foarte multe analize şi există foarte multă informaţie greşită pe internet. Toate aceste informaţii greşite provoacă mai mult stres.
Există inclusiv specialişti care dau indicaţii greşite. Oamenii sunt suprasaturaţi de informaţie eronată, iar asta provoacă mai mult stres.

Prin casa de asigurări se poate deconta kinetoterapia?

Tania: De două ori pe an, oamenii au decontat 10 şedinţe de fizioterapie şi 10 şedinţe de kinetoterapie, în limita plafonului existent.

În cazul pacienţilor cu probleme neurologice, cel mai bine pentru ei este să se interneze în centre unde pot avea parte de tratamente mai complexe, precum hidrokinetoterapie.
Dacă se duc şi se internează 2 săptămâni, pot face exerciţii intensiv.
E foarte greu să aduci un pacient hemiplegic, care se mişcă foarte greu, la centru. Este de preferat internarea pentru recuperare.

Întrebări din tribul Starea Sănătăţii

Pot rezolva exercițiile de kinetoterapie o problemă de lombosciatică la nivelul L4-L5?

Tania: Pot rezolva, prin învățarea unui program corespunzător de exerciţii care să aibă la bază întărirea musculaturii abdominale, a celei paravertebrale şi a celei fesiere.
Pe lângă partea de kinetoterapie, care să-i întărească masa musculară, trebuie să înveţe o igienă a vieţii, adică ce are şi ce nu are voie să facă.
Degeaba facem kinetoterapie dacă alerg pe bandă, stau 8 ore pe zi la birou fără să mă ridic, dacă dorm în poziţii incorecte.
Dacă face aceste lucruri, poate să menţină şi să nu mai avanseze problema, însă de corectat în totalitate, nu va mai putea corecta.
Exercițiile se fac toată viaţa, cam de două ori pe săptămână în centru, apoi să le înveţe şi să le facă şi acasă. Sunt exerciţii personalizate şi se fac pe tot parcursul zilei, ca o rutină zilnică.

O recomandare de kinetoterapeut în Iaşi?

Tania: În Iaşi? Anamaria Beşleagă

Factură de gleznă internă, operaţie reuşită. Piciorul e în ghips, nu am voie sa calc pe el. Când pot începe recuperare şi kinetoterapie?

Tania: După ce iese din imobilizare ar trebui începută kinetoterapia imediat. Sunt anumite exerciţii de izometrie, se fac anumite manuale pasive de către kinetoterapeut şi astfel recuperarea va fi şi mai rapidă şi corectă.
În momentul în care se stă cu piciorul imobilizat, se reduce mobilitatea în articulaţie şi scade masa musculară. E normal să nu încarci piciorul imediat.
Trebuie căpătată întâi mobilitatea articulară, ca prim obiectiv, apoi forţa musculară, dar ca tranziţie eu pun exerciţii de izometrie, apoi mișcările active cu rezistenţă.
Într-o primă perioadă de 2-3 săptămâni se începe încărcarea progresivă a piciorului.

Ce sport ne ajută mai mult să recăpătăm postura corectă? Tenisul de câmp sau înotul?

Lucrez în IT, stau foarte greşit pe scaun şi am dureri în zona lombară şi cervicală.

Tania: Niciun sport nu înlocuieşte mișcarea specializată, anume kinetoterapia. În momentul în care sunt deja niște probleme, niște dureri, e bine să se vină către un specialist kinetoterapeut, care să îl îndrume corect, ce exerciţii ajută, să îl înveţe corect cum trebuie să stea la birou şi ce tip de sport trebuie să facă.
Între tenis şi înot, din punctul meu de vedere ar fi mai indicat înotul. Deşi, dacă se duce să înoate crawl sau bras şi are o atitudine cifotică şi coloana este arcuită spre înainte, nu face decât să accentueze problema. Deci mai degrabă o hidrokinetoterapie, exerciţii în apă şi înot pe spate.

Tenisul este un sport pe care nu l-aş indica atunci când o persoană are deja o problemă. În primă fază recomand o evaluare şi niște exerciţii de kinetoterapie.

Ce exerciţii şi antrenamente ar fi de evitat la sală, când avem mici protuzii la nivelul coloanei?

Ce tip de mişcare e recomandată pentru îmbunătățirea musculaturii spatelui, în acest caz?

Tania: Se pot face mişcări în extensie. De exemplul, din culcat pe burtă, se ridică uşor pieptul în extensie, doar la nivel toracal.
Picioarele să fie uşor depărtate, pentru a se bloca zona lombară.
Nu recomand îndreptările de spate cu greutate foarte mare, această ridicare cu înclinarea trunchiului spre înainte cu genunchii întinşi.
Se poate înlocui alergarea pe bandă cu bicicletă eliptică sau staţionară.
Se pot face diverse mişcări de abdomen, dar nu varianta cu picioarele întinse, ci cu genunchii îndoiţi. Se ridică trunchiul uşor, doar până când se desprind omoplaţii.

Ce exerciţii să fac pentru scleroză multiplă?

Tania: Pentru că scleroza multiplă este o boală degenerativă şi evolutivă, e destul de complicat.
Se fac anumite tratamente destul de complexe, sunt episoade când musculatura se atrofiază foarte mult, sunt dureri mari.
Am lucrat foarte mult în această zonă, trebuie menţinut un program de kinetoterapie pe o perioadă cât mai lungă.
Însă exercițiile pe care noi le folosim în partea de ortopedie nu sunt aceleași care merg şi pe neurologie. Când avem cazuistică de spectru neurologic, sunt anumite tehnici de facilitare neuroproprioceptivă, pentru care kinetoterapeutul trebuie să fie specializat pe zona de neurologie.

E adevărat că înotul te poate ajuta cu durerile de spate? Mă refer la o uşoară scolioză şi la statul la birou pe scaun.

Tania: Majoritatea medicilor, în loc să trimită către kinetoterapie, recomandă înotul. Dacă o persoană se duce la înot şi are o problemă la nivelul coloanei vertebrale, problema se poate agrava. Se creează acea compresie uşoară, nervul deja afectează zona musculară şi se contractă şi situaţia se agravează.
Înotul este adjuvant kinetoterapiei, nu înlocuieşte.

Purtarea în exces a unei orteze, ca urmare a unei fracturi de rotulă, este dăunătoare în recuperare dacă medicul a recomandat deja îndepărtarea ei?

Tania: Da. Odată ce porţi orteza în continuare, tot ce câştigi la kinetoterapie vei pierde în momentul în care piciorul este imobilizat.
Când faci kinetoterapie, faci tocmai ca să întăreşti ligamente şi tendoane, sunt exerciţii care asta trebuie să facă, să preia funcţia ortezei.

Ce părere aveți despre recuperarea fără intervenţie chirurgicală a unui ligament încrucişat anterior? E posibilă întoarcerea la anumite sporturi, cum ar fi tenisul, în condițiile întăririi musculaturii?

Tania: Dacă eşti sportiv de performanţă şi ai ligamentul încrucişat anterior rupt, este de preferat să te operezi şi să faci recuperare.
Dacă eşti o persoană care își doreşte să facă mişcare, se poate face doar kinetoterapie pentru întărirea tendoanelor şi ligamentelor de la nivelul genunchiului, pentru a prelua funcţia ligamentului încrucişat, iar în timpul efortului se poate folosi o orteză.
Când se rupe ligamentul încrucişat şi faci recuperare, ai anumite limitări. Am avut pacienţi care nu s-au operat şi s-au recuperat foarte bine, dar nu fac exces. Când joacă tenis, joacă cu orteză.

Băieţel, 8 ani, diagnosticat cu Legg-Perthes-Calve, face kinetoterapie de un an, merge la înot de 3 ori pe săptămână. Ar fi utilă ozonoterapia în acest caz?

Tania: Ozonoterapia este foarte bună, ca antiinflamator. Dar cred că kinetoterapia şi partea de înot sunt suficiente.

Alerg frecvent vara, însă calc foarte mult în interior. Aveți o sugestie?

Tania: E necesară o evaluare posturologică, pentru a verifica să nu aibă o boltă plantară coborâtă sau platfus.

Ce recomandaţi după un AVC pentru recuperare braţ, picior, partea stângă?

Tania: În general, după AVC este foarte important ce s-a lucrat într-o primă fază, când musculatura era flască. Odată ce s-a instalat spasticitatea trebuie lucrat o perioadă lungă şi trebuie făcute anumite tehnici, precum tehnica Kabat, ca să lucreze în zona neurologică, exerciţii din cadrul metodei Bobath. Sunt mai multe tehnici, trebuie lucrat cu un kinetoterapeut specializat pe neurologie.

Ce părere aveți despre elongaţii pentru problemele de hernie de disc? Sunt ok?

Tania: De-a lungul anilor am văzut pacienţi care au făcut elongaţii şi au rămas cu pareză. Poţi folosi masa de elongaţii cel mult într-o discopatie sau tasare. Dar într-o hernie de disc, când deja discul este crăpat şi nucleul pulpos poate ieşi să atingă nervul, nu aş face așa ceva.

Pocnitul încheieturilor, degetelor, coloanei, dăunează articulaţiilor?

Tania: Niciun studiu nu a arătat că dacă ne trosnim degetele, după foarte mulţi ani vom face artrite sau artroze, este un mit.

Trosnitul coloanei nu îl recomand. Sunt persoane care își trosnesc singure gâtul, spunând că se simt mai bine.
Dacă mergi către un chiropractician, către un osteopat, acestea sunt indicate şi benefice, dacă ai voie să le faci.
Eu, de exemplu, lucrez cu un coleg specializat pe Yumeiho. Se lucrează foarte mult pe fascie, pe originea mușchiului, se deblochează coloana, sunt anumite manipulări care ajută foarte mult să nu mai fim atât de anchilozaţi.

Care e diferenţa dintre evaluare kinetoterapeutică şi evaluare posturologică?

Tania: În cadrul evaluării kinetoterapeutice evaluez clinic pacientul, facem o parte de anamneză şi vedem ce probleme sunt. În funcţie de tipul de problemă, evaluez pacientul la nivel lombar, la nivel de mobilitate, în funcţie de motivul pentru care vine.

Evaluarea posturologică implică şi partea de evaluare kinetoterapeutică. În plus, se foloseşte un soft prin care se face analiza statică, vedem cât se încarcă în poziţie stat în picioare, în mers. Se fac anumite poze, pentru a se înregistra dacă există anumite probleme la nivelul coloanei, la nivel mandibular sau la nivelul picioarelor. De asemenea, verificăm mai ales la copii tot ce înseamnă mandibulă, maxilar, ochii.

Am dureri la genunchiul operat de fisură de menisc. E în regulă?

Tania: Depinde. Dacă e proaspătă operaţia, e normal să mai fie dureri. Dacă pe o scară de 1 la 10 e o durere de până în 5, e normal, dar dacă sunt mai mari, ar trebui să discute cu ortopedul sau kinetoterapeutul.

Pe Tania o puteţi găsi pe multiple platforme sociale, unde găsiţi materiale educative despre postura la birou, ghiduri de alegerea pernelor sau a saltelei, precum şi multe alte informaţii utile pentru sănătatea posturală:

Cristina Glavan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Articole recomandate

Adauga un comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

[

Video recomandat

 

Style Selector