Cei mai mulţi dintre oameni se duc seara la culcare şi se trezesc a doua zi dimineaţă după 7-8 ore de somn neîntrerupt. Acest ritm de odihnă se numeşte somn monofazic, deoarece întreaga perioadă de somn se desfăşoară într-o singură etapă.Somnul polifazic presupune împărţirea odihnei în trei sau mai multe etape de somn pe zi,
Cei mai mulţi dintre oameni se duc seara la culcare şi se trezesc a doua zi dimineaţă după 7-8 ore de somn neîntrerupt. Acest ritm de odihnă se numeşte somn monofazic, deoarece întreaga perioadă de somn se desfăşoară într-o singură etapă.
Somnul polifazic presupune împărţirea odihnei în trei sau mai multe etape de somn pe zi, cu o perioadă mai scurtă de somn pe timpul nopţii. Deşi cei mai mulţi oameni au nevoie de cele 7-8 ore de somn pe noapte, există şi persoane care susţin că somnul polifazic ar avea beneficii pentru sănătate. În realitate însă, acest ritm de somn intermitent scurtează mult timpul de odihnă, motiv pentru care prezintă riscuri considerabile.
Ce este, mai exact, somnul polifazic
Această practică presupune împărţirea somnului în mai multe cicluri mici, distribuite pe parcursul a 24 de ore, fără a mai beneficia de un ciclu lung de somn nocturn.
Cei mai mulţi dintre oamenii care aderă la un astfel de program de somn susţin că astfel corpul uman nu ar mai avea nevoie de la fel de multă odihnă şi că poţi funcţiona la fel de bine şi cu mult mai puţin somn, ajungând chiar până la doar 2 ore de somn pe zi.
Tipuri program de somn polifazic
Deşi am putea fi tentaţi să credem că oricine doarme mai mult de o dată pe zi, adică trage şi un pui de somn la amiază, are un ritm polifazic, lucrurile nu stau aşa. Somnul polifazic are ca principal obiectiv reducerea numărului de ore de odihnă, în timp ce oamenii care obişnuiesc să facă siesta de după-amiază nu urmăresc asta. Există însă persoane care urmează anumite tipare drastice de reducere a somnului, astfel:
Somnul trifazic
Cei care aderă la acest program de somn dorm în medie 4-5 ore pe zi, împărţite în 3 etape: imediat după apus, înainte de răsărit şi la amiază.
Programul Everyman
În această variantă, adepţii somnului polifazic se odihnesc 3 ore pe perioada nopţii şi mai dorm apoi câte 20 de minute, de 3 ori, pe parcursul zilei.
În total, 4 ore de somn pe zi.
Programul de somn Uberman
Cel mai drastic dintre cele 3 programe, Uberman presupune 6 episoade de somn de câte 20 de minute, distribuite pe întreaga zi. În total, 2 ore de somn pe zi.
Cine poate adera la somnul polifazic
Principalele persoane care sunt interesate despre acest program restrictiv sunt de regulă tinerii care doresc să îşi sporească productivitatea şi care au dorinţa de a recupera din „timpul mort” pe care altfel l-ar petrece dormind.
O altă categorie vulnerabilă care ar putea încerca de nevoie astfel de tipare anormale de somn sunt persoanele care lucrează în ture de noapte, al căror ritm circadian este puternic afectat.
Care sunt presupusele beneficii ale acestor programe privatoare de somn
Cei care propun aceste ritmuri de somn întrerupt susţin că astfel organismul ar beneficia de un somn mai profund, iar nevoia de somn ar fi mai scăzută.
În plus, productivitatea ar creşte, datorită timpului suplimentar câştigat.
Cât despre sănătate, adepţii somnului polifazic susţin că ar îmbunătăţi memoria, capacitatea de învăţare, starea de spirit şi chiar ne-ar putea ajuta să trăim mai mult.
În realitate însă, toate aceste beneficii ipotetice nu sunt validate ştiinţific.
Riscurile somnului polifazic
În urma unui studiu publicat în Sleep Health Journal în 2021, a reieşit că adoptarea unui regim de somn polifazic nu doar că nu are beneficiile menţionate, ci şi prezintă numeroase riscuri.
Cercetarea a constat în analizarea detaliată a 22 de studii pe această temă din peste 2000, selectate iniţial. Din lucrările observate au fost eliminate cele ce urmăreau efectele siestei (somnul suplimentar de după-amiază), precum şi cele despre tulburări de somn, precum apnee sau insomnie.
Concluziile studiului au fost că somnul polifazic favorizează privarea de somn, ceea ce poate duce la multiple probleme, precum tulburări metabolice, declin cognitiv şi probleme cardiovasculare.
Participanţii la studiile analizate în cadrul cercetării au prezentat probleme emoţionale, iritabilitate crescută şi chiar stări depresive.
Având în vedere că, în mod natural, omul are un ritm de somn polifazic doar în primele luni de viaţă, forţarea unui astfel de somn fragmentat şi la ore nepotrivite scade calitatea odihnei şi tulbură producţia hormonală firească.
Odată cu întreruperea ciclului de somn, se reduce din perioada de somn profund (REM), ceea ce poate conduce la pierderi de memorie, scăderea creativităţii şi afectarea creierului.
De câte ore de somn avem nevoie
Un stil de viaţă sănătos presupune nu doar un program de somn suficient şi regulat, ci şi de o calitate crescută. Trezirile nocturne afectează calitatea odihnei şi putem ajunge să ne simţim obosiţi chiar şi după 9 ore de somn.
Numărul de ore de somn depinde de mai mulţi factori, cel mai important fiind vârsta.
Grupa de vârstă | Număr ore de odihnă necesare |
---|---|
Sugari (4 – 12 luni) | 12 – 16 ore pe 24 de ore, inclusiv somnul de zi |
1 – 2 ani | 11 – 14 ore pe 24 de ore, inclusiv somnul de zi |
3 – 5 ani | 10 – 13 ore pe 24 de ore, inclusiv somnul de zi |
6 – 12 ani | 9 – 12 ore pe 24 de ore |
13 – 18 ani | 8 – 10 ore pe 24 de ore |
Adulți | 7 sau mai multe ore pe noapte |
Înainte de a adera, în numele productivităţii, la un alt ritm de somn decât cel firesc, perturbând astfel ritmul circadian sau diminuând numărul de ore de somn, este important să ne reamintim că somnul nu este timp mort. În timp ce dormim, creierul procesează toată informaţia acumulată pe parcursul perioadei de veghe. Totodată, pe durata somnului au loc numeroase procese hormonale ce menţin organismul sănătos.
Acest articol are scop informativ și nu înlocuieşte consultul medical. Informațiile prezentate sunt destinate să sprijine înțelegerea generală a subiectului și nu trebuie să fie utilizate pentru a diagnostica sau trata afecțiuni medicale. Înainte de a începe orice suplimentare sau schimbare a stilului de viață, este recomandat să consultați un medic sau un specialist pentru a obține sfaturi personalizate, în funcție de nevoile și afecţiunile individuale.
Resurse:
https://www.sleepfoundation.org/how-sleep-works/polyphasic-sleep
Adauga un comentariu
Adresa dvs de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *