• Analize anuale sau periodice, care ne pot menţine sănătoşi

    Analize anuale sau periodice, care ne pot menţine sănătoşi0

    A fi sănătos începe, paradoxal, cu o vizită la medic. Analizele anuale sau periodice ar trebui să reprezinte primul pas în realizarea unui audit medical, care să determine traseul personal al fiecăruia, în drumul spre sănătate. Cu menţiunea că acest material nu ţine locul unui consult medical, ci reprezintă mai degrabă un îndemn de a

    Citeşte tot
  • Aminoacizii şi rolul lor în sănătatea organismului

    Aminoacizii şi rolul lor în sănătatea organismului0

    Aminoacizii, acest termen frecvent folosit în reclamele a numeroase produse, precum cele la suplimente, din care pare că poţi lua tot ce are nevoie corpul tău, sau la cosmetice, care promit reîntinerirea miraculoasă, sunt într-adevăr o componentă fundamentală biologică. Fără aminoacizi nu am fi. În acest material încercăm să înţelegem ce sunt aminoacizii, care este

    Citeşte tot
  • Lipsa de magneziu: Simptome, rolul esenţial în organism şi alimente bogate în magneziu

    Lipsa de magneziu: Simptome, rolul esenţial în organism şi alimente bogate în magneziu0

    Magneziul, element clasificat ca metal alcalin în tabelul periodic, este un micronutrient esenţial vieţii, fiind implicat în numeroase procese ce asigură buna funcţionare a corpului nostru. Lipsa de magneziu poate provoca simptome supărătoare, iar dacă le ignorăm, în timp putem ajunge chiar la complicaţii serioase. Lipsa de magneziu – Simptome care ar trebui să ne

    Citeşte tot
  • Celulele de grăsime „își amintesc” kilogramele pierdute

    Celulele de grăsime „își amintesc” kilogramele pierdute0

    Lupta cu kilogramele în plus pe care mulţi oameni o duc nu este una uşoară. Ştiinţa face eforturi de a înţelege ce se întâmplă mai exact în corpul uman în procesul pierderii în greutate, pe care multe persoane o recuperează mai apoi, prin efectul de yoyo. O posibilă explicaţie a fost publicată recent în revista

    Citeşte tot
  • Boala autoimună şi stilul de viaţă

    Boala autoimună şi stilul de viaţă0

    Fie că vorbim despre lupus, psoriasis, artrită sau scleroză multiplă, boala autoimună afectează la nivel global între 5 şi 10 la sută din populaţie, în ţările dezvoltate. În ţările în curs de dezvoltare, prevalenţa este mai mică, motiv pentru care aceste afecţiuni au ajuns să fie asociate cu un nivel de trai ridicat. Cu toate acestea,

    Citeşte tot
  • Calitatea aerului interior, un factor esențial pentru sănătate

    Calitatea aerului interior, un factor esențial pentru sănătate0

    Poluarea aerului este adesea asociată cu mediul exterior, dar şi calitatea aerului din interiorul locuințelor poate avea un impact semnificativ asupra sănătății. Conform unor studii recente, aerul din interior poate fi, în unele cazuri, la fel de poluat ca cel exterior. Sursele de poluare includ particule PM 2.5, praf, compuși organici volatili emanați de materiale

    Citeşte tot
  • Cancer de colon – O boală ce afectează tot mai mulţi tineri

    Cancer de colon – O boală ce afectează tot mai mulţi tineri0

    Cancerul de colon este, dacă privim imaginea globală, a treia cea mai frecventă formă de cancer, care afectează deopotrivă femeile şi bărbaţii. 10% dintre toate diagnosticele de cancer din lume reprezintă cazuri de cancer de colon. La nivel european, există o rată medie de supravieţuire de 60% după 5 ani de la primirea acestui diagnostic.

    Citeşte tot
  • Caşcaval contaminat cu Listeria, retras din magazinele Carrefour

    Caşcaval contaminat cu Listeria, retras din magazinele Carrefour0

    Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că un lot de cașcaval produs din lapte de vacă a fost retras din magazinele Carrefour, după ce în compoziţia produselor s-a descoperit prezența bacteriei Listeria monocytogenes. Clienții care au achiziționat produsul sunt sfătuiți să evite consumul şi să returneze sau să distrugă produsul. Pe

    Citeşte tot
  • Caz rar: 9 persoane din China au murit, după ce au consumat mâncare păstrată la congelator timp de 1 an

    Caz rar: 9 persoane din China au murit, după ce au consumat mâncare păstrată la congelator timp de 1 an0

    Nouă membri ai unei familii din China au murit, după ce au consumat la micul dejun tăiţei de casă obţinuţi din porumb, care fuseseră anterior păstraţi la congelator timp de 1 an. Aproape întreaga familie a murit în urma intoxicării cu o toxină rară, numită acid bongkrek, care se poate dezvolta în produse fermentate, cu

    Citeşte tot
  • Cât de periculos este gătitul cu gaz

    Cât de periculos este gătitul cu gaz0

    Un raport recent, elaborat în Spania de o echipă de cercetători, analizează efectul utilizării unui aragaz sau a unei plite cu gaz într-o gospodărie, plecând de la studii anterioare pe acelaşi subiect. Concluzia raportului este că 40.000 de oameni mor în fiecare an în Uniunea Europeană și în Marea Britanie din cauza poluării provocate de

    Citeşte tot
  • Cum evităm toxiinfecţiile alimentare atunci când gătim acasă sau mâncăm în oraş

    Cum evităm toxiinfecţiile alimentare atunci când gătim acasă sau mâncăm în oraş0

    Nu de puţine ori am păţit-o, mulţi dintre noi. Cel mai adesea se întâmplă să ne pricopsim cu o toxiinfecţie alimentară atunci când mâncăm într-un loc nou, când călătorim şi, poate cel mai rar, atunci când nu preparăm mâncarea corespunzător. Vestea că în Statele Unite 75 de oameni s-au îmbolnăvit, iar o persoană a şi

    Citeşte tot
  • Poluarea aerului – Consecinţele asupra sănătăţii şi soluţii

    Poluarea aerului – Consecinţele asupra sănătăţii şi soluţii0

    Exceptând bolile cronice, expunerea la poluarea aerului este a doua cauză de deces după fumat. Doar că poluarea este un ucigaș foarte discret, pentru că rareori punem pe seama ei problemele de sănătate pe care le avem. Cum ne afectează poluarea aerului Poluarea aerului afectează fiecare organ și fiecare celulă din corpul uman. Este concluzia

    Citeşte tot
  • Fotbalul, unul dintre sporturile care ar putea cauza o boală neurodegenerativă

    Fotbalul, unul dintre sporturile care ar putea cauza o boală neurodegenerativă0

    Dacă până recent se credea că boxul şi alte sporturi de contact sunt cele în urma cărora un sportiv poate rămâne cu afecţiuni neurologice, date mai recente arată că şi practicarea fotbalului ar putea cauza o afecţiune asemănătoare bolii Alzheimer. Encefalopatia traumatică cronică, o boală cu simptome neurologice severe În urma unui studiu desfăşurat în

    Citeşte tot
  • COVID19 afectează şi microbiomul, nu doar sistemul respirator

    COVID19 afectează şi microbiomul, nu doar sistemul respirator0

    COVID19, probabil cea mai controversată boală transmisibilă a secolului, a fost încă de la început asociată cu simptomele respiratorii pe care le provoacă. Totuşi, cele mai recente date arată că virusul SARS-CoV-2 are efecte majore şi asupra microbiomului, dând astfel simptome gastro-intestinale. COVID19 poate da vărsături, greaţă, diaree COVID-19 este, în principal, o boală respiratorie

    Citeşte tot
  • Carbohidraţii: Trebuie sau nu eliminaţi din alimentaţie?

    Carbohidraţii: Trebuie sau nu eliminaţi din alimentaţie?0

    Carbohidraţii sunt unul dintre cei trei macronutrienţi pe care majoritatea îi includem în alimentaţia noastră, alături de grăsimi şi proteine. Deși deseori sunt deseori catalogați ca fiind o alegere greșită, de multe ori fără vreo nuanță, aceştia nu pot lipsi din alimentația noastră. Desigur, nu toţi carbohidraţii sunt egali, unii fiind foarte buni pentru sănătate,

    Citeşte tot
  • Dr. Patricia Badea, medic de familie: „Mucii verzi nu sunt contagioşi!”

    Dr. Patricia Badea, medic de familie: „Mucii verzi nu sunt contagioşi!”0

    Într-o postare recentă pe Facebook, distribuită inclusiv de pagina doctorului pediatru Mihai Craiu, un medic lămureşte pentru toţi părinţii problema cu mucii la copii, în funcţie de culoare şi consistenţă, explicând în ce moment ar trebui să existe motive de îngrijorare. „Mucii verzi nu sunt contagioşi!” O problemă frecvent întâlnită de părinţi, mai ales în

    Citeşte tot
  • Uleiul din seminţe – Benefic sau dăunător?

    Uleiul din seminţe – Benefic sau dăunător?0

    Uleiurile din seminţe sunt cele mai comune grăsimi adăugate în timpul gătirii, atât în bucătăriile oamenilor, cât şi în industria alimentelor fast-food şi a produselor procesate. Prin tradiţia locului, cel mai popular ulei rămâne uleiul de floarea soarelui. În ultimii ani însă, tot mai multe uleiuri din alte seminţe au prins popularitate. În tot acest

    Citeşte tot
  • Deficitul de Vitamina D – De ce apare şi când e nevoie de suplimente

    Deficitul de Vitamina D – De ce apare şi când e nevoie de suplimente0

    Vitamina D este unul dintre micronutrienţii care se regăsesc deseori în cantitate prea mică în organism. Cu precădere în lunile reci, poate apărea un deficit de Vitamina D, iar această îngrijorare ne poate face să suplimentăm fără a consulta medicul, riscând să cădem în cealaltă extremă. Ce este Vitamina D, când apare deficitul, cum se

    Citeşte tot
 

Style Selector