Gătitul la air fryer - Mai sănătos sau mai nociv decât prăjirea? Ce spun studiile
- Alimentaţie sănătoasă
- martie 3, 2025

Colesterolul, una dintre cele mai frecvent măsurate substanţe din corp, când vine vorba de analizele de sânge, dă bătaie de cap multor români, care se confruntă cu valori crescute, uneori fără să înțeleagă exact de unde apar aceste modificări. În acest material ne propunem să trecem în revistă ce înseamnă exact colesterolul, care este diferenţa
Citeşte tot
Trăim într-un sistem care ne sabotează sănătatea zilnic – prin alimentație, stres și dezinformare. Alimentele ultraprocesate, strategiile de marketing adresate copiilor, tăcerea statului și cultura rușinii ne împing spre boală, nu spre echilibru. În acest material vorbim sincer despre ce înseamnă azi să ai grijă de tine – și de ce e un act de
Citeşte tot
Odată cu încălzirea vremii s-a dat startul şi la sezonul petrecerii timpului mai mult afară, la plajă, în parcuri sau în grădini. Deşi timpul petrecut în aer liber este esenţial pentru producerea Vitaminei D, dar şi pentru sănătatea mintală, prin expunerea excesivă la soare fără factor de protecţie, aşa numitul SPF, riscăm arsuri solare ce
Citeşte tot
Indicele de masă corporală poate ajuta medicii să aprecieze riscurile pentru sănătate ale unei persoane, însă nu reprezintă o metodă de diagnostic şi nici nu prezintă un grad mare de acurateţe. Corelat însă cu alte tipuri de măsurători şi într-un context clinic, calcularea indicelui de masă corporală poate fi de ajutor în prevenţia bolilor cauzate
Citeşte tot
Durerea de genunchi este una dintre cele mai frecvente probleme care îi determină pe oamenii sedentari să fie reticenţi la a face mişcare. Odată cu înaintarea în vârstă, dar şi pe fondul unei creşteri în greutate, durerile de genunchi şi presiunea pusă pe articulaţii pot împiedica o persoană să se apuce să facă mişcare, mai
Citeşte tot
În privinţa cuptorului cu microunde există mai multe temeri pe care oamenii le au. Unele sunt întemeiate, în timp ce altele sunt doar mituri hrănite de conspiraţionişti şi multă dezinformare. Înainte de toate însă, ca să analizăm dacă există sau nu riscuri în utilizarea cuptorului cu microunde, trebuie să înţelegem întâi cum funcţionează un astfel
Citeşte tot
Mâncatul sănătos poate fi o provocare inclusiv pentru cei care au foarte bine definite acele grupe de alimente care ar trebui incluse în dieta zilnică. Teoria este cunoscută de cei mai mulţi dintre noi: cât mai multe fructe şi legume proaspete, proteine de calitate şi hrană integrală, evitând alimentele ultraprocesate, zahărul în exces şi grăsimile
Citeşte tot
De când dă primul fir de iarbă şi până cade ultima frunză, grătarele românilor se încing intens. Cât este însă de sănătos să mâncăm carne la grătar? Care sunt riscurile la care ne expunem, atunci când facem din gătitul la grătar un obicei frecvent? Lămurim toate aceste aspecte şi vedem dacă şi cum putem mânca
Citeşte tot
Creatina, care stârneşte interesul tot mai multor oameni interesaţi de a face performanţă sau pentru a-şi creşte masa musculară, este o substanţă naturală, pe care corpul nostru o produce. În jurul acestei substanţe, cunoscută în principal pentru că este comercializată sub formă de supliment alimentar, există o sumedenie de mituri şi presupuse beneficii pe care
Citeşte tot
Air fryer-ul, în traducere friteuza cu aer cald, a căpătat tot mai multă popularitate în rândul electrocasnicelor preferate de români. Acum, că toată lumea are câte un astfel de aparat electric în bucătărie, au început să apară şi voci care spun că n-ar fi atât de sănătoase pe cât se credea. Aşa să fie însă?
Citeşte tot
Exerciţiile fizice regulate sunt nu doar recomandate, ci esenţiale, pentru a ne păstra sănătoşi o perioadă cât mai lungă din viaţă. Maria Bucuria a explicat în cel mai recent episod Starea Sănătăţii care sunt beneficiile unei rutine săptămânale de exerciţii care să includă atât antrenamente cardio, cât şi de forţă sau exerciţii de mobilitate. Principalele
Citeşte tot
A fi sănătos începe, paradoxal, cu o vizită la medic. Analizele anuale sau periodice ar trebui să reprezinte primul pas în realizarea unui audit medical, care să determine traseul personal al fiecăruia, în drumul spre sănătate. Cu menţiunea că acest material nu ţine locul unui consult medical, ci reprezintă mai degrabă un îndemn de a
Citeşte tot
Aminoacizii, acest termen frecvent folosit în reclamele a numeroase produse, precum cele la suplimente, din care pare că poţi lua tot ce are nevoie corpul tău, sau la cosmetice, care promit reîntinerirea miraculoasă, sunt într-adevăr o componentă fundamentală biologică. Fără aminoacizi nu am fi. În acest material încercăm să înţelegem ce sunt aminoacizii, care este
Citeşte tot
Magneziul, element clasificat ca metal alcalin în tabelul periodic, este un micronutrient esenţial vieţii, fiind implicat în numeroase procese ce asigură buna funcţionare a corpului nostru. Lipsa de magneziu poate provoca simptome supărătoare, iar dacă le ignorăm, în timp putem ajunge chiar la complicaţii serioase. Lipsa de magneziu – Simptome care ar trebui să ne
Citeşte tot
Lupta cu kilogramele în plus pe care mulţi oameni o duc nu este una uşoară. Ştiinţa face eforturi de a înţelege ce se întâmplă mai exact în corpul uman în procesul pierderii în greutate, pe care multe persoane o recuperează mai apoi, prin efectul de yoyo. O posibilă explicaţie a fost publicată recent în revista
Citeşte tot
Fie că vorbim despre lupus, psoriasis, artrită sau scleroză multiplă, boala autoimună afectează la nivel global între 5 şi 10 la sută din populaţie, în ţările dezvoltate. În ţările în curs de dezvoltare, prevalenţa este mai mică, motiv pentru care aceste afecţiuni au ajuns să fie asociate cu un nivel de trai ridicat. Cu toate acestea,
Citeşte tot
Poluarea aerului este adesea asociată cu mediul exterior, dar şi calitatea aerului din interiorul locuințelor poate avea un impact semnificativ asupra sănătății. Conform unor studii recente, aerul din interior poate fi, în unele cazuri, la fel de poluat ca cel exterior. Sursele de poluare includ particule PM 2.5, praf, compuși organici volatili emanați de materiale
Citeşte tot
Cancerul de colon este, dacă privim imaginea globală, a treia cea mai frecventă formă de cancer, care afectează deopotrivă femeile şi bărbaţii. 10% dintre toate diagnosticele de cancer din lume reprezintă cazuri de cancer de colon. La nivel european, există o rată medie de supravieţuire de 60% după 5 ani de la primirea acestui diagnostic.
Citeşte tot
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că un lot de cașcaval produs din lapte de vacă a fost retras din magazinele Carrefour, după ce în compoziţia produselor s-a descoperit prezența bacteriei Listeria monocytogenes. Clienții care au achiziționat produsul sunt sfătuiți să evite consumul şi să returneze sau să distrugă produsul. Pe
Citeşte tot
Nouă membri ai unei familii din China au murit, după ce au consumat la micul dejun tăiţei de casă obţinuţi din porumb, care fuseseră anterior păstraţi la congelator timp de 1 an. Aproape întreaga familie a murit în urma intoxicării cu o toxină rară, numită acid bongkrek, care se poate dezvolta în produse fermentate, cu
Citeşte tot
Un raport recent, elaborat în Spania de o echipă de cercetători, analizează efectul utilizării unui aragaz sau a unei plite cu gaz într-o gospodărie, plecând de la studii anterioare pe acelaşi subiect. Concluzia raportului este că 40.000 de oameni mor în fiecare an în Uniunea Europeană și în Marea Britanie din cauza poluării provocate de
Citeşte tot
Nu de puţine ori am păţit-o, mulţi dintre noi. Cel mai adesea se întâmplă să ne pricopsim cu o toxiinfecţie alimentară atunci când mâncăm într-un loc nou, când călătorim şi, poate cel mai rar, atunci când nu preparăm mâncarea corespunzător. Vestea că în Statele Unite 75 de oameni s-au îmbolnăvit, iar o persoană a şi
Citeşte tot
Exceptând bolile cronice, expunerea la poluarea aerului este a doua cauză de deces după fumat. Doar că poluarea este un ucigaș foarte discret, pentru că rareori punem pe seama ei problemele de sănătate pe care le avem. Cum ne afectează poluarea aerului Poluarea aerului afectează fiecare organ și fiecare celulă din corpul uman. Este concluzia
Citeşte tot
Dacă până recent se credea că boxul şi alte sporturi de contact sunt cele în urma cărora un sportiv poate rămâne cu afecţiuni neurologice, date mai recente arată că şi practicarea fotbalului ar putea cauza o afecţiune asemănătoare bolii Alzheimer. Encefalopatia traumatică cronică, o boală cu simptome neurologice severe În urma unui studiu desfăşurat în
Citeşte tot
COVID19, probabil cea mai controversată boală transmisibilă a secolului, a fost încă de la început asociată cu simptomele respiratorii pe care le provoacă. Totuşi, cele mai recente date arată că virusul SARS-CoV-2 are efecte majore şi asupra microbiomului, dând astfel simptome gastro-intestinale. COVID19 poate da vărsături, greaţă, diaree COVID-19 este, în principal, o boală respiratorie
Citeşte tot
Carbohidraţii sunt unul dintre cei trei macronutrienţi pe care majoritatea îi includem în alimentaţia noastră, alături de grăsimi şi proteine. Deși deseori sunt deseori catalogați ca fiind o alegere greșită, de multe ori fără vreo nuanță, aceştia nu pot lipsi din alimentația noastră. Desigur, nu toţi carbohidraţii sunt egali, unii fiind foarte buni pentru sănătate,
Citeşte tot
Într-o postare recentă pe Facebook, distribuită inclusiv de pagina doctorului pediatru Mihai Craiu, un medic lămureşte pentru toţi părinţii problema cu mucii la copii, în funcţie de culoare şi consistenţă, explicând în ce moment ar trebui să existe motive de îngrijorare. „Mucii verzi nu sunt contagioşi!” O problemă frecvent întâlnită de părinţi, mai ales în
Citeşte tot
Uleiurile din seminţe sunt cele mai comune grăsimi adăugate în timpul gătirii, atât în bucătăriile oamenilor, cât şi în industria alimentelor fast-food şi a produselor procesate. Prin tradiţia locului, cel mai popular ulei rămâne uleiul de floarea soarelui. În ultimii ani însă, tot mai multe uleiuri din alte seminţe au prins popularitate. În tot acest
Citeşte tot
Vitamina D este unul dintre micronutrienţii care se regăsesc deseori în cantitate prea mică în organism. Cu precădere în lunile reci, poate apărea un deficit de Vitamina D, iar această îngrijorare ne poate face să suplimentăm fără a consulta medicul, riscând să cădem în cealaltă extremă. Ce este Vitamina D, când apare deficitul, cum se
Citeşte tot
Asociaţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA (FDA) a aprobat în urmă cu câteva zile primul vaccin pe care oamenii şi-l vor putea administra acasă, fără asistenţă medicală. FluMist este dezvoltat de AstraZeneca şi se administrează nazal, sub formă de spray. Vaccinul cu administrare nazală nu este o noutate, FluMist fiind aprobat încă din anul 2003
Citeşte tot
Patogenii rezistenți la medicamente ar putea cauza peste 39 de milioane de decese în următorii 25 de ani, conform unor estimări sumbre publicate marți în jurnalul medical The Lancet. Studiul preconizează totodată că alte 169 de milioane de decese vor fi asociate cu infecțiile rezistente la antibiotice în aceeaşi perioadă. Vârstnicii, cei mai expuşi riscului
Citeşte tot
Genetica joacă un rol important, atunci când vine vorba despre bolile pe care le-am putea dezvolta pe parcursul vieţii. Totuşi, factorii genetici nu sunt ceva inevitabil şi, de fapt, riscul de a dezvolta bolile către care o persoană este predispusă creşte semnificativ, cu cât stilul de viaţă este mai nesănătos. Un studiu publicat în Jurnalul
Citeşte tot
În data de 17 septembrie, Comisia Europeană a propus o actualizare a recomandărilor Consiliului European, privind un mediu fără fum. Noua inițiativă sugerează extinderea reglementărilor anti-fumat în spațiile publice exterioare, vizând în special protejarea copiilor și tinerilor din întreaga Uniune Europeană. Fără ţigări, fumat fără fum sau vapat în spaţiile publice deschise destinate copiilor Printre
Citeşte tot
Un studiu publicat în urmă cu câteva zile în revista ştiinţifică Nature arată date îngrijorătoare: peste 3600 de substanţe chimice dintre cele folosite la depozitarea, procesarea, ambalarea şi servirea alimentelor au fost găsite şi în corpul uman. 80 dintre aceste substanţe sunt cunoscute ca fiind un potenţial pericol pentru sănătate, iar despre multe altele nu
Citeşte tot
Ce tip de pastă de dinţi e mai bine să folosim? Cu sau fără fluor? Există un pericol real în folosirea unei paste de dinţi cu fluor? Încercăm în acest material să facem lumină asupra unui subiect pe care se ceartă chiar şi specialiştii, pentru că fiecare găseşte studii care să-i sprijine ideile. Din ce
Citeşte tot