Nelipsiţi din meniurile multor români şi prezenţi, din păcate, şi în farfuriile celor mici, crenvurştii sunt unul dintre cele mai procesate produse din carne pe care îl poţi cumpăra. Pentru alegeri sănătoase, sau pentru alegeri în cunoştinţă de cauză, iată care sunt ingredientele pe care cele mai populare branduri de mezeluri le includ în crenvurşti.
Nelipsiţi din meniurile multor români şi prezenţi, din păcate, şi în farfuriile celor mici, crenvurştii sunt unul dintre cele mai procesate produse din carne pe care îl poţi cumpăra. Pentru alegeri sănătoase, sau pentru alegeri în cunoştinţă de cauză, iată care sunt ingredientele pe care cele mai populare branduri de mezeluri le includ în crenvurşti.
Ce ingrediente conţin crenvurştii din magazine
Crenvurști de porc Meda 250 g de la Meda Prod ‘98 din România
Produs din carne fiert şi afumat cu fum natural obținut din lemn de esență tare.
Ingrediente: carne de porc din UE (78%), apă, proteină vegetală din soia, sare, zaharuri, stabilizatori (difosfați, polifosfați, guma guar), conservanți (acetați de sodiu, nitrit de sodiu), condimente, potențiator de aromă (glutamat monosodic), antioxidant (acid ascorbic), arome, colorant (carmin).
În 100 de grame de produs, se găsesc 23 g grăsimi, 0,6 g glucide, 13 g proteine și 2.2 g sare.
Crenvurști Porc Extra 300 g de la Cris-Tim Family Holding din România
Probabil cunoaşteţi deja eticheta produsului, numită eticheta curată, fără gluten, fără amidon, fără MDM, fără soia, fără arome artificiale, fără monoglutamat de sodiu adăugat.
PRODUS DIN CARNE FIERT ȘI AFUMAT.
Ingrediente: carne de porc (52%), apă, carne de pui, piele de pui, sare, condimente și extracte de condimente, proteină din lapte, stabilizatori (difosfați), zahăr, antioxidant (acid ascorbic), arome naturale, fibre vegetale, proteină animală de porc, usturoi, agent gelatinizant (caragenan), colorant (carmine), conservant (nitrit de sodiu).
În 100 grame de produs, se regăsesc 15.6 g grăsimi, 2.56 g glucide, 14.3 g proteine și 1.8 g sare.
Crenvurști de porc extra CrenFox 470 g de la Fox Com Serv
Produs fiert şi afumat în membrană artificială comestibilă
Ingrediente: carne de porc 75%, șorici, (din UE); apă; sare; amidon modificat din cartofi; proteină vegetală (porumb, rapiță, SOIA); fibre vegetale (citrice); proteină din LAPTE; condimente (cu MUȘTAR), extracte de condimente; stabilizatori: difosfaţi; antioxidanţi: acid ascorbic, ascorbat de sodiu; aromă de fum; zaharuri; conservant: nitrit de sodiu; colorant: carmin.
În 100 de grame de produs se regăsesc, 22.7 g grăsimi, 1.76 g glucide, 12.14 g proteine, 2.11 g sare.
Crenvurști de porc 280 g de la Caroli Foods Grup
Se menționează pe etichetă că e produs în România, dar că originea ingredientului primar e U.E. Se mai menţionează şi că ar conţine 80% carne.
Produs fiert și afumat. Ambalat în atmosferă protectoare.
Ingrediente: carne de porc (80%) din UE, apă, sare, proteină din lapte, stabilizatori (difosfați, trifosfați), condimente, extract de condimente, lactoză (lapte), dextroză, zahăr, agent de întărire (lactat de sodiu), antioxidant (acid ascorbic), conservanți (acetați de sodiu, acid lactic, lactat de calciu, nitrit de sodiu), arome, aromă de fum, colorant (carmine). Membrană artificială comestibilă.
În 100 grame de produs se găsesc 22 g grăsimi, 1.3 g glucide, 14 g proteine, 1.9 g sare.
Crenvurști cu carne de porc 500 g de la Auchan România
Produs fiert si afumat. Membraņă artificialặ comestibilă. Ambalat în atmosferă protectoare.
Ingrediente: carne de porc 31%, slặninặ, sare, condimente, stabilizatori (difosfați de sodiụ), proteina animala (porc), proteină vegetală de mazăre, antioxidanți (acid ascorbic, ascorbat de sodiu), agenți de îngroșare (caragenan, gumă xantan), zaharuri (dextroză, zaharoză), aromă de fum, conservant (nitrit de sodiu).
La 100 de grame de produs, 22 g sunt grăsimi, 1 g glucide, 13 g proteine și 2 g sare.
Crenvurști din carne de porc fierți și afumați 750 g produs de Cris-Tim Family Holding, distribuitor Kaufland
Crenvurști din carne de porc. Produs fiert și afumat, ambalat în atmosferă protectoare.
Ingrediente: carne de porc (85%), apă, sare, stabilizator (trifosfați), usturoi, piper, nucșoară, antioxidant (ascorbat de sodiu), coriandru, conservant (nitrit de sodiu). Pentru afumarea acestui produs s-a folosit fum natural din lemn de fag.
Se mentionează că are membrană artificială comestibilă.
La 100 grame de produs, există 23.2 g grăsimi, 0.7 g glucide, 13.2 g proteine și 2.32 g sare.
Sabin crenvurști de porc 450g produs în România pentru Fermierul Sabin SRL
Crenwurști porc. Produs din carne fiert și afumat, ambalat în atmosferă protectoare.
Ingrediente: carne de porc 87%, slănină, apă, amidon din cartofi, proteină din SOIA, sare, condimente, proteină din LAPTE, arome, zaharuri: LACTOZĂ, dextroză, maltodextrină, stabilizatori: di-polifosfaţi de sodiu, agent de îngroșare: caragenan, antioxidant: acid ascorbic, potențiator de aromă: glutamat monosodic, conservant: nitrit de sodiu, colorant: carmin.
În 100 de grame de produs, se găsesc 24 g de grăsimi, 3 g glucide, 13 g proteine și 2.5 g sare.
Crenvurști din carne de porc 250g Casa Gustului produs de SC PRODPROSPER din România
CRENVURȘTI DIN CARNE DE PORC. Produs fiert și afumat cu fum din lemn de esenţă tare.
Ingrediente: Carne de porc 93%, slănină, apă, sare, stabilizatori: difosfaţi; arome naturale, hidrolizate proteice vegetale, condimente şi extracte de condimente, conservant: nitrit de sodiu. Membrană artificială comestibilă.
În 100 g, 19.8 g grăsimi, 3 g glucide, 12 g proteine și 1.2 g sare.
De ce ar trebui să excludeţi crenvurştii din alimentaţie
Despre nitritul de sodiu puteţi găsi mai multe informaţii în materialul despre pesticide, nitraţi şi nitriţi.
Într-un inteviu acordat emisiunii CSID, prof. Dr. Coriolan Ulmeanu explică efectele nitritului de sodiu în sânge:
“Consecințele sunt absolut dezastruoase pentru că semnul clinic este apariția unei culori albastre intense a tegumentelor, a mucoaselor care se chemă cianoză. În cazul copiilor mici pielea poate să se coloreze în albastru, situație gravă care necesită spitalizare și antidot.”
În cadrul aceluiaşi interviu, conf. dr. ing. Alina Simion adaugă faptul că pericolul cel mai mare este în cazul copiilor nenăscuţi, deoarece nitritul și produșii lui de descompunere trec.
Prin urmare, atât din meniul zilnic al femeilor însărcinate, dar şi din meniul celor mici, crenvurştii, dar şi alte mezeluri şi cărnuri ultraprocesate, ar trebui să lipsească complet.
În realitate însă, lucrurile nu stau deloc aşa
Laura Georgiana Cioba a publicat în 2021 un articol în Forbes România despre rezultatele unui studiu iSense Solutions, 7 din 10 români mâncau săptămânal mezeluri.
“În peste 85% din gospodăriile cu copii, consumatorii declară că preparatele din carne și mezelurile sunt consumate inclusiv de către copii, aceștia consumând mezeluri, în medie, de 3 ori pe săptămână. ”
APC au luat, în 2016, 43 de produse de tip crenvurști și au analizat etichetele. Iată câteva dintre concluziile trase, însă merită citit întreg materialul.
“Conținutul de sare per 100 grame produs din produsele analizate variază între 1,1 grame și 3 grame.
Cantitatea de proteine per 100 grame produs variază între 9.7 grame și 15.59 grame. Numai 19% dintre produsele analizate din cele cu declarație nutrițională au o cantitate de proteine mai mare sau cel puțin egală cu 14 grame per 100 grame produs, fapt ce arată atât cantitatea redusă de carne, cât și calitatea scazută a cărnurilor folosite la fabricarea crenvurștilor.
93% din produsele analizate conțin aditivi alimentari, adică E-uri, de la 2 aditivi alimentari până la 11 aditivi alimentari.”
Infocons au analizat la rândul lor 19 produse de tip crenvurști de porc în 2022. Procentul de carne de porc era cuprins între 10 și 93% din compoziția produsului. Existau și produse care erau comercializate sub denumirea „Crenvurști carne de porc”, însă primul ingredient din listă era carnea de pui. Carnea de porc se afla pe a patra poziție în lista ingredientelor.
42.11% nu menționau proveniența ingredientului principal, însă menționau proveniența altor ingrediente, cum ar fi șoriciul.
100% din produse aveau în compoziție E-uri (aditivi alimentari) – între 2 și 11, iar peste 56% mai mult de 5 aditivi.
În concluzie, continuaţi să citiţi etichetele. Poate că nu putem să nu mai consumăm deloc alimente ultraprocesate.
Dar putem să reducem la minimum consumul, având grijă în fiecare zi să ne hrănim cu alimente cât mai integrale și să nu ne lipsească legumele, fructele, cerealele, nucile, semințele. Și putem să nu le mai dăm copiilor crenvurşti.
Adauga un comentariu
Adresa dvs de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *