Mijlocul toamnei este momentul perfect pentru a ne folosi de dovleci nu doar pentru decor, ci şi pentru a-i transforma în hrană delicioasă. Din acest motiv vă propunem o reţetă de dovleac umplut cu ciuperci şi spanac, hrănitoare şi gustoasă, perfectă pentru zilele de post sau pentru acele zile fără carne din săptămână. Poftă bună!
Mijlocul toamnei este momentul perfect pentru a ne folosi de dovleci nu doar pentru decor, ci şi pentru a-i transforma în hrană delicioasă. Din acest motiv vă propunem o reţetă de dovleac umplut cu ciuperci şi spanac, hrănitoare şi gustoasă, perfectă pentru zilele de post sau pentru acele zile fără carne din săptămână.
Dovleac umplut cu ciuperci şi spanac
6
servings30
minutes40
minutes184
kcalIngrediente
1 dovleac încăpător de 25-30 cm în diametru
2 cepe mari
2 căţei usturoi
400 g ciuperci champignion
250 g frunze spanac
150 ml apă
o conservă roşii cuburi
4 linguri ulei de măsline extravirgin
1 linguriţă rasă sare
piper
un praf nucşoară
2 frunze de dafin
- Ingrediente pentru servire
2 linguri smântână pentru gătit sau smântână vegetală
1 lingură seminţe de dovleac
Instrucţiuni de preparare
- Pregăritea dovleacului
- Se decupează în partea superioară un capac, cu un cuţit de legume, la unghi înclinat, pentru a crea cu capac mai lat în partea superioară şi mai îngust în partea de jos.
Acest detaliu este foarte important, deoarece previne alunecarea „capacului” în dovleac, în timpul coacerii. - După decupare, se goleşte dovleacul de conţinutul de seminţe şi de o parte din pulpa interioară.
- Se spală şi se absoarbe apa în exces cu un şervet de hârtie, pe interior. Apoi se unge cu o lingură de ulei de măsline şi se tapetează cu foarte puţină sare.
- Pregătirea umpluturii
- Se toacă cepele şi usturoiul mărunt, apoi se aduc la foc mic într-un wok sau o tigaie înaltă şi încăpătoare, cu restul de ulei de măsline.
- Când legumele au devenit uşor translucide, se adaugă ciupercile spălate şi tăiate felii mari şi se întorc până ce îşi schimbă complet culoarea.
- Se adaugă apa şi se aduc şi frunzele de spanac peste compoziţie. Se întorc constant pentru 3-5 minute, până ce compoziţia devine omogenă, iar frunzele au pierdut volum.
- Tigaia se trage de pe foc şi se adaugă roşiile cuburi, apoi se potriveşte de condimente şi mirodenii: sare, piper, nucşoară.
- Toată compoziţia rezultată se toarnă în dovleacul pregătit, se adaugă puţină apă dacă mai este necesar, se adaugă foile de dafin, apoi se aşază „capacul”.
- Dovleacul umplut se înfăşoară în două straturi de hârtie de copt unsă cu ulei pe partea interioară, apoi se dă la cuptor, într-o tavă înaltă. Se lasă la cuptor pentru o 60-70 de minute, sau până ce dovleacul este pătruns.
- Se poate verifica acest lucru înfigând o furculiţă în pulpa interioară a dovleacului. Atunci când furculiţa intră uşor, dovleacul este copt.
- Pentru servire, se îndepărtează foile de dafin, apoi se feliază dovleacul într-un recipient intins şi înalt. Fiecare porţie se serveşte cu câte o lingură de smântână de gătit sau smântână vegetală şi seminţe de dovleac decojite, presărate deasupra.
- Pentru o servire inedită, puteţi utiliza mai mulţi dovleci, de dimensiune mai mică, fiecare reprezentând câte o porţie.
Declaraţie nutriţională
- 184 kcal
Grăsimi: 13, din care 2,9g grăsimi saturate
Sodiu: 543mg
Carbohidraţi: 14g, din care 3.8g fibre, 6.8g glucide prezente în mod natural
Proteine: 6.3g
Poftă bună!
Adauga un comentariu
Adresa dvs de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *