Cei mai mulţi dintre românii care realizează venituri şi beneficiază de o asigurare medicală, dar şi majoritatea celor mai puţin norocoşi, care nu sunt asiguraţi, nu ştiu exact ce drepturi pot accesa, când vine vorba despre prevenţie medicală.Deşi nu avem, în mod oficial, programe de screening care să se desfăşoare la nivel naţional, printr-un program
Cei mai mulţi dintre românii care realizează venituri şi beneficiază de o asigurare medicală, dar şi majoritatea celor mai puţin norocoşi, care nu sunt asiguraţi, nu ştiu exact ce drepturi pot accesa, când vine vorba despre prevenţie medicală.
Deşi nu avem, în mod oficial, programe de screening care să se desfăşoare la nivel naţional, printr-un program de prevenţie recent dezvoltat şi tot mai bine susţinut financiar de către statul român de la un an la altul, românii pot beneficia de servicii medicale care să îi ajute să depisteze riscurile oncologice şi nu numai, în funcţie de sex şi vârstă.
Într-un interviu amplu, Maria Bucuria clarifică toate aceste aspecte cu Sorana Stănescu, jurnalistă specializată pe sănătate, pentru ca navigarea prin sistemul de sănătate românesc să devină mai facilă.
Consultațiile de prevenţie. Cine şi cum poate beneficia de aceste servicii?
Pachetele de prevenţie fost introduse în 2021 şi extinse în 2023. Ele vizează atât persoanele asigurate cât şi pe cele neasigurate, fără a depinde de plafonul lunar de decontare.
Totuși, este important de reţinut că pentru a putea beneficia de aceste analize, este important să nu le fi efectuat în ultimul an, în baza plafonului.
Analizele de prevenţie pot fi efectuate doar la recomandarea medicului de familie, în baza unui bilet de trimitere diferit de cele obişnuite, cu cod PREV. Acest bilet de trimitere are o valabilitate de 60 de zile, spre deosebire de cel obişnuit, care are o valabilitate de doar 30 de zile.
Pachetele de prevenţie sunt diferenţiate pe categorii de vârstă, astfel:
- 0-1 ani
- 1-3 ani
- 3-18 ani
- 18-39 ani
- 40-65 ani
- peste 65 ani
Această diferenţiere este necesară, deoarece riscurile sunt diferite, ele scăzând sau crescând, în funcţie de vârstă.
Ce investigaţii includ pachetele de prevenţie
Un număr de consultaţii gratuite, la medicul de familie, în funcţie de vârstă, astfel:
- 0-1 ani – o consultaţie pe lună
- 1-3 ani – două consultații pe an
- 3-18 ani – o consultaţie pe an
- 18-39 ani – o consultaţie pe an
- 40-65 ani – două consultaţii pe an
- peste 65 ani – trei consultaţii pe an
2-5 ani
Pentru screeningul anemiei:
- hemoleucogramă completă
- feritină – analiză prin care se măsoară depozitele de fier din organism
Pentru screening-ul rahitismului
- calciu seric total
- calciu ionic seric
- fosfor
- fosfatază alcalină
6-9 ani
În cazul copiilor cu indice de masă corporală ce depăşeşte valoarea considerată normală, conform criteriilor de vârstă, sex şi înălţime sau pentru cei cu un istoric familial de colesterol mare:
- proteine totale serice
- colesterol LDL
- trigliceride
- glicemie
- alaninaminotransferaza (TGP)
- aspartataminotransferaza (TGO)
- hormon de stimulare tiroidiana (TSH)
- tiroxina libera (FT4)
10-17 ani
În plus faţă de analizele cuprinse în intervalul 6-9 ani, copiii cu vârsta cuprinsă între 10 şi 17 ani mai pot beneficia prin pachetul de prevenţie şi de:
Screening pentru boli cu transmitere sexuală (odată cu începerea vieţii sexuale), menite să detecteze infecţia cu sifilis:
- VDRL sau RPR
18-39 ani
Adulţii din acest interval de vârstă beneficiază prin pachetul de prevenţie de analize de sânge, cărora li se adaugă şi analize specifice, în funcţie de sex şi vârstă.
- Hemoleucogramă completă
- Proteina C reactivă
- Glicemie
- Colesterol seric total
- colesterol LDL
- Rata filtrării glomerulare pe baza creatininei serice (eRFG)
- alaninaminotransferaza (TGP)
- aspartataminotransferaza (TGO)
Screeningul pentru boli cu transmitere sexuală
- VDRL sau RPR
În cazul femeilor, pachetul include şi
Examen microscopic de secreţie vaginală
Testare HPV, ca parte a procesului de screening împotriva cancerului de col uterin – Babeş Papanicolau
Doar în cazul acelor femei cu risc crescut, între 20 şi 39 de ani se poate beneficia de examen ecografic de sân şi/sau mamografie anual.
40-60 de ani
În acest interval de vârstă, pe lângă analizele de sânge din intervalul 18-40 ani, se mai pot adăuga, în funcţie de nevoile specifice:
- determinarea raportului albumină/creatinină din urină (RACU)
- testul FIT (testul imunologic cantitativ), ca măsură de screening împotriva cancerului de colon – o dată la 2 ani, în intervalul de vârstă 50-74 de ani
- ecografie de sân şi mamografie, pentru femeile ce au un risc mare, cu vârsta cuprinsă între 40 şi 49 de ani – o dată la 2 ani
- ecografie de sân şi mamografie pentru femeile cu vârsta cuprinsă între 50 şi 69 de ani – o dată la 2 ani
- Hormon de stimulare tiroidiana (TSH) – pentru femei
- Tiroxina libera (FT4) – pentru femei
- PSA – pentru bărbaţi – analiză de screening al cancerului de prostată, începând cu vârsta de 50 de ani, o dată la 3 ani
peste 60 de ani
Începând cu vârsta de 60 de ani, analizelor din intervalul de vârstă 40-60 de ani li se adaugă şi osteodensitometria, un test de imagistică neinvaziv, prin care se măsoară densitatea osoasă, ca parte a screeningului împotriva osteoporozei.
Dacă în urma testelor de prevenţie se descoperă un risc crescut sau o maladie oncologică în fază incipientă, pacienţii pot accesa, indiferent dacă vorbim de persoane asigurate sau neasigurate, pachete de investigaţii ce oferă prioritate peste plafonul decontat.
Procedura de schimbare a medicului de familie
Indiferent de oraşul de reşedinţă, oricine, chiar şi cei neasiguraţi, pot avea medic de familie oriunde în ţară. În acelaşi timp, şi rețetele compensate pot fi procurate de la orice farmacie, indiferent de județul în care acestea au fost emise.
Schimbarea medicului de familie se poate solicita doar dacă au trecut mai mult de 6 luni de la ultima schimbare a medicului de familie.
În acest caz, procedura de înscriere prin transfer presupune depunerea unei cereri de înscriere la cabinetul noului medic, precizând numele cadrului medical de la care se face transferul.
Ulterior, medicul de la care se face transferul este obligat ca, în termen de 15 zile, să îi trimită noului doctor o copie a fişei pacientului, pentru luarea în evidenţă.
De ce servicii medicale stomatologice putem beneficia gratuit sau compensat
Adulţii asiguraţi beneficiază de o consultaţie gratuită, o dată la 12 luni, în vreme ce copiii cu vârste între 6 luni şi 18 ani au dreptul la 2 consultaţii pe an.
În plus, mai pot fi efectuate în baza asigurării şi servicii precum tratamentul cariilor simple, tratamentul afecţiunilor pulpare, cu anestezie, sau un detartraj şi un periaj profesional pe an.
Când vorbim despre urgenţe, atât persoanele asigurate, cât şi cele neasigurate beneficiază de tratament, când vine vorba despre problemele stomatologice.
În cazul unor astfel de urgenţe, pacienţii se pot adresa atât spitalelor de stomatologie, precum Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Faciala „Prof. Dr. Dan Theodorescu”, cât şi spitalelor judeţene, care au unităţi de gardă stomatologică.
Pentru informaţii legate de medicii de familie, precum şi laboratoare de analize, servicii stomatologice, spitale şi ambulatorii, furnizori de asistenţă medicală, transport şi recuperare la domiciliu în contract cu casa de asigurări este necesară consultarea listei de furnizori de servicii medicale a casei de asigurări corespunzătoare, în funcţie de judeţ.
De pildă, aici se pot găsi informațiile pentru furnizorii de servicii medicale în contract cu CASMB:
https://cas.cnas.ro/casmb/furnizori-de-servicii-medicale
Aici găsiţi lista cu toate casele judeţene de asigurări, precum şi website-urile asociate acestora, unde listele de furnizori pot fi accesate: https://cas.cnas.ro/
Adauga un comentariu
Adresa dvs de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *