Dr. Patricia Badea, medic de familie: „Mucii verzi nu sunt contagioşi!”

Dr. Patricia Badea, medic de familie: „Mucii verzi nu sunt contagioşi!”

Într-o postare recentă pe Facebook, distribuită inclusiv de pagina doctorului pediatru Mihai Craiu, un medic lămureşte pentru toţi părinţii problema cu mucii la copii, în funcţie de culoare şi consistenţă, explicând în ce moment ar trebui să existe motive de îngrijorare. „Mucii verzi nu sunt contagioşi!” O problemă frecvent întâlnită de părinţi, mai ales în

Într-o postare recentă pe Facebook, distribuită inclusiv de pagina doctorului pediatru Mihai Craiu, un medic lămureşte pentru toţi părinţii problema cu mucii la copii, în funcţie de culoare şi consistenţă, explicând în ce moment ar trebui să existe motive de îngrijorare.

„Mucii verzi nu sunt contagioşi!”

O problemă frecvent întâlnită de părinţi, mai ales în cazul copiilor intraţi în colectivitate recent, este că li se spune să nu îi aducă pe cei mici la şcoală sau grădiniţă, dacă aceştia au muci.

Totuşi, simptomele unei viroze se pot întinde pe o durată de până la 3 săptămâni. În plus, la finalul bolii se poate intra în contact cu un alt virus, iar copilul o ia de la capăt cu mucii.

Prin urmare, este bine de ştiut că nu sunt mucii sunt egali, iar tipul de muci pe care copilul îi are ar trebui să ne ajute să luăm decizia de a duce sau nu copilul la şcoală sau grădiniţă.

Iar personalul din şcoli şi grădiniţe, explică medicul, ar trebui să ştie aceste informaţii, pentru a nu mai respinge copiii din colectivitate pe toată durata virozei, nejustificat.

Părinţii apelează la remedii care le pot dăuna copiilor

În încercarea de a scăpa de infamii muci, părinţii încearcă fel şi fel de picături, spray-uri sau chiar uleiuri volatile. Despre acestea din urmă, medicul atrage atenţia că pot provoca alergii şi bronhospasm, probleme considerabil mai grave decât mucii care însoţesc virozele respiratorii.

Cele 4 tipuri de muci, conform doamnei dr. Patricia Badea:

Mucii apoşi

Aceştia apar în primele zile ale unei viroze. Sunt plini de viruşi şi extrem de contagioşi. Aceasta este perioada în care copiii ar trebui ţinuţi acasă, pentru a nu răspândi la rândul lor boala.

Mucii albi, gelatinoşi

Sunt secreţii încărcate cu celule de apărare care au înglobat virusul. Aceşti muci pot apărea în zilele 3-7 de la debutul virozei.

Mucii verzi

Despre aceştia, deşi mulţi adulţi îi consideră foarte periculoşi, nu sunt decât secreţii reziduale, rămase după ce organismul a protejat mucoasele inflamate, îmbrăcându-le în acest mucus.
Medicul atrage atenţia că prezenţa mucilor verzi nu semnalează nici nevoia de antibiotic, nici nu înseamnă că acel copil ar avea puroi în nas. Prin urmare, deşi par ameninţători, aceşti muci nu vor infecta alţi copii, iar cel mic poate să reintre în colectivitate.

Ce este important de reţinut aici e faptul că aceşti muci trebuie eliminaţi prin suflarea nasului sau prin irigarea folosind ser fiziologic. În caz contrar, mucii verzi rămaşi în căile respiratorii pot duce la complicaţii precum otite, în cazul celor mici, sau sinuzite, la adulţi.

Când este cazul să ne îngrijorăm legat de muci

Al patrulea tip de muci care ar putea apărea, mucii de o culoare galbenă fluorescentă, este cel care ar trebui să ne trimită la medic, atunci când apare.

Este posibil să fie nevoie de antibiotic, fiind un semn că infecţia virală s-a suprainfectat bacterian, iar în acest caz se impune tratament cu antibiotic pe care îl prescrie doar medicul.

Tusea productivă nu înseamnă că un copil este contagios

Deseori părinţilor li se spune să nu-i aducă pe cei mici în colectivitate, dacă încă tuşesc. Spre finalul virozelor, tusea devine groasă, productivă, şi poate suna foarte contagios. În realitate însă, această tuse nu este nimic altceva decât încercarea corpului de a scăpa de secreţiile verzi menţionate mai sus.

Cristina Glavan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Articole recomandate

Adauga un comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

[

Video recomandat

 

Style Selector