Stilul de viaţă bate genetica: Cum reduci riscul bolilor ereditare

Genetica joacă un rol important, atunci când vine vorba despre bolile pe care le-am putea dezvolta pe parcursul vieţii. Totuşi, factorii genetici nu sunt ceva inevitabil şi, de fapt, riscul de a dezvolta bolile către care o persoană este predispusă creşte semnificativ, cu cât stilul de viaţă este mai nesănătos. Un studiu publicat în Jurnalul

Genetica joacă un rol important, atunci când vine vorba despre bolile pe care le-am putea dezvolta pe parcursul vieţii. Totuşi, factorii genetici nu sunt ceva inevitabil şi, de fapt, riscul de a dezvolta bolile către care o persoană este predispusă creşte semnificativ, cu cât stilul de viaţă este mai nesănătos.

Un studiu publicat în Jurnalul Medical Britanic, una dintre cele mai vechi publicații de medicină din lume, concluzionează că un stil de viață sănătos poate atenua cu mai mult de 60% riscul de deces prematur în cazul persoanelor care au o predispoziție genetică la o durată mai scurtă de viață.

Peste 300.000 de oameni au fost implicați în acest studiu, recrutați între 2006 și 2010 și analizați până în 2021. Concluzia studiului este simplă: o combinație optimă de obiceiuri de viață sănătoase ar putea să crească durata de viață, indiferent de bagajul genetic al unei persoane. 

Oamenii cu un stil de viață nesănătos au un risc de deces prematur cu 78% mai mare

Persoanele predispuse genetic la o durată mai scurtă de viață au un risc mai mare cu 21% de a muri prematur, în comparație cu persoanele care au tras lozul câștigător și nu au această predispoziție. Iar asta e valabil indiferent de stilul de viață. 

Însă, oamenii cu un stil de viață nesănătos au un risc de deces prematur crescut cu 78%, indiferent de riscurile genetice. Cu alte cuvinte, stilul de viață s-ar putea să fie mult mai important decât genele. 

Combinația dintre stil de viață nesănătos și predispoziție genetică la o durată mai scurtă de viață dublează riscul de deces prematur în comparație cu persoanele cu gene mai norocoase și cu un stil de viață sănătos. 

Alimentaţia, mişcarea şi somnul, pilonii de bază ai stilului de viaţă

Concluzia studiului despre care vă spuneam mai devreme este că o combinație optimă de factori când vine vorba despre un stil de viață sănătos este următoarea:

  • să nu fumezi
  • să ai activitate fizică regulată
  • să dormi suficient
  • și să ai o dietă sănătoasă. 

Există mici variații în concluziile pe care diferite studii sau diferiți autori le au. Însă câteva elemente se suprapun aproape întotdeauna: activitatea fizică, nutriția și somnul. Poate și pentru că sunt și mai ușor de măsurat, dar și mai ușor de pus în practică de cei ce vor să aibă o viață mai sănătoasă.

Deşi folosim mai puțin zahăr azi în bucătăriile noastre, totuși numărul cazurilor de diabet este în creştere. Dar explicația e foarte simplă și a fost studiată încă din 1990 de epidemiologul Carlos Monteiro.

Astfel, au descoperit că oamenii cumpărau MAI PUȚIN zahăr. În schimb, cumpărau băuturi carbogazoase, biscuiți, supe instant. Adică alimente ultraprocesate care conțineau cantități mult mai mari de zahăr decât ar fi folosit în propriile bucătării.

Iar când vine vorba despre zahăr, suntem în punctul în care există medici și cercetători serioși care recomandă să abordăm problema zahărului așa cum o abordăm pe cea a țigărilor. Adică ar trebui să existe ambalaje care să ne alerteze cu privire la conținutul uriaș de zahăr din alimente și cu privire la consecințele consumului de zahăr. 

Poate să devină foarte ușor să transformi într-un stil de viață faptul că nu cumperi, de pildă, iaurt cu fructe din supermarket, ci că-ți cumperi un iaurt simplu, cât mai curat, și fructe proaspete și le combini acasă. 

Schimbările mici pot avea un impact uriaş

Sănătatea este un stil de viață, ceva ce necesită atenție și intenție în fiecare zi. Lucruri mărunte pot să aducă, în timp, schimbări uriașe. 

Petrecem prea mult timp stând pe scaun, închiși într-o cutie mobilă, mașina, și apoi în alte cutii statice, clădirile în care trăim și muncim. 

Circulați mai mult cu transportul în comun. Acei paşi până la stația de metrou sau de autobuz se adună. 

Plecați mai devreme de acasă și, dacă puteți, coborâţi cu o stație mai devreme, ca să mergeți mai mult pe jos. Când ieșiți de la metrou, dacă aveți această posibilitate, alegeți fără excepție scările, nu liftul sau scările rulante. 

Când devin un obicei, un stil de viață, lucrurile astea mărunte chiar se adună și generează rezultate. 

Încercați să faceți aceste mici schimbări pentru un stil de viață mai sănătos și să vă atenuați măcar un pic din riscurile cu care bagajul genetic posibil să vă fi „înzestrat”.

Cristina Glavan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Articole recomandate

Adauga un comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

[

Video recomandat

 

Style Selector