Studiu: Vapingul produce modificări imediate în circulaţia sângelui

Studiu: Vapingul produce modificări imediate în circulaţia sângelui

Vapingul, una dintre cele mai promovate alternative la fumatul obişnuit, cauzează modificări imediate în modul în care sângele circulă prin corp, se arată într-un nou studiu al Societăţii de Radiologie din America de Nord, din Chicago. Efectele vaping-ului, mai serioase decât se ştia Până recent promovate ca fiind o alternativă mai puţin riscantă a produselor

Vapingul, una dintre cele mai promovate alternative la fumatul obişnuit, cauzează modificări imediate în modul în care sângele circulă prin corp, se arată într-un nou studiu al Societăţii de Radiologie din America de Nord, din Chicago.

Efectele vaping-ului, mai serioase decât se ştia

Până recent promovate ca fiind o alternativă mai puţin riscantă a produselor din tutun, dat fiind conținutul mai mic de substanţe periculoase, produsele de vapat pe bază de lichid expun consumatorii la alte pericole imediate, pe lânge cele deja cunoscute, precum boala plămânului popcorn.

Cercetarea recentă a demonstrat că produsele destinate vapingului, atunci când sunt utilizate, modifică viteza circulației sângelui, afectând astfel alimentarea corespunzătoare cu oxigen a corpului. Această consecinţă apare atât în cazul utilizării țigărilor electronice alimentate cu lichid ce conţine nicotină, cât şi în cazul celor cu zero nicotină.

În studiu au fost incluşi 31 de oameni clinic sănătoşi, fumători şi consumatori de produse vape, cu vârste cuprinse între 21 şi 49 de ani.
Celor observaţi li s-au făcut două investigaţii RMN, una înainte de a inhala fie produse din tutun, fie cele destinate vapeing-ului, iar cea de-a doua imediat după consum.

Persoanele incluse în studiu erau împărţite în 3 categorii: fumători clasici, utilizatori de vape cu nicotină şi utilizatori de vape fără nicotină.

Rezultatele studiului: vaping-ul cu sau fără nicotină are efecte nocive imediate

După consumul produselor, medicii au poziţionat participanţilor un garou în partea superioară a piciorului, pentru a restricţiona circulaţia sângelui. În urma eliberării garoului, s-a măsurat viteza cu care sângele circula prin artera femurală, dar şi nivelul saturației cu oxigen.

Folosind investigaţia RMN, s-a analizat şi circulaţia sângelui de la nivelul creierului.

Datele obţinute au fost mai apoi comparate cu cele ale altor 10 persoane, complet nefumătoare, cu vârste cuprinse între 21 şi 33 de ani.

Rezultatele au arătat că în urma inhalării aburului cu nicotină, fără nicotină sau a fumului de ţigară, viteza de irigare cu sânge a scazut în toate cele trei scenarii.

Cu toate acestea, efectele cele mai nocive au fost observate în ordine descrescătoare: la consumatorii de vape cu nicotină, cei care consumau aerosoli, dar fără nicotină, urmaţi de dependenţii de ţigări convenţionale.

Concluzia medicilor: vapingul poate cauza boli vasculare cronice

Medicul Marianne Nabbout, care a condus cercetarea, este de părere că dacă efectele nocive asupra circulației sângelui apar în mod acut, imediat după inhalare, se poate estima că pe termen lung, aceste produse pot cauza boli vasculare.

Bolile vasculare reprezintă un grup de afecțiuni care afectează sistemul circulator, incluzând arterele, venele și vasele limfatice. Aceste afecțiuni pot restricționa fluxul sanguin, pot provoca obstrucții sau dilatări anormale ale vaselor de sânge, afectând alimentarea cu oxigen și nutrienți a țesuturilor și organelor.

Bolile vasculare includ ateroscleroza, anevrismul aortic, tromboza venoasă profundă şi pot avea consecinţe grave, precum accidente vasculare cerebrale (AVC), infarct miocardic sau insuficiență venoasă cronică.

Cristina Glavan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Articole recomandate

Adauga un comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

[

Video recomandat

 

Style Selector