4 reţete de lapte vegetal: migdale, ovăz, caju sau cocos

4 reţete de lapte vegetal: migdale, ovăz, caju sau cocos

4 reţete de lapte vegetal din care poţi alege: lapte vegetal de migdale, de ovăz, de caju sau lapte vegetal de cocos. După episodul în care am vorbit despre diferite mărci de lapte vegetal şi ce ingrediente conţin acestea, am stabilit că cea mai sănătoasă variantă de lapte vegetal este cel pe care îl poţi

4 reţete de lapte vegetal din care poţi alege: lapte vegetal de migdale, de ovăz, de caju sau lapte vegetal de cocos.

După episodul în care am vorbit despre diferite mărci de lapte vegetal şi ce ingrediente conţin acestea, am stabilit că cea mai sănătoasă variantă de lapte vegetal este cel pe care îl poţi pregăti în casă.

Reţetă lapte de migdale

Ingrediente:

  • 140 g migdale
  • 1 L apă
  • o lingură miere (opţional)
  • un praf sare

Preparare:

Înmuiaţi migdalele minim 8 ore în apă peste noapte.

Clătiţi migdalele în două ape, apoi strecuraţi-le.

Combinaţi migdalele cu 1 L de apă rece sarea şi mierea într-un blender şi mixaţi timp de 2-3 minute.

Strecuraţi migdalele printr-o strecurătoare fină, în care aşezaţi o pânză fină sau 2-3 straturi de tifon.

Stoarceţi bine materialul textil pentru a obţine lapte vegetal de migdale.

Aceasta este reţeta pentru lapte de migdale neîndulcit. Se poate consuma ca atare, sau se poate adăuga o lingură de miere sau de sirop de agave/sirop de arţar la întreaga cantitate.

Transferaţi laptele de migdale într-o sticlă etanşă. Puteţi păstra laptele vegetal de migdale timp de 3-5 zile la frigider.


Reţetă lapte de ovăz

Ingrediente:

  • 100 g fulgi de ovăz
  • 1 L apă rece-gheaţă
  • un praf sare

Preparare:

Puneţi fulgii de ovăz în blender împreună cu un litru de apă rece ca gheaţa şi un praf de sare.

Mixaţi timp de 30 de secunde, apoi strecuraţi amestecul obţinut printr-o strecurătoare căptuşită cu o pânză.

Stoarceţi bine materialul până când aţi scurs tot laptele de ovăz.

Turnaţi laptele de ovăz într-o sticlă etanşă şi păstraţi pentru cel mult o săptămână la frigider.

Motivul pentru care e nevoie de apă cât mai rece este că, în urma încălzirii sau a contactului cu apa la temperatura camerei sau caldă, se eliberează amidonul din fulgii de ovăz şi are loc acel proces de coagulare care se petrece şi când pregătiţi terci de ovăz.


Reţetă lapte de caju

Ingrediente:

  • 150g caju
  • 1L apă rece
  • 1 lingură miere (opţional)
  • un praf sare

Preparare:

Puneţi cele 150g de caju la înmuiat, ideal peste noapte.

După înmuiere, strecuraţi şi amestecaţi în blender apa, caju şi lingura de miere, dacă preferaţi uşor îndulcit.

Mixaţi pentru 2 minute la viteză mare, apoi transferaţi laptele de caju într-o sticlă etansă, la frigider.


Reţetă lapte de cocos

Ingrediente:

  • 200g fulgi de nucă de cocos 
  • 1L apă fierbinte

Preparare:

Combinaţi toţi fulgii de nucă de cocos direct în blender cu jumătate din cantitatea de apă. 

Mixaţi cu putere mare timp de 1-2 minute. Pregătiţi un material textil aşezat peste o strecurătoare.

Răsturnaţi amestecul în pânza din strecurătoare şi stoarceţi materialul până ce se scurge tot laptele de cocos.

Repetaţi procedeul cu cealaltă jumătate din cantitatea de apă fierbinte.

Dacă doriţi să obţineţi o cantitate mai mică de lapte, ajustaţi cantitatea de apă şi fulgi de cocos.

Pentru fiecare 500 ml de lapte de cocos sunt necesari 100 g fulgi de cocos.

Acelaşi procedeu se poate aplica şi în cazul nucilor de cocos proaspete. După extragerea şi tăierea pulpei, se folosesc 500 ml de apă fierbinte pentru fiecare nucă de cocos.


Lapte de migdale, caju, ovăz sau cocos?

Pentru a alege între cele 3, recomandăm să le încercaţi pe fiecare în parte, până când găsiţi preferatul.

Laptele de migdale este cunoscut pentru aroma sa ușor dulceagă și textura fină. Nutrițional, laptele de migdale este sărac în calorii și proteine, dar bogat în vitamina E, un antioxidant important pentru sănătatea pielii și a sistemului imunitar.

Pe de altă parte, laptele de caju se caracterizează printr-o textură mai cremoasă și un gust mai dulce și mai bogat comparativ cu cel de migdale. Laptele de caju este mai dens caloric și conține mai multe grăsimi sănătoase, fiind o opțiune bună pentru cei care caută un lapte vegetal mai consistent. 

În contrast, laptele de ovăz are o textură mai groasă și un gust neutru, ușor dulceag. Laptele de ovăz este bogat în fibre și conține beta-glucani, care sunt benefici pentru sănătatea inimii și digestie.

Comparativ cu laptele de migdale, caju și ovăz, laptele de cocos are o textură mai cremoasă și un gust mult mai pronunțat, ceea ce poate influența semnificativ aroma finală a preparatelor. În plus, datorită densității sale calorice, laptele de cocos este o opțiune potrivită pentru rețetele care necesită o consistență bogată și o textură catifelată. 

Totuşi, cei care urmăresc să reducă aportul de grăsimi saturate ar trebui să-l consume cu moderație!

Cristina Glavan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Articole recomandate

Adauga un comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

[

Video recomandat

 

Style Selector