Băuturile energizante – Ce conţin, ce efecte au şi ce riscuri aduc

Băuturile energizante intră tot mai frecvent în atenţia publică, după ce nenumărate cazuri de decese subite au fost raportate în urma consumului acestor băuturi la doză. Dar ce sunt băuturile energizante, de ce sunt atât de dorite de adolescenţi şi care sunt efectele lor asupra corpului uman? E important să ştim toate aceste informaţii, pentru

Băuturile energizante intră tot mai frecvent în atenţia publică, după ce nenumărate cazuri de decese subite au fost raportate în urma consumului acestor băuturi la doză. Dar ce sunt băuturile energizante, de ce sunt atât de dorite de adolescenţi şi care sunt efectele lor asupra corpului uman? E important să ştim toate aceste informaţii, pentru a putea lua decizii în cunoştinţă de cauză.

Ce conţin băuturile energizante

Băuturile energizante sunt băuturi non-alcoolice care conțin cafeină în diverse cantități, mai mici sau mai mari.

Există băuturi energizante care conțin într-o singură doză echivalentul a două cești de cafea, de pildă.

Cafeaua însă nu este o băutură energizantă. Mulţi dintre producătorii de băuturi energizante încearcă să inducă ideea că puteți pune un semn de egalitate între băuturile energizante și o ceașcă de cafea. 

Dar băuturile astea conțin și alte ingrediente precum taurina, extract de guarana și alte ierburi, sau vitamine de care un organism normal s-ar putea să nu aibă nevoie. 

Sigur că prea multă cofeină, indiferent că vine din cafea sau din astfel de băuturi, poate duce la probleme. La anxietate, la insomnie, la bătăi neregulate ale inimii, la tensiune.

Alte ingrediente conţinute de băuturile energizante, în afară de cofeină

Taurină

Un aminoacid care se găsește în mod natural în corp și care joacă un rol în dezvoltarea și funcționarea sistemului nervos și cardiovascular.

Efectele consumului excesiv nu sunt pe deplin cunoscute, dar nu există dovezi concludente că ar fi periculos în doze moderate. În combinaţie cu ceilalţi stimulenţi însă, efectele pot fi diferite şi amplificate.

Guarana

Plantă care conține cofeină naturală, de obicei adăugată pentru a spori efectele energizante.

Riscurile sunt similare cu cele ale cofeinei: insomnie, anxietate, tahicardie și hipertensiune arterială.

Ginseng

O plantă folosită în mod tradițional pentru a spori energia și a îmbunătăți concentrarea.

Consumul în cantități mari poate provoca insomnie, hipertensiune și interacțiuni cu alte medicamente.

L-Carnitină

Aminoacid implicat în metabolismul grăsimilor și producerea de energie.

De obicei sigur, dar dozele mari pot cauza greață, diaree și miros corporal de pește.

Aspartam

Un îndulcitor artificial utilizat în băuturile energizante fără zahăr.

Recent clasificat de Agenţia Internaţională de Cercetare a Cancerului drept “posibil carcinogen” la oameni.

Ce se întâmplă când copiii consumă energizante

Cea mai importantă diferența este însă dată de cantitatea consumată și mai ales de vârsta consumatorilor. Că de fapt asta e problema cea mai mare: vârsta consumatorilor.

Cafeaua, cel puțin deocamdată, nu este agresiv promovată în rândul copiilor și adolescenților. Cafeaua nu promite că te face cool în curtea școlii. 

Apoi, după apă, principalul ingredient al acestor băuturi este zahărul. Pe orice etichetă a unui produs, ingredientele sunt trecute în ordinea descrescătoare a cantității pe care o conțin.

Dacă zahărul este al doilea ingredient, asta înseamnă că vorbim despre o băutură pe bază de apă și de zahăr. Prea mult zahăr duce la toate problemele despre care am mai povestit într-o serie întreagă de materiale.

Inclusiv medicul diabetolog Doru Negru explică, într-un articol Libertatea:

„Ce sunt aceste energizante? Cafeină şi glucoză. Păi copilul e şi aşa agitat, îi mai trebuie să se mai agite? Păi, o să spuneţi: «Are nevoie, că se duce la şcoală să înveţe mult». Foarte bine, nimeni nu-l împiedică să înveţe, cafeina nu face decât să stoarcă ultimele rezerve de energie din celulă. 

În condiţiile în care, ca să înveţi foarte bine, nu trebuie decât să faci din când în când pauză şi să alternezi stresul psihic al învăţatului cu stresul fizic al alergatului. Te opreşti din învăţat, faci câteva genuflexiuni, câteva mişcări sau poţi să alergi de trei ori în jurul blocului, ai încărcat bateriile şi te apuci din nou de învăţat, nu ai nevoie de aşa ceva. Sunt păcătoase, sunt păguboase, sunt rele.”

Prin urmare, ai nevoie de energie? Alergi! Te miști! Așa încarci bateriile! Există dovezi care arată că acei copii care fac mai multă mișcare au rezultate mai bune la școală.

Care sunt riscurile asociate consumului de energizante

Probleme cardiovasculare: Cofeina poate provoca creșterea tensiunii arteriale și tulburări ale ritmului cardiac, ceea ce este deosebit de periculos pentru copii, a căror sisteme cardiovasculare sunt încă în dezvoltare.

Tulburări de somn: Cofeina poate interfera cu ciclul de somn, ducând la insomnie și probleme de ritm circadian, care pot afecta negativ dezvoltarea și performanța școlară.

Probleme comportamentale: Consumul excesiv de cofeină poate duce la anxietate, nervozitate și chiar la comportamente agresive.

Riscul de obezitate: După cum am menţionat şi mai sus, băuturile energizante sunt bogate în zahăr, contribuind la creșterea riscului de obezitate și de afecțiuni asociate, cum ar fi diabetul de tip 2.

Dependenţa: Cofeina poate crea dependență, iar oamenii care consumă frecvent energizante pot deveni dependenți de energia iluzorie pe care o oferă aceste băuturi.

Un alt pericol uriaș apare atunci când aceste băuturi energizante sunt combinate cu alcoolul. Acest gen de „cocktail” face două lucruri: 

1. duce la un consum mai mare decât dacă ai bea doar alcool.

2. te poate ucide.

Explicația pentru care bei mai mult alcool atunci când combini cu energizant e simplă: acea creștere de moment a vigilenței dată de cafeină maschează semnele de ebrietate.

Energizantele au rol de stimulent, în timp ce alcoolul este un sedativ. Cafeina din energizant diminuează efectele sedative ale alcoolului. Organismul, care în mod normal știe să transmită semnalele că ai băut prea mult, e păcălit. Așa crește consumul de alcool până în punctul în care el poate deveni letal. 

Cât de riscant este consumul ocazional de energizante?

La fel ca multe alte lucruri pe care le avem azi în jurul nostru, și aceste băuturi au apărut de curând printre noi. Adevărul e că avem prea puține informații despre felul în care ne afectează organismul atunci când le consumăm în cantități mici, pe termen lung. Dar acele informații puține pe care le avem, ne spun că ne asumăm un risc atunci când le consumăm, indiferent de cantitate. 

Iar la cantități mai mari combinate cu un consum regulat, informațiile sunt deja foarte clare. 

Fiecare dintre noi trebuie să-și analizeze serios stilul de viață și să facă niște calcule simple. Dacă vă hrăniți cu alimente ultraprocesate, dacă sunteți sedentari, dacă aveți anumite afecțiuni de care știți, poate că nu e cea mai bună idee să consumați astfel de băuturi. 

Nu zice nimeni că dacă ai o stare de sănătate excelentă, faci analize anual, mergi regulat la controale la medic și știi că nu ai probleme cu inima, cu greutatea și așa mai departe, poți să bei o nenorocire din asta cu titlu de excepție. 

E vorba de acea mentalitate axată pe un stil de viaţă sănătos, despre care vă povesteam în episoadele anterioare. Ideea e să știi că drumul tău e altul, iar alimentele ultraprocesate sau băuturile energizante reprezintă doar niște abateri rare.

Ce spune legislaţia despre băuturile energizante

Ce se întâmplă în alte țări? De pildă, în Lituania e deja interzis să vinzi băuturi energizante minorilor de aproape un deceniu. În Polonia se va întâmpla același lucru de anul viitor. Danemarca și Norvegia au luat măsuri similare. Sigur că nici în alte țări lucrurile nu merg până la capăt pentru că există presiuni uriașe din partea industriei. De pildă, în Polonia, propunerea inițială includea și măsuri de interzicere a reclamelor la astfel de băuturi. Dar ele au fost eliminate din varianta finală a legii.

În România, în prezent, legea interzice, în sfârşit, comercializarea băuturilor energizante către minori, după ce o lege care reglementează acest lucru a fost votată în luna februarie, 2024. Aceeaşi lege prevede ca, acei comercianţi care vând minorilor băuturi energizante, să fie sancţionaţi cu sume de până la 30.000 de lei, “în funcţie de gravitatea faptei”.

În cazul în care abaterile sunt repetate, se poate ajunge la suspendarea activităţii, pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile.

Câteva concluzii

Ca în multe alte probleme de genul ăsta, nimeni nu e vinovat, dar suntem cu toții responsabili. Pentru că, obligați de circumstanțe sau, în cele mai rele cazuri, chiar de bunăvoie, susținem aceste instrumente care încurajează individualismul, consumerismul, alienarea și dependențele. 

Cât timp scopul este strict creșterea, fie că e vorba de creșterea profitului, fie că e vorba de creșterea economică, vom continua să avem motivații complet greșite. Vom continua să facem lucrurile împotriva bunăstării noastre și a planetei, vom continua să fim niște oameni ultraprocesați, cum ne numește Chris van Tulleken. 

Cristina Glavan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Articole recomandate

Adauga un comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

[

Video recomandat

 

Style Selector