Ozempic – Pastila magică pentru slăbit? Riscuri și efecte secundare Ozempic, medicamentul destinat persoanelor ce suferă de diabet, a devenit tot mai popular printre persoanele ce îşi doresc să slăbească? Motivul? S-a observat că, pe lângă beneficiile de reglare a glicemiei pe care le aduce diabeticilor, Ozempic are şi acest efect secundar în cazul unora
Ozempic – Pastila magică pentru slăbit? Riscuri și efecte secundare
Ozempic, medicamentul destinat persoanelor ce suferă de diabet, a devenit tot mai popular printre persoanele ce îşi doresc să slăbească? Motivul? S-a observat că, pe lângă beneficiile de reglare a glicemiei pe care le aduce diabeticilor, Ozempic are şi acest efect secundar în cazul unora dintre pacienţi: slăbesc considerabil. Care sunt însă riscurile administrării unui medicament care nu îţi e destinat? Aflaţi din acest material.
Dacă întrebai acum 3 ani ce este Ozempic nu știa nimeni. Între timp, însă, toată lumea a ajuns să vorbească despre acest subiect. Cu siguranță i-ați auzit și pe Elon Musk sau pe Oprah vorbind despre cum au slăbit folosind un „medicament minune”.
S-au scris chiar și cărți pe această temă. Johann Hari, autorul cărților Legături pierdute și Hoții de atenție, despre care am povestit la podcastul Vocea Nației, a publicat recent cartea „Magic Pill”, în care scrie despre acest nou tip de tratament, devenit foarte popular inclusiv în rândul celebrităților de la Hollywood care vor să își țină greutatea sub control.
Pentru a înţelege cât de vânat este acest tratament, este relevant acest detaliu: compania care produce Ozempic a ajuns să aibă o capitalizare de piață mai mare decât PIB-ul țării în care își are sediul, Danemarca.
Ce este Ozempic?
Ozempic face parte dintr-o clasă nouă de medicamente, recent aprobate de autoritățile medicale din SUA și Europa, și conține semaglutidă, adică un analog al peptidei umane 1, asemănătoare glucagonului, un hormon produs de organismul nostru.
Ozempic este denumirea comercială a unui medicament care conține semaglutidă și care este indicat pentru tratamentul adulților cu diabet zaharat de tip 2, ca tratament adjuvant la dietă și exerciții fizice. E foarte importantă această ultimă parte: adjuvant la dietă și exerciții fizice.
Cum acţionează Ozempic
Medicamentul vine sub formă injectabilă și se administrează o dată pe săptămână, pacienţilor diagnosticaţi cu diabet, cărora medicul le prescrie acest tratament.
Potrivit prospectului, semaglutida, substanța care stă la baza acestui medicament, ajută organismul la scăderea concentrației de zahăr din sânge, doar atunci când aceasta este prea mare.
Totodată, acest medicament reduce apetitul și scade preferința pentru alimentele bogate în grăsimi.
.Atunci când mâncăm, organismul nostru produce în mod natural acest hormon prescurtat GLP-1, care stimulează producția de insulină, încetinește digestia și atenuează hormonul care ne transmite că ne este foame.
Există doi hormoni implicaţi în proces, care acţionează împreună, grelina și leptina. Concentrația serică a grelinei crește când ne e foame și scade după mese. Leptina e hormonul antagonist.
Semaglutida dă senzaţia de saţietate şi întârzie apariţia senzaţiei de foame.
Această nouă clasă de medicamente nu a fost inițial gândită pentru tratarea obezității, ci pentru tratarea diabetului. Însă în studiile clinice în care au participat pacienți cu diabet de tip 2, cercetătorii au observat întâmplător și efectul scăderii în greutate.
Cu alte cuvinte, popularitatea acestui medicament a fost foarte mult amplificată de un efect secundar al tratamentului.
În prezent, există medicamente care conțin analogi de GLP-1, cum este semaglutida, cu diferite denumiri comerciale, dintre care unele au fost aprobate pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2, iar altele pentru scăderea în greutate. Fiecare dintre ele a fost studiat pe loturi diferite de pacienți, are moduri de administrare, dar și costuri diferite.
Unele se injectează subcutanat o dată pe zi sau o dată pe săptămână, în timp ce altele se găsesc sub formă de comprimate orale, ce trebuie înghițite o dată pe zi.
Ozempic şi utilizarea lui pentru slăbit
Ozempic, de pildă, se utilizează doar în tratarea diabetului zaharat de tip 2. Cu toate că poate să ajute și la scăderea în greutatea, el este destinat doar pacienților cu diabet.
Așadar, persoanele care nu suferă de diabet, dar care își administrează acest medicament, o fac „off-label”, adică în afara indicațiilor din prospect, fără să aibă recomandarea certă a unui medic.
Aceasta este o practică periculoasă, care-i expune la riscuri majore în primul rând pe cei ce-și administrează de unii singuri medicamentele, fără supravegherea unui medic, dar care supune și persoanele care au într-adevăr nevoie de acest medicament la chinuri.
De la începutul acestui an, din cauza popularizării acestui medicament pe grupurile de Facebook sau de către vedetele care au slăbit folosindu-l, în farmaciile din România, pacienții cu diabet au găsit tot mai greu Ozempic. El a început să fie vândut pe „piața neagră” persoanelor care vor să slăbească.
Cei care cumpără Ozempic pentru a slăbi îi pun în pericol pe cei bolnavi
Una dintre probleme este că cei ce cumpără acest medicament ca să slăbească sunt oameni care-și permit să scoată din buzunar sume considerabile de bani.
Așa că oamenii care chiar ar avea nevoie de acest medicament ca să țină sub control diabetul nu mai au acces la el.
De la 1 august, Ozempic va dispărea din România
Între timp, Agenția Națională a Medicamentului a anunțat că de la 1 august 2024, Ozempic nu va mai fi deloc disponibil în România. Motivele sunt comerciale, ceea ce înseamnă că pentru producător nu mai este avantajos să vândă acest produs în țara noastră, pentru că prețul la care-l poate vinde aici este mult mai mic decât în alte state ale Uniunii Europene.
Cererea este deja uriașă în țări unde medicamentul se poate vinde la prețuri mult mai mari. Pentru pacienții cu diabet zaharat de tip 2, medicamentul este gratuit. Tratamentul pentru 3 luni ar costa aproape 1.300 de lei.
Într-un articol de pe HotNews, președintele Societății Române de Diabet explică: „Prețul solicitat de producător nu a fost acceptat de autoritățile din domeniul sănătății. Toate medicamentele care se prescriu pe rețetă au un preț fix, vorbim despre un preț reglementat. Practic, compania nu a mai dorit să aducă produsul în România din cauză că nu a fost de acord cu prețul reglementat.”
În aproape toate țările, prețul medicamentului și cererea pentru acest medicament au explodat pentru că e folosit, contrar indicației, ca metodă de slăbire.
Ajungem, deci, la o dilemă morală. Este slăbitul cu orice preț o scuză pentru ce se întâmplă acum la noi în țară, dar și în restul lumii, cu pacienții care au diabet?
Cazul Ozempic este o problemă globală, nu e doar la noi. Pur și simplu, la acest moment, compania care-l produce nu poate să scoată pe piață mai mult decât o face deja.
Bogdan Timar, decanul facultății de medicină Victor Babeș din Timișoara, spune că există țări care au stabilit, prin protocoalele medicale, ca acest medicament să fie prescris doar dacă alte tratamente mai ieftine se dovedesc mai puțin eficiente. Cu alte cuvinte, în alte țări, medicii nu prescriu direct Ozempic pentru că e prea scump, așa că încearcă mai întâi să țină sub control glicemia pacienților cu alte medicamente.
Din acest punct de vedere, spune tot Bogdan Timar, România a fost într-o situație fericită până acum, pentru că la noi în țară nu au existat astfel de limitări, iar medicii au putut să prescrie direct Ozempic pacienților cu diabet, fără să fie nevoiți să încerce mai întâi medicamentele mai ieftine.
De la 1 august medicamentul nu va mai exista deloc în România.
Reacţiile adverse – Motivul retragerii de pe piaţă?
Au circulat pe internet tot felul de speculații despre efectele adverse ale medicamentului, care ar fi determinat retragerea lui de pe piață. Și deși nu acesta este motivul retragerii, e foarte important să înțelegem că Ozempic e un medicament serios, cu efecte adverse serioase.
Toate medicamentele au contraindicații. Fiecare pacient, împreună cu un medic, trebuie să cântărească beneficiile și riscurile, și să decidă apoi unde înclină balanța, în funcție de situația specifică a fiecăruia, de istoricul medical.
Printre reacțiile adverse foarte frecvente se numără hipoglicemia la pacienții care utilizează insulină sau un alt tip de medicament antidiabetic.
De asemenea, frecvente sunt greața, diareea, scăderea poftei de mâncare, vărsăturile, durerile abdominale. Practic, fenomenele care ne fac să mâncăm mai puțin.
Gastrită, pancreatită, cancer de tiroidă – Printre reacţiile adverse
Medicamentul vine la pachet și cu riscuri de boală de reflux gastroesofagian, gastrită sau pancreatită acută. Mulți oameni au raportat o aversiune față de mâncare, o senzație constantă de greață și vărsături.
Însă există și atenționări mult mai grave. De pildă, femeile însărcinate sau care alăptează nu pot să folosească acest medicament.
În studiile efectuate pe șobolani, semaglutida a determinat reduceri semnificative ale greutății corporale materne și reducerea supraviețuirii și creșterii embrionare. La fetus s-au observat malformații scheletale și viscerale majore, incluzând efecte asupra oaselor lungi, coastelor, vertebrelor, vaselor de sânge și ventriculilor cerebrali. Toate astea sunt menționate în rezumatul caracteristicilor produsului.
În studiile pentru determinarea caracterului cancerigen, efectuate pe o durată de 2 ani, la șobolani și șoareci, semaglutida a provocat tumori non letale ale unor celule ale tiroidei. Deși relevanța pentru om este considerată a fi mică, riscul nu poate fi exclus complet.
Așadar, frecvența reacțiilor adverse necesită ajutorul unui medic care să îndrume pacientul.
De exemplu, este crucial ca un medic să fie anunțat atunci când apar simptome specifice pancreatitei acute, pentru că reprezintă o urgență, iar medicul va ști să trimită pacientul cât mai repede la spital.
Cu Ozempic nu pierzi doar grăsime, ci şi masă musculară
Un alt efect secundar despre care nu prea se vorbește este atins de Peter Attia, autorul cărții Outlive. Acesta spune că a constatat la cei mai mulți dintre pacienții care au luat Ozempic o scădere severă la nivelul masei musculare.
Dat fiind faptul că masa musculară e foarte importantă pentru un stil de viaţă sănătos şi pentru longevitate, deci ăsta e un efect secundar care trebuie luat în seamă poate mult mai serios decât cele trecute pe prospectul medicamentului.
Apoi, fiind vorba despre o substanță relativ recent descoperită, nu prea știm cu adevărat care sunt efectele pe termen lung. Ozempic a fost aprobat în 2017 de Administrația Alimentației și a Medicamentelor din SUA, iar în 2018 autorizația de comercializare a fost acordată și în Uniunea Europeană.
Dacă un medic consideră că există indicații ferme, cum ar fi diabetul zaharat de tip 2, obezitatea care pune în pericol alte sisteme și organe, ori diverse alte cazuri particulare în care beneficiul administrării este cert, atunci da, această clasă de medicamente din care face parte și semaglutida poate fi un real ajutor.
Slăbirea sănătoasă nu se face cu medicamente
Slăbirea, ceva ce n-ar trebui să facem dacă am fi fost educați corect, este un proces lung, care necesită răbdare și dedicare. Numărul de kilograme nu ar trebui să fie un obiectiv în sine. Obiectivul ar trebui să fie sănătatea pe termen lung.
Cu toate acestea, foarte multă lume crede că poate alege această scurtătură și preferă să plătească sume importante de bani pentru ceea ce, cu ajutorul multor vedete, a devenit cunoscut drept „miracolul slăbitului”.
Puțini oameni înțeleg cu adevărat care ar putea fi prețul plătit pentru un astfel de miracol.
E important să privim crizele de diabet și de obezitate în contextul unui sistem alimentar absolut catastrofal pentru oameni.
Suntem înconjurați de alimente ultraprocesate. Sunt peste tot, sunt accesibile, ieftine, ușor de consumat și vin cu promisiunea unui gust delicios.
Potrivit OMS, ratele de obezitate s-au triplat la nivel global în ultimii zece ani. În România, suntem în rândul țărilor cu cea mai accentuată rată de creștere a obezității la copii.
Între timp, companiile farmaceutice speculează această problemă și lansează și vor lansa pe piață tot mai multe astfel de medicamente care inhibă pofta de mâncare.
Ce se întâmplă cu pacienții cu diabet după 1 august 2024?
Ne-a explicat colega noastră, Georgiana, medic rezident diabetolog, căreia îi mulțumim că ne-a și ajutat să transmitem informații corecte și în acest material: Pacienții cu diabet au alternative. Există alte medicamente cu semaglutidă pe care le vor putea folosi. Fiecare pacient va decide împreună cu medicul diabetolog cea mai bună soluție.
Adauga un comentariu
Adresa dvs de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *