Monoglutamatul de sodiu (MSG, din engleză Monosodium Glutamate) este o sare sodică a acidului glutamic, un aminoacid natural care se găsește în multe alimente și în corpul uman. Frecvent întâlnit în alimentele ambalate de pe rafturile supermarketurilor, monoglutamatul de sodiu este considerat un aditiv sigur. Cu toate acestea, el este încă un ingredient foarte controversat. Ce
Monoglutamatul de sodiu (MSG, din engleză Monosodium Glutamate) este o sare sodică a acidului glutamic, un aminoacid natural care se găsește în multe alimente și în corpul uman. Frecvent întâlnit în alimentele ambalate de pe rafturile supermarketurilor, monoglutamatul de sodiu este considerat un aditiv sigur. Cu toate acestea, el este încă un ingredient foarte controversat.
Ce este monoglutamat de sodiu
Monoglutamatul de sodiu este utilizat pe scară largă ca potențiator de aromă în industria alimentară datorită capacității sale de a spori gustul umami, unul dintre cele cinci gusturi de bază (alături de dulce, sărat, acru și amar).
În ceea ce priveşte consistenţa, mologlutamatul de sodiu se prezintă ca o pulbere albă şi cristalină, ce este solubilă în apă. MSG este inodor, adică nu are miros, dar are un gust distinct, numit umami.
La ce se utilizează MSG
Monoglutamatul de sodiu este un ingredient frecvent întâlnit în produsele alimentare ambalate pe care le găsiţi în supermarketuri. Cu precădere, MSG se regăseşte în alimentele ultraprocesate, dar poate fi adăugat şi în alimentele pe care restaurantele le servesc.
Acest aditiv este în mod uzual adăugat în diverse produse alimentare, cum ar fi supe, condimente, chipsuri, mâncăruri congelate și mezeluri. Scopul adăugării MSG este de intensificare a gustului, pentru a obţine acel gust care rămâne după ce mâncarea a fost consumată.
Acidul glutamic se găsește în mod natural în multe alimente bogate în proteine, precum carne, pește, legume și produse lactate.
Monoglutamatul de sodiu şi Sindromul Restaurantului Chinezesc
De la descoperirea monoglutamatului de sodiu, care a avut loc în Japonia, în anul 1908, au trecut mai bine de o sută de ani.
Entităţi din domeniul siguranţei alimentare, precum FDA (Administraţia alimentelor şi medicamentelor din America) sau EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară), consideră monoglutamatul de sodiu a fi un aditiv sigur, în cantităţile aprobate. Totuşi, utilizarea acestui ingredient este încă controversată.
Există inclusiv o serie de simptome pe care mulţi oameni le-au raportat în urma consumului de produse ce conţin monoglutamat de sodiu. Acest simptom poartă numele Sindromul Restaurantului Chinezesc. Nu există însă o legătură clar dovedită între aceste simptome şi consumul de alimente cu monoglutamat de sodiu.
Totuşi, este necesar ca monoglutamatul de sodiu să fie listat pe etichetă. Uneori, acesta apare semnalat sub denumirea de glutamat monosodic, glutamat sau E621.
Problemele cu monoglutamatul de sodiu
În mod direct, consumul de alimente cu monoglutamat nu este considerat periculos la nivel oficial. Însă, alimentele ce conţin monoglutamat sunt de cele mai multe ori alimentele ultraprocesate, care sunt sărace din punct de vedere nutritiv şi bogate din punct de vedere caloric.
Totodată, în studii desfăşurate pe animale şi citate de Facultatea de Protecţia Mediului a Universităţii din Oradea, s-a descoperit că în cantităţi mari, MGS poate cauza necroză la nivel neuronal.
Un alt aspect, ce este tot un potenţial efect secundar al monoglutamatului de sodiu, este alimentarea în exces. Dat fiind faptul că acesta este un aditiv menit să accentueze arome şi să facă mâncarea mai gustoasă, pe termen lung, dacă se consumă frecvent alimente ce conţin acest ingredient, există riscul de supraalimentare.
Astfel, indirect pot apărea problemele asociate unui exces caloric: iniţial îngrăşarea, urmată de risc crescut de apariţie a diabetului şi a altor afecţiuni metabolice.
Cum eviţi riscurile asociate consumului de monoglutamat de sodiu
Răspunsul la această întrebare este cât se poate de simplu: citeşti ingredientele, pentru a ştii să cumperi doar mâncare sănătoasă şi eviţi alimentele ultraprocesate, ce conţin ingrediente precum MGS, caragenan, guma de guar şi altele asemenea.
Surse:
Adauga un comentariu
Adresa dvs de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *