Recomandare CE: Restricţionarea fumatului şi a produselor cu tutun încălzit în spaţii frecventate de copii

Recomandare CE: Restricţionarea fumatului şi a produselor cu tutun încălzit în spaţii frecventate de copii

În data de 17 septembrie, Comisia Europeană a propus o actualizare a recomandărilor Consiliului European, privind un mediu fără fum. Noua inițiativă sugerează extinderea reglementărilor anti-fumat în spațiile publice exterioare, vizând în special protejarea copiilor și tinerilor din întreaga Uniune Europeană. Fără ţigări, fumat fără fum sau vapat în spaţiile publice deschise destinate copiilor Printre

În data de 17 septembrie, Comisia Europeană a propus o actualizare a recomandărilor Consiliului European, privind un mediu fără fum. Noua inițiativă sugerează extinderea reglementărilor anti-fumat în spațiile publice exterioare, vizând în special protejarea copiilor și tinerilor din întreaga Uniune Europeană.

Fără ţigări, fumat fără fum sau vapat în spaţiile publice deschise destinate copiilor

Printre zonele propuse pentru includerea în aceste politici se numără spațiile recreaționale în aer liber frecventate de copii, cum ar fi locurile de joacă, parcurile de distracții și piscinele, zonele din proximitatea instituțiilor de sănătate și educație, clădirile publice și stațiile de transport în comun.

Mai mult, recomandarea prevede extinderea acestor politici și la noile produse emergente, precum țigările electronice și produsele din tutun încălzit (HTP), care devin din ce în ce mai populare în rândul tinerilor. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a avertizat cu privire la efectele negative ale expunerii la emisiile secundare ale acestor produse, care pot provoca probleme de sănătate, inclusiv prin inhalarea pasivă.

UE va sprijini aceste inițiative printr-un grant de 16 milioane de euro din programul EU4Health și 80 de milioane de euro din programul Horizon, fonduri alocate pentru controlul tutunului și al nicotinei și pentru prevenirea dependenței. Totodată, Comisia va elabora un set de instrumente de prevenție, menit să protejeze sănătatea copiilor și tinerilor.

Obiectivul UE: Generaţia fără tutun, până în anul 2040

În cadrul Planului European de Combatere a Cancerului, s-a stabilit obiectivul de a crea o „Generație fără tutun” până în anul 2040, cu mai puțin de 5% din populație folosind produse din tutun. Propunerile de astăzi reprezintă un nou pas în direcția întăririi măsurilor preventive, contribuind la de-normalizarea consumului de tutun și produse nou apărute pe piaţă, precum cele cu tutun încălzit.

În România, fumatul a devenit interzis în spaţiile publice închise în luna martie a anului 2016, iar legea restricţiona inclusiv fumatul în spaţiile de joacă aflate în aer liber. Din luna martie a acestui an, au fost adăugate în lege şi ţigările electronice şi dispozitivele cu tutun încălzit.

Cristina Glavan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Articole recomandate

Adauga un comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

[

Video recomandat

 

Style Selector