Ce este guma xantan E415 şi de ce o găsim în produse alimentare

Ce este guma xantan E415 şi de ce o găsim în produse alimentare

Guma xantan E415 este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut prin fermentarea zahărului sau melasei, în prezenţa bacteriei Xanthomonas campestris. Guma xantan are rolul de a îmbunătăți textura, consistența, gustul și aspectul alimentelor, contribuind totodată la prelungirea duratei de viață

Guma xantan E415 este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroşare, de umplere şi de aglomerare. Este un produs natural, obţinut prin fermentarea zahărului sau melasei, în prezenţa bacteriei Xanthomonas campestris.

Guma xantan are rolul de a îmbunătăți textura, consistența, gustul și aspectul alimentelor, contribuind totodată la prelungirea duratei de viață la raft a acestora. Aceasta stabilizează alimentele, ajutându-le să reziste la variațiile de temperatură și niveluri de pH. De asemenea, previne separarea ingredientelor, permițând menținerea texturii omogene a alimentelor.

În ce alimente se întâlneşte guma xantan E415

Guma xantan se găseşte într-o varietate de produse, dar în mod deosebit în produsele fără gluten, întrucât oferă elasticitatea și textura care, în mod normal, sunt asigurate de gluten. Printre cele mai comune alimente care conțin gumă xantan se numără:

  • Sosuri şi dressinguri pentru salată
  • Produse de panificație
  • Sucuri de fructe
  • Supe
  • Înghețată
  • Siropuri
  • Alimente cu conținut redus de grăsimi
  • Produse fără gluten

Guma xantan, între beneficii şi riscuri pentru sănătate

În alimente, guma xantan este utilizată în cantităţi mici, în limite maxime cuprinse între 10 şi 20 de grame per kilogram.
Beneficiile consumului de alimente bogate în gumă xantan nu este dovedită. Cu toate acestea, există studii care sugerează că acest ingredient ar putea scădea glicemia, prin acțiunea de gelifiere a conținutului stomacului, încetinind astfel digestia şi absorbţia zahărului în sânge.

La polul opus însă, există alte studii care evidențiază simptome neplăcute care pot apărea după ingerarea unor doze mari de gumă xantan. Printre acestea se numără balonarea, scaune moi şi frecvente, dar şi modificarea microbiomului.
Acest ultim efect advers ar putea avea loc din pricina faptului că există o singură bacterie care descompune carbohidraţii din guma xantan. Așadar, o dietă bogată în acest aditiv poate duce la o supraînmulţire a acestei bacterii.

Guma xantan este frecvent întâlnită în dieta persoanelor ce suferă de boală celiacă, întrucât acestea nu pot consuma gluten.

De ce ar trebui evitat acest ingredient

Exceptând această categorie de consumatori, ce consumă alimente conținând gumă xantan ca substitut pentru gluten, ar trebui evitate acele produse ce au listată guma xantan pe etichetă din aceeaşi raţiune pentru care şi guma guar ar trebui evitată: aceşti aditivi se găsesc de cele mai multe ori în alimente ultraprocesate.

Ca regulă generală, dar neoficială, alimentele ultraprocesate sunt acele produse care vin ambalate în plastic şi conţin cel puţin un ingredient pe care oamenii nu îl au în bucătăriile proprii.

Desigur, simpla prezenţă a gumei xantan într-un aliment nu face din acesta un aliment ultraprocesat. Adesea însă, guma xantan este însoţită şi de alte tipuri de aditivi, care transformă acel aliment într-unul nociv, pe termen lung.

Surse:

https://ec.europa.eu/food/food-feed-portal/screen/food-additives/search/details/POL-FAD-IMPORT-3140

https://www.michiganmedicine.org/health-lab/study-helps-explain-how-xanthan-gum-common-food-additive-processed-gut

https://www.researchgate.net/publication/296472055_Effect_of_Xanthan_Gum_on_Blood_Sugar_Level_after_Cooked_Rice_Consumption

Cristina Glavan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Articole recomandate

Adauga un comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

[

Video recomandat

 

Style Selector