Multe dintre produsele din carne pe care le adăugăm în coşul de cumpărături conţin nitrit de sodiu, uneori denumit E250, unul dintre aditivii cu rol de conservare. Astfel, poate dificil să găseşti produse din carne fără acest ingredient. De ce găsim nitrit de sodiu în alimentele de cumpărat Nitratul și nitritul de sodiu sunt ingrediente
Multe dintre produsele din carne pe care le adăugăm în coşul de cumpărături conţin nitrit de sodiu, uneori denumit E250, unul dintre aditivii cu rol de conservare. Astfel, poate dificil să găseşti produse din carne fără acest ingredient.
De ce găsim nitrit de sodiu în alimentele de cumpărat
Nitratul și nitritul de sodiu sunt ingrediente adăugate la carnea procesată și maturată pentru a prelungi termenul de valabilitate, a-i oferi aromă și o culoare roz. Nitrații și nitriții se găsesc, de asemenea, în legume precum țelina și spanacul, dar și în apa de băut. Cu toate acestea, prezenţa nitraţilor şi a nitriților în fructe şi legume nu este la fel de dăunătoare precum în carnea procesată.
Puteţi citi mai multe despre prezenţa nitraţilor şi nitriţilor în legume şi fructe.
În ce alimente întâlnim nitritul de sodiu
Nitritul de sodiu se găsește în principal în următoarele alimente procesate, alimente ultraprocesate și conservate:
Mezeluri – precum șunca, salamurile, cârnații și pastrama, în care nitritul de sodiu este adăugat pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor și a menține culoarea roz.
Carne afumată și maturată – cum ar fi baconul, costițele, mușchiul afumat și alte tipuri de carne maturată, unde ajută la conservarea și la îmbunătățirea gustului.
Carne conservată la conservă – precum carnea de vită la conservă și carnea pentru sandwich-uri, care au adesea nitriți pentru a preveni alterarea.
Pește procesat – anumite tipuri de pește afumat, cum ar fi somonul sau macroul afumat, pot conține nitriți pentru a menține prospețimea și culoarea.
Corpul are nevoie de nitriţi şi nitraţi, dar nu din alimente procesate
În organismul nostru, nitraţii sunt convertiţi în nitriţi, care mai apoi pot fi convertiţi fie în oxid nitric, benefic organismului, fie în nitrozamine, compuşi dăunători sănătăţii.
Sursa de provenienţă a nitriților determină probabilitatea ca aceştia să se transforme, sub acțiunea enzimelor corpului, în oxid nitric sau nitrozamine.
Oxidul nitric poate preveni bolile cardiovasculare, prin acțiunea sa asupra vaselor de sânge, împiedicând apariţia unor probleme precum hipertensiunea.
Totodată, oxidul nitric poate ajuta la scăderea colesterolului rău, la îmbunătățirea digestiei şi la susținerea aparatului respirator, în afecţiuni precum astmul.
Nitrozaminele, pe de altă parte, sunt compuşi genotoxici, ce au fost asociaţi cu mai multe forme de cancer ce poate apărea la nivel gastrointestinal, cu precădere cancer colorectal.
Totodată, nitrozaminele sunt clasificate ca fiind mutagene, ceea ce înseamnă că pot provoca modificări în ADN. Acest aspect crește riscul de cancer și poate cauza probleme de sănătate transmise de la o generație la alta dacă modificările genetice afectează celulele reproducătoare.
De ce nitritul de sodiu E250 este periculos pentru sănătate
Atunci când în corpul nostru intră nitriţi şi nitraţi din surse naturale, aceştia sunt însoţiţi şi de antioxidanţii specifici fructelor şi legumelor proaspete, precum Vitamina C, polifenoli şi alte fitochimicale benefice. Aceştia inhibă formarea nitrozaminelor, compuşi cancerigeni şi genotoxici.
Carnea procesată nu conține acești antioxidanți protectori. Astfel, în lipsa lor, nitriții din carne pot forma nitrozamine, mai ales atunci când sunt expuși la temperaturi ridicate, de exemplu prin prăjire sau frigere pe grătar. Nitrozaminele sunt asociate cu un risc crescut de cancer, în special la nivel gastrointestinal, precum cancerul colorectal.
Adauga un comentariu
Adresa dvs de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *