Nouă membri ai unei familii din China au murit, după ce au consumat la micul dejun tăiţei de casă obţinuţi din porumb, care fuseseră anterior păstraţi la congelator timp de 1 an. Aproape întreaga familie a murit în urma intoxicării cu o toxină rară, numită acid bongkrek, care se poate dezvolta în produse fermentate, cu
Nouă membri ai unei familii din China au murit, după ce au consumat la micul dejun tăiţei de casă obţinuţi din porumb, care fuseseră anterior păstraţi la congelator timp de 1 an.
Aproape întreaga familie a murit în urma intoxicării cu o toxină rară, numită acid bongkrek, care se poate dezvolta în produse fermentate, cu precădere în cele din bucătăria asiatică, obţinute din porumb, cocos sau orez, care nu au fost preparate într-un mod adecvat.
Familia de 12 membri, din oraşul Jixi, situat în nordul Chinei, a consumat tăiţeii la micul dejun în data de 5 octombrie. Dintre cele 12 persoane, 9 au mâncat preparatul şi toţi aceştia au sfârşit tragic, câteva zile mai târziu.
Bacteria care poate produce moartea în 24 de ore de la consumul hranei alterate
În stomacul celor afectaţi, dar şi în alimentele rămase neconsumate, s-a găsit o concentraţie mare din această substanţă deosebit de periculoasă. Ingerarea acestei toxine are o rată de mortalitate foarte mare, cuprinsă între 40% şi 100%, întrucât nu există un antidot specific dezvoltat.
Toxina atacă multiple organe din corpul uman, precum ficatul, rinichii, inima şi creierul. Primele simptome pot apărea la câteva ore de la consumul de alimente infestate şi includ dureri de stomac, stare de slăbiciune, transpiraţie excesivă, iar în final se instalează starea comatoasă. Moartea poate surveni la 24 de ore de la ingestie.
Acidul bongkrekic este o toxină stabilă la căldură, produsă de bacteria Burkholderia gladioli, care se găsește preponderent în sol și pe plante.
Bacteria se dezvoltă optim la temperaturi între 30 și 37ºC, iar producția toxinei are loc între 22 și 30ºC. Primele cazuri de intoxicație cu acid bongkrekic au fost raportate în Asia, urma consumului de produse fermentate pe bază de porumb, orez sau cocos. Anumiți acizi grași, în special cei prezenți în cocos și porumb, pot favoriza creșterea bacteriei și producția acestei toxine.
Un alt aliment în care acidului bongkrekic se poate dezvolta este Tempeh Bongkrek, un preparat înlocuitor de carne, obţinut din pulpă de nucă de cocos fermentată. O alternativă considerată mai sigură pentru acesta este Tempeh obţinut din boabe de soia.
Acest caz rar apare la scurt timp de la epidemia de toxiinfecţii alimentare din SUA, după ce câteva zeci de oameni au ajuns la spital şi o personaă a decedat, în urma consumului de alimente infestate cu E. coli.
Adauga un comentariu
Adresa dvs de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *