Ce este dextroza şi la ce se foloseşte

Ce este dextroza şi la ce se foloseşte

Dextroza este frecvent întâlnită printre ingredientele ce compun mezeluri, sosuri sau gemuri şi conserve. De cele mai multe ori, dextroza este însoţită în alimentele ultraprocesate şi de alte ingrediente precum conservanţi, potenţiatori de arome sau stabilizatori. De ce este însă un ingredient întâlnit atât în preparatele sărate, cât şi în cele dulci şi care sunt

Dextroza este frecvent întâlnită printre ingredientele ce compun mezeluri, sosuri sau gemuri şi conserve. De cele mai multe ori, dextroza este însoţită în alimentele ultraprocesate şi de alte ingrediente precum conservanţi, potenţiatori de arome sau stabilizatori. De ce este însă un ingredient întâlnit atât în preparatele sărate, cât şi în cele dulci şi care sunt riscurile asociate cu consumul dextrozei, aflaţi din acest material.

Ce este dextroza

Dextroza este un tip de zahăr, derivat fie din porumb, fie din grâu. Asemănarea dintre dextroză şi glucoză este foarte mare, motiv pentru care dextroza se şi absoarbe rapid în sânge, iar în unele aplicaţii poate servi ca o sursă de energie rapidă. De altfel, pe piaţă se şi comercializează suplimente de dextroză, adresate persoanelor ce au activitate fizică intensă.

La ce se foloseşte dextroza şi în ce alimente o întâlnim

  • Băuturi carbogazoase
  • Sucuri de fructe
  • Snacks-uri şi dulciuri
  • Chipsuri
  • Mezeluri şi alte tipuri de carne procesată (Ex: cârnaţi)
  • Conserve
  • Dressinguri, sosuri pentru salate
  • Produse de patiserie şi panificaţie
  • Produse lactate, precum iaurturile dulci
  • Suplimente alimentare pentru performanţă
  • Cereale
  • Săruri de rehidratare

Dextroza este adăugată în alimente pentru a îndulci, pentru a echilibra gustul sărat (chipsurile, de pildă, pot conţine dextroză) sau pentru a conserva alimentele.

Problema cu acest ingredient

Problema cu prezenţa acestui ingredient în alimentele consumate este că este diferenţiată de zahăr şi cei mai mulţi consumatori nu ştiu că este de fapt tot o formă de zahăr.
Astfel, fiind consumată şi din alimentele sărate, şi din alimentele dulci, alături de alte forme de zahăr, precum maltodextrina sau diferite tipuri de siropuri, este foarte uşor să se depăşească valoarea maximă zilnică recomandată de zahăr.

Bărbaţii nu ar trebui să consume mai mult de 36 grame de zahăr adăugat pe zi, în timp ce femeile şi copiii ar trebui să limiteze consumul la mai puţin de 25 de grame zilnic.
În cazul copiilor cu vârsta sub 2 ani, zahărul adăugat nu ar trebui să fie prezent în alimentaţie.

Care sunt riscurile asociate consumului de dextroză

Ca şi în cazul zahărului, principalele riscuri în cazul excesului de dextroză sunt luarea în greutate, ce se poate transforma în obezitate, în timp.
Totodată, există un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2. În cazul celor deja suferinzi de diabet, dextroza se recomandă a se consuma doar în cazul scăderii dramatice a glicemiei şi doar la indicaţia medicului specialist.
Dextroza consumată în exces poate duce şi la boala ficatului gras non-alcoolic, o problemă ce apare atunci când se consumă cantităţi prea mari de zahăr, iar ficatul transformă acest zahăr în grăsime.

Alte posibile probleme de sănătate ce ar putea fi provocate de consumul dextrozei:

  • Sindrom metabolic
  • Afecţiuni stomatologice
  • Inflamaţie în organism
  • Probleme cardiovasculare
  • Dependenţă de zahăr

Aplicaţii medicale

Medicii administrează în unele cazuri dextroza intravenos, pentru a trata crizele hipoglicemice şi deshidratarea.

În unele situaţii, medicul specialist poate recomanda ca pacientul suferind de diabet să aibă în permanenţă asupra sa tablete de dextroză, tocmai datorită rapidităţii cu care se absoarbe în sânge, echilibrând astfel glicemia la nevoie.

Surse:

https://www.webmd.com/diet/what-to-know-dextrose

https://publications.aap.org/aapnews/news/7331/Added-sugar-in-kids-diets-How-much-is-too-much

https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/sugar/how-much-sugar-is-too-much

Cristina Glavan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Articole recomandate

Adauga un comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

[

Video recomandat

 

Style Selector