Lupta cu kilogramele în plus pe care mulţi oameni o duc nu este una uşoară. Ştiinţa face eforturi de a înţelege ce se întâmplă mai exact în corpul uman în procesul pierderii în greutate, pe care multe persoane o recuperează mai apoi, prin efectul de yoyo. O posibilă explicaţie a fost publicată recent în revista
Lupta cu kilogramele în plus pe care mulţi oameni o duc nu este una uşoară. Ştiinţa face eforturi de a înţelege ce se întâmplă mai exact în corpul uman în procesul pierderii în greutate, pe care multe persoane o recuperează mai apoi, prin efectul de yoyo. O posibilă explicaţie a fost publicată recent în revista Nature, în urma unei cercetări internaţionale: celulele de grăsime au „memorie” şi continuă să se comporte ca şi când ar exista greutate în exces, chiar şi atunci când pierdem din kilogramele acumulate.
Numărul celulelor de grăsime este limitat
Un aspect mai puţin cunoscut de mulţi dintre cei care se confruntă cu problema kilogramelor în plus este că organismul uman nu multiplică celulele de grăsime, atunci când luăm în greutate.
În realitate, când ne alimentăm greşit şi facem excese sau când avem o problemă medicală ce determină acumularea de kilograme în plus, celulele de grăsime, care sunt în număr limitat în corpul nostru, se măresc, pentru a putea cuprinde şi mai multă energie depozitată.
Comportamentul celulelor de grăsime nu se modifică, atunci când slăbim
Atunci când celulele adipoase ajung să își mărească volumul şi devenim supraponderali sau ajungem să suferim de obezitate, modul în care aceste celule răspund la nutrienţi se modifică.
Când reușim să scăpăm de kilogramele în exces, celulele pierd din volum, însă nu pierd şi răspunsul modificat. Acest lucru predispune la efectul de yoyo, cu precădere în situaţia în care slăbirea se obţine prin diete restrictive şi nu prin modificarea stilului de viaţă.
Cum s-a ajuns la această descoperire
Cercetarea a presupus o colaborare între numeroşi medici din laboratoare medicale aflate în Spania, Suedia, Germania, Elveţia şi SUA. Aceasta a constat în analizarea unor celule de grăsime provenite de la persoane ce suferiseră de obezitate, dar care beneficiaseră de chirurgie bariatrică, fiind colectate probe din ţesutul adipos înainte şi după operaţie.
Cele două tipuri de probe au fost mai apoi comparate între ele, dar şi cu celulele adipoase ale altor persoane, ce nu suferiseră niciodată de obezitate.
Prin comparaţie, celulele provenite de la cei care reuşiseră să slăbească au păstrat acelaşi comportament modificat ca înainte de operaţie, chiar şi ani mai târziu după pierderea greutăţii.
În cadrul aceleiași cercetări, specialiştii au constatat efecte similare şi în cazul șoarecilor de laborator.
Atunci când au fost supuşi unei diete bogate în grăsimi, şoarecii care suferiseră de obezitate au luat acumulat mai rapid în greutate decât cei care nu avuseseră vreodată probleme.
Concluziile cercetării
Noile date demonstrează că, pentru indivizii ce au o problemă cu greutatea şi reușesc să slăbească, menținerea într-un grafic sănătos este mai dificilă decât pentru cei normoponderali. Acest lucru este confirmat şi de cercetători care au studiat modul în care obezitatea poate începe din creier.
Deşi nu se poate afirma cu certitudine acest aspect, în timp, celulele adipoase şi-ar putea pierde „memoria” şi ar putea reveni la normal. Totuși, cercetătorii sunt de părere că modificările de metabolism se păstrează cu atât mai mult cu cât obezitatea se întinde pe o durată mai lungă din viaţă.
Totodată, aceste noi date confirmă faptul că slăbirea folosind diete de slăbit pe o perioadă determinată de timp, ca mai apoi să se revină la obiceiurile alimentare ulterioare nu poate avea ca rezultat decât un efect de yoyo, ce duce la acumularea a şi mai multe kilograme, ulterior încetării dietei.
Din acest motiv, schimbarea permanentă a stilului de viaţă, ce presupune inclusiv excluderea alimentelor ultraprocesate şi a celor bogate în grăsimi nocive şi zahăr adăugat reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de a pierde în greutate şi de a nu acumula înapoi kilogramele pierdute.
Adauga un comentariu
Adresa dvs de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *