Dacă până recent se credea că boxul şi alte sporturi de contact sunt cele în urma cărora un sportiv poate rămâne cu afecţiuni neurologice, date mai recente arată că şi practicarea fotbalului ar putea cauza o afecţiune asemănătoare bolii Alzheimer. Encefalopatia traumatică cronică, o boală cu simptome neurologice severe În urma unui studiu desfăşurat în
Dacă până recent se credea că boxul şi alte sporturi de contact sunt cele în urma cărora un sportiv poate rămâne cu afecţiuni neurologice, date mai recente arată că şi practicarea fotbalului ar putea cauza o afecţiune asemănătoare bolii Alzheimer.
Encefalopatia traumatică cronică, o boală cu simptome neurologice severe
În urma unui studiu desfăşurat în 2023 de către o echipă de experţi în neurologie a analizat creierele a 152 de persoane, ale căror familii au ales să doneze acest organ pentru cercetări ştiinţifice.
Din cele 152 de persoane, 75% erau foşti jucători de fotbal american, iar restul de 25% practicaseră sporturi precum fotbal, hockey, wrestling sau rugby. Cei mai mulţi dintre donatori jucaseră la nivel de amatori şi toţi aveau o vârsta de până în 30 de ani.
Dintre cele 152 de creiere analizate, mai mult de 40% prezentau semne de encefalopatie traumatică cronică moderată, o maladie neurodegenerativă similară cu Alzheimer. Echipa de cercetători a putut observa multiple anomalii, prezente în creierul celor care au primit acest diagnostic.
Printre acestea se numărau modificări structurale ale creierului, o prezenţă neobişnuit de mare a unor celule ale sistemului imunitar numite macrofage, fapt ce semnala prezenţa inflamației în creier.
Această afecţiune poate apărea foarte devreme în cariera unui sportiv, cel mai devreme fiind observată de la 17 ani şi poate fi rezultatul loviturilor repetate la cap.
Loviturile repetate ce cauzează leziunile cerebrale pot fi primite de la adversar, în cazul sporturilor de contact, fie în urma mingilor primite în cap şi a accidentărilor cu alţi jucători.
Simtomele encefalopatiei traumatice cronice
Printre simptomele ce pot apărea în cazul celor care dezvoltă această afecţiune, în primele stadii, se numără:
- schimbările de personalitate
- schimbările de comportament, agresivitate crescută
- depresie, gânduri suicidale
Ulterior, pe măsură ce boala progresează, apar şi alte simptome mai grave:
- pierderi de memorie, mai ales a memoriei de scurtă durată
- confuzie
- dificultăţi în gândire
- dificultăţi în mişcare
Simptomele apar cel mai adesea la cel mult 10 ani de la debutul carierei de sportiv sau după 10 ani de practicare a sportului, timp în care cel afectat primeşte lovituri la cap în mod susţinut.
Loviturile repetate la cap, o problemă şi în fotbal
Tot mai mulţi fotbalişti se confruntă cu probleme neurologice grave, existând şi un grup de peste 30 de foşti fotbalişti, care au dat în judecată mai multe entităţi asociate fotbalului din Marea Britanie, precum Federaţia Engleză de Fotbal.
Aceştia reclamă neglijenţă din partea celor pe care îi consideră responsabili pentru daunele neurologice pe care le-au suferit, susținând că ar fi trebuit ca fotbaliştii să fie protejaţi prin regulament de accidentările la cap.
Pe lângă encefalopatia traumatică cronică, foştii fotbalişti au prezentat dovezi medicale că ar suferi şi de alte afecţiuni, precum leziuni cerebrale ireversibile, demenţă, epilepsie sau Parkinson.
Pe toată durata în care procesul a fost în instanţă, şase dintre reclamanţi au şi murit.
Adauga un comentariu
Adresa dvs de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *