Pâinea este, de departe, unul dintre cele mai consumate alimente în rândul românilor. Un aliment bogat în carbohidraţi, adesea sărac în nutrienţi, pâinea este nelipsită de la masă, motiv pentru care o găsim într-o mare varietate de sortimente şi la raft. Iată care sunt cele mai populare produse, când vine vorba despre pâinea albă, şi
Pâinea este, de departe, unul dintre cele mai consumate alimente în rândul românilor. Un aliment bogat în carbohidraţi, adesea sărac în nutrienţi, pâinea este nelipsită de la masă, motiv pentru care o găsim într-o mare varietate de sortimente şi la raft. Iată care sunt cele mai populare produse, când vine vorba despre pâinea albă, şi care sunt ingredientele pe care acestea le conţin.
Ce ingrediente conţine pâinea albă din comerţ
Albă de Vel Pitar 400 g
Ingrediente: făină albă de grâu 650, apă, drojdie, fibră dietetică din grâu, sare iodată, ulei de floarea soarelui, conservanți (acid sorbic, propionat de calciu), oțet din alcool, agent de tratare a făinii (acid ascorbic).
Declaraţie nutriţională: 5.6 g grăsimi, aproape 191 g glucide, 36 g proteină, 4.8 g sare raportat la 400 g produs.
SuperAlbă 600g de la Grup Șerban – Făină albă de grâu 650
Ingrediente: minim 43%, apă, maia din făină albă de grâu 40% (făină albă de grâu 650, apă, preferment de grâu, culturi starter), drojdie de panificație, sare iodată, gluten din grâu, conservanți (propionat de calciu, acid sorbic), oțet, agent de tratare a făinii (acid ascorbic). Produs pulverizat cu alcool etilic de origine agricolă.
Declaraţie nutriţională: 6.6 g grăsimi, 325 g glucide, 53.4 g proteine și 9 g sare raportate la 600 g de produs.
Pâine albă toast 600 g de la Karamolegos Bakery
Ingrediente: 70% făină albă de grâu (origine UE), apă, drojdie, oțet din vin alb, ulei vegetal rafinat de rapiță, sare iodată, zahăr, agent de tratare a făinii (acid ascorbic).
Declaraţie nutriţională: 15 g grăsimi, 288 g glucide, 51 g proteine, 6.6 g sare raportate la cele 600 de g.
Paine Miez 300 g de la Karamolegos Bakery
Ingrediente: 68% făină albă de grâu (origine UE), apă, drojdie, zahăr, oțet din vin alb, ulei vegetal rafinat de rapiță, sare iodată, lapte praf, agent de tratare a făinii: acid ascorbic.
Declaraţie nutriţională: 8.4 g grăsimi, 126 g glucide, 24 g proteine, 3.3 g sare raportat la 300 g produs.
Câmpenească cu maia autentica, pâine cu cartofi 600 grame de la “Trei Brutari”.
Ingrediente: făină albă de grâu 650, apă, maia 18% (apă, făină albă de grâu 650, culturi starter selecționate), fulgi de cartofi 4,5% (cartofi, condiment: curcuma), drojdie, gluten din grâu, sare iodată, făină de grâu fermentată, conservanți (acid sorbic, propionat de calciu).
Declaraţie nutriţională: 6.6 g grăsimi, 300 g glucide, puțin peste 58 g proteine și 8.4 g sare raporate la 600 g produs.
Boromir Franzelă albă cu maia 400 g
Ingrediente: făină albă de grâu, apă, maia ( făină de grâu, făină de secară, apă), ulei vegetal de palmier, sare iodată, drojdie.
Declaraţie nutriţională: 8.4 g grăsimi, 211 g glucide, 33.6 g proteine și 5.2 g sare raportate la 400 g produs.
Pâine albă cu maia de la Hanul Boieresc 1 kg
Ingrediente: făină albă de grâu 650, apă, maia 18% (apă, făină albă de grâu 650, culturi starter selecționate), drojdie, sare iodată, conservanți (propionat de calciu, acid sorbic), agent de tratare a făinii (acid ascorbic).
Declaraţie nutriţională: 8 g grăsimi, 490 g glucide, 81 g proteine și 12 g sare la cele 1000 g produs.
În ciuda faptului că există multă pâine cu ingrediente numeroase în magazin, există şi o varietate tot mai mare varietate de opţiuni mai sănătoase.
Cei de la Asociatia ProConsumatori au analizat în 2015 pâinile feliate, având în studiu 52 de pâini, nu doar albe, ci și Graham, negre, dietetice, iar la acel moment ingredientele erau mult mai numeroase decât în prezent. Practic, consumul a îndemnat producătorii să producă mai curat.
În plus, există și numeroase brutării artizanale, unde prețul este mai mare, dar pâinea este mai calitativă, nefiind obţinută din aluat congelat provenit din import.
2 comments
2 Comments
claudia jidvean
noiembrie 12, 2024, 1:08 pmVă rog să analizați și cafeaua care este tot mai proastă. Cel puțin marca Iacobs imi dă mai nou o senzație de vomă.
REPLYEu pot, dar voi ?
noiembrie 17, 2024, 8:00 pmCe mancam din comert e otrava, nu paine
REPLY