Proces colectiv împotriva TikTok: Părinții acuză platforma că a provocat suicidul a doi adolescenți

Proces colectiv împotriva TikTok: Părinții acuză platforma că a provocat suicidul a doi adolescenți

Şapte familii din Franța au dat în judecată platforma TikTok, acuzând-o că a expus copiii lor adolescenți la conținut nociv, care a contribuit la sinuciderea a doi tineri de doar 15 ani, a declarat avocatul reprezentant al familiilor, potrivit Reuters. Conform declarațiilor avocatei Laure Boutron-Marmion pentru franceinfo, în plângere se susține că algoritmul TikTok i-a

Şapte familii din Franța au dat în judecată platforma TikTok, acuzând-o că a expus copiii lor adolescenți la conținut nociv, care a contribuit la sinuciderea a doi tineri de doar 15 ani, a declarat avocatul reprezentant al familiilor, potrivit Reuters.

Conform declarațiilor avocatei Laure Boutron-Marmion pentru franceinfo, în plângere se susține că algoritmul TikTok i-a expus pe cei șapte adolescenți la videoclipuri ce încurajează sinuciderea, autovătămarea și tulburările de alimentație.

Procesul colectiv a fost inițiat la tribunalul din Créteil. Avocata Boutron-Marmion a subliniat că acest caz este primul de acest fel în Europa, în care mai multe familii își unesc eforturile pentru a acționa în justiție rețeaua TikTok.

Algoritmul TikTok le afişează adolescenţilor conţinut ce încuraja automutilarea, suicidul şi anorexia

„Părinții doresc ca răspunderea legală a TikTok să fie stabilită prin instanță,” a explicat avocata, adăugând că „platforma este o companie comercială care oferă un produs destinat inclusiv minorilor, deci trebuie să fie responsabilă pentru eventualele deficiențe ale acestuia.”

„Treceam printr-o perioadă dificilă atunci când mi-am luat telefonul și am instalat TikTok. Începusem să mă automutilez și apreciam postările care vorbeau despre melodii triste. După aceea, au început să apară videoclipuri care încurajau automutilarea, suicidul și lucruri de genul acesta… Oameni care își arată cicatricile, unele încă sângerânde, sau oameni care spun că merg să cumpere lame. Alții spuneau ‘Dacă nu ajungi la urgență după o tentativă de suicid, atunci nu contează.’ Sau despre tulburările alimentare, mesajul era că trebuie să fii neapărat subponderal, cu o sondă nazală, pentru a fi considerat legitim,” a povestit una dintre victime, pentru franceinfo.

Aceste evenimente readuc în discuţie efectul expunerii copiilor şi adolescenţilor la rețelele sociale asupra sănătăţii mintale. În cazul multora dintre cei afectaţi, utilizarea platformelor sociale a devenit o dependenţă în toată regula.

În ultima perioadă, tot mai multe ţări, precum Australia, Marea Britanie sau Estonia au luat măsuri pentru interzicerea platformei TikTok. Restricţia se aplică însă, de cele mai multe ori, telefoanelor angajaţilor din aparatul de stat şi a fost decisă ca o măsură de securitate cibernetică.

Cristina Glavan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Articole recomandate

Adauga un comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

[

Video recomandat

 

Style Selector