Reţetă maia pentru pâine – Starter pentru aluat

Reţetă maia pentru pâine – Starter pentru aluat

A pregăti o maia pentru pâine poate părea complicat şi lent. În realitate însă, deşi pregătirea unui starter se întinde pe o perioadă mai lungă de timp, efortul necesar pentru obținerea sa este minim. Iar beneficiile sunt maxime, atunci când obţii o pâine de casă cu maia, făcută de la zero. Cum se pregăteşte maia

A pregăti o maia pentru pâine poate părea complicat şi lent. În realitate însă, deşi pregătirea unui starter se întinde pe o perioadă mai lungă de timp, efortul necesar pentru obținerea sa este minim. Iar beneficiile sunt maxime, atunci când obţii o pâine de casă cu maia, făcută de la zero.

Cum se pregăteşte maia pentru pâine

Prepararea starterului durează cel puţin 7 zile, până la momentul la care se obţine o bază stabilă, ce creşte sănătos şi care poate susţine corect dezvoltarea bacteriilor şi a drojdiilor.
După cele 7 zile, aluatul obţinut poate fi păstrat în continuare şi hrănit periodic sau poate fi folosit la prepararea unei pâini cu maia, fără drojdie adăugată. Ideal, pentru a avea în mod constant pâine pregătită în casă, este să se folosească întotdeauna doar o parte din maia, pentru ca restul să rămână la frigider, pentru utilizări ulterioare. Astfel, veţi fi nevoiţi să parcurgeţi aceste etape de mai jos o singură dată.

Paşii pentru obţinerea unui starter de pâine

Ziua întâi

În prima zi se vor amesteca 20 de grame de făină cu 20 de grame de apă.

Făina poate fi integrală, poate fi albă sau poate fi un amestec dintre cele două. Important este ca, acel tip de făină cu care maiaua se porneşte să fie şi cel cu care se continuă hrănirea în zilele următoare.
Este ideal ca apa să fie plată sau dintr-o sursă filtrată, deoarece clorul şi alte substanţe care ar putea fi folosite în tratarea apei de la robinet pot omorî culturile de bacterii şi drojdii.

Aluatul astfel obţinut se transferă într-un recipient curat şi se acoperă cu un material respirabil, precum un prosop de bucătărie sau o hartie de copt subţire, necerată. Recipientul se păstrează la temperatura camerei în toate cele 7 zile.

Ziua a doua

A doua zi, în jurul aceleiași ore cu cea la care a fost pornit starterul, se adaugă încă 20g făină şi 20g de apă. Se omogenizează şi se depozitează în acelaşi mod, la temperatura camerei.

Ziua a treia

Începând cu a treia zi, ar trebui să fie observabile modificări. Maiaua devine spumoasă şi aerată, deoarece microorganismele ce se hrănesc cu nutrienţii din făină degajă dioxid de carbon. Acest lucru este perfect normal.

Se adaugă 30 de grame de făină şi 30 de grame de apă, se omogenizează şi se depozitează în acelaşi mod ca în primele două zile.

Ziua a patra

În cea de-a patra zi, maiaua devine mai aerată şi mai elastică. Se îndepărtează jumătate din cantitate, iar peste jumătatea păstrată se adaugă 30 de grame de făină şi 30 de grame de apă.

Ziua a cincea

Maiaua ar trebui să fi început procesul de creştere şi descreştere, semn că microorganismele s-au stabilizat.
Din nou se adaugă cele 30 de grame de făină şi 30 grame de apă, apoi se acoperă şi depozitează la temperatura camerei.

Ziua a şasea

În acest punct, maiaua ar trebui ca, peste noapte, să crească în volum şi să fie aproape pregătită pentru a fi folosită la prepararea unei pâini de casă.
La fel, se adaugă cele 30 de grame de făină şi 30 de grame de apă.

Ziua a şaptea

În ziua a şaptea, maiaua ar trebui să fie pregătită pentru a fi folosită, fie pentru a fi păstrată.

Pregătire maia pentru a coace pâine

Cu o zi înaintea celei în care se doreşte prepararea pâinii, se pregăteşte maiaua astfel:

Cu 8-12 ore înainte de momentul pregătirii aluatului de pâine, se trasferă 3-4 linguri de maia într-un nou recipient. Se adaugă 50 g de făină şi 50 g de apă. Maiaua astfel formată se lasă la temperatura camerei până a doua zi, când se pregăteşte aluatul de pâine.

Cum se pregăteşte maiaua pentru păstrare, pe termen scurt

1-2 linguri de maia se transferă într-un recipient şi se acoperă, fără a mai adăuga apă sau făină, apoi se depozitează în frigider.
Acest starter poate fi păstrat timp de 7-10 zile, până la prepararea unei noi pâini.
Înainte de a prepara noua pâine, se reia acelaşi proces, de scoatere a starterului la temperatura camerei cu o zi înainte şi de hrănire cu 50g de făină şi 50ml apă.

Cum se depozitează şi hrăneste maiaua pe termen lung

Maiaua odată obţinută, după cele 7 zile la temperatura camerei, se poate păstra la frigider într-un recipient ermetic.
O dată la 2 săptămâni, din recipient se păstrează 2-3 linguri de maia şi se completează cu 30g de făină şi 30 g de apă.

De ce maiaua este de preferat în locul drojdiei, la prepararea pâinii

Deşi pâinea cu maia a devenit populară în ultimii ani, obținerea acestui tip de aluat nu este deloc recentă, ci datează de sute de ani.
Spre deosebire de pâinea pe bază de drojdie uscată sau proaspătă, pâinea cu maia se bazează pe dezvoltarea unei populaţii de drojdii prezente în mod natural în aluatul fermentat din apă şi făină.

Aceste microorganisme produc acid lactic, substanţă care şi dă gustul specific pâinii cu maia. Acidul lactic menţine un echilibru optim între microorganismele benefice şi cele pe care ni le dorim în microbiom. Astfel, deşi un starter de pâine poate să aibă o vechime de săptămâni sau chiar luni, dacă este hrănit corespunzător, acidul lactic va împiedica degradarea amestecului.

Pâinea cu maia este o sursă bogată de antioxidanţi şi minerale, precum calciu, potasiu, magneziu, vitaminele B9 şi B3. Anumite peptide prezente în acest tip de aluat pot scădea riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer sau boli cronice, precum artrita reumatoidă.

Pâinea cu maia, mai bună pentru controlul glicemiei decât pâinea obişnuită

Datorită bacteriilor prezente în starter, pâinea cu maia nu creşte la fel de brusc glicemia, precum o face pâinea albă, obişnuită.
Microorganismele modifică amidonul din pâine şi face absorbţia acestuia mai lentă, ceea ce modifică indicele glicemic al pâinii.

Efect benefic asupra microbiomului

Pâinea cu maia este o excelentă alegere şi pentru a hrăni microbiomul de la nivelul intestinului. Potrivit unor studii citate de WebMD pâinea cu starter acționează ca un prebiotic, ceea ce înseamna că bacteriile benefice de la nivelul intestinului sunt hrănite cu fibre.

Riscurile asociate consumului de pâine cu maia

Pe de altă parte, consumul de alimente fermentate poate fi şi periculos, atunci când prepararea nu este făcută corect şi nu se ţine cont de anumite aspecte.

De pildă, este important de reţinut că maiaua nu este bună pentru a fi folosită atunci când:

  1. Nu creşte. Dacă nu apar bulele specifice despre care am scris în etapele preparării, maiaua nu este adecvată pentru consum.
  2. Dezvoltă pete verzi, roz, portocalii sau negre. Acesta este un semn că maiaua a fost contaminată cu mucegai şi procesul trebuie reluat.

Cristina Glavan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Articole recomandate

Adauga un comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

[

Video recomandat

 

Style Selector