Sirop de porumb bogat în fructoză – De ce este un ingredient nesănătos

Sirop de porumb bogat în fructoză – De ce este un ingredient nesănătos

Siropul de porumb bogat în fructoză este unul dintre cele mai comune ingrediente întâlnite în dulciurile din supermarket. Deşi denumirea sună naturală, fiind vorba despre un extras din porumb, bogat în fructoză, care ne duce cu gândul la fructe, în realitate acest ingredient este departe de a fi unul natural sau sănătos. Ce este siropul

Siropul de porumb bogat în fructoză este unul dintre cele mai comune ingrediente întâlnite în dulciurile din supermarket. Deşi denumirea sună naturală, fiind vorba despre un extras din porumb, bogat în fructoză, care ne duce cu gândul la fructe, în realitate acest ingredient este departe de a fi unul natural sau sănătos.

Ce este siropul de porumb bogat în fructoză şi la ce se foloseşte

Siropul de porumb bogat în fructoză (în engleză high-fructose corn syurp – HFCS) este un îndulcitor extras din amidon de porumb, care conține un amestec de glucoză și fructoză. În mod obișnuit, conține aproximativ 55% fructoză și 45% glucoză.

În mod natural, porumbul este foarte bogat în amidon. Prin prelucrare, acest amidon este convertit în monozaharide, molecule simple de glucoză. Însă glucoza nu este atât de dulce.

Pentru a obţine un îndulcitor foarte concentrat şi ieftin, siropul de porumb este trecut printr-un procedeu industrial de tratare a glucozei obţinute cu enzime, pentru a o converti în fructoză. Cu alte cuvinte, siropul de porumb bogat în fructoză nu mai are nimic de-a face cu porumbul, la finalul procedeelor de tratare.

Siropul de porumb bogat în fructoză este folosit frecvent în industria alimentară mai ales în producţia de alimente ultraprocesate, pentru a îndulci sucurile şi băuturile carbogazoase, dulciuri, produse de patiserie și alte alimente procesate, datorită costului scăzut și duratei mai mare de conservare a produselor.

Cel mai frecvent, întâlnim siropul de porumb bogat în fructoză în:

  • Băuturi răcoritoare carbogazoase (ex. cola, băuturi acidulate)
  • Băuturi energizante și isotonice
  • Sucuri de fructe procesate sau băuturi îndulcite pe bază de fructe
  • Produse de patiserie ambalate (ex. prăjituri, gogoși, plăcinte)
  • Pâine industrială și alte produse de panificație ambalate
  • Biscuiți și fursecuri
  • Înghețată și deserturi congelate
  • Cereale pentru micul dejun (în special cele destinate copiilor)
  • Iaurturi cu fructe sau băuturi lactate aromatizate
  • Dulciuri și bomboane (ex. caramele, jeleuri, bomboane moi)
  • Ciocolată și batoane de ciocolată
  • Gemuri, jeleuri și alte creme tartinabile dulci
  • Sosuri dulci (ex. ketchup, barbecue, sosuri pentru deserturi)
  • Snacksuri dulci (ex. batoane de cereale, chipsuri îndulcite)
  • Fructe confiate sau fructe conservate în sirop
  • Sosuri pentru înghețată și alte topinguri dulci

Problema cu siropul de porumb bogat în fructoză

Conţinutul disproporţionat de fructoză, în raport cu cel de glucoză, pe care acest sirop îl conţine, poate duce în timp la probleme de sănătate.

Spre deosebire de glucoză, care este metabolizată de celulele din întregul corp, fructoza este procesată aproape exclusiv de ficat.

Fructoza este un monozaharid pe care organismul îl ficatul îl procesează cu dificultate, atunci când ea nu este servită în mod natural, dintr-un fruct, alături de fibrele ce încetinesc absorbţia acestui zahăr.

Consumul susţinut, pe termen lung, poate duce la apariţia următoarelor probleme:

Cristina Glavan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Articole recomandate

Adauga un comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

[

Video recomandat

 

Style Selector