Benzoatul de potasiu E212 este un conservant des utilizat în industria alimentară și cosmetică, fiind adăugat în produse pentru a le prelungi durata de viață pe raft. În ciuda faptului că este aprobat pentru utilizare în multe țări, acest compus a fost subiectul unor discuții controversate din cauza posibilelor sale efecte secundare, cum ar fi
Benzoatul de potasiu E212 este un conservant des utilizat în industria alimentară și cosmetică, fiind adăugat în produse pentru a le prelungi durata de viață pe raft. În ciuda faptului că este aprobat pentru utilizare în multe țări, acest compus a fost subiectul unor discuții controversate din cauza posibilelor sale efecte secundare, cum ar fi reacțiile alergice severe, hiperactivitatea și chiar un risc crescut de cancer.
Ce este benzoatul de potasiu și cum se utilizează?
Benzoatul de potasiu este un conservant sub formă de pulbere albă, inodoră, obținut prin combinarea acidului benzoic cu sare de potasiu la temperaturi ridicate. Acidul benzoic este un compus natural, care se găsește în plante și produse fermentate, însă în industria alimentară este folosit în principal în variantă de sinteză.
Principalul rol al benzoatului de potasiu este acela de a preveni dezvoltarea bacteriilor, a drojdiilor și, în special, a mucegaiului. Astfel, este adesea adăugat în alimente, produse cosmetice și de îngrijire a pielii pentru a extinde durata lor de viață pe raft.
În ce alimente găsim benzoat de potasiu
Benzoatul de potasiu poate fi găsit într-o varietate de alimente procesate, inclusiv băuturi răcoritoare, dulciuri, condimente și carne procesată. Printre acestea se numără:
- Băuturi: sucuri carbogazoase, băuturi aromatizate și în unele sucuri de fructe și legume.
- Dulciuri: bomboane, ciocolată și produse de patiserie.
- Mâncare preparată ambalată
- Sosuri: dressinguri pentru salate, sosuri, murături şi conserve
- Carne și pește procesate: mezeluri, conserve de carne sau peşte
Benzoatul de potasiu este de asemenea adăugat în unele suplimente de vitamine și minerale, fiind folosit ca o alternativă la benzoatul de sodiu în alimentele care necesită un conținut redus de sodiu.
Este benzoatul de potasiu dăunător sau sigur?
Entităţi precum Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS) consideră că benzoatul de potasiu este un conservant sigur atunci când este utilizat în limitele permise. În Statele Unite, Food and Drug Administration (FDA) a aprobat utilizarea benzoatului de sodiu, un compus similar, dar nu a adoptat o poziție clară în privința siguranței benzoatului de potasiu.
Totuși, utilizarea acestui compus ridică unele semne de întrebare legate de efectele secundare potențiale.
Efecte secundare posibile
Când benzoatul de potasiu este combinat cu acidul ascorbic (vitamina C) în prezența căldurii sau a luminii, poate avea ca efect generarea de benzen, un compus chimic cunoscut pentru legătura sa cu cancerul.
Consumul de alimente care conțin benzen poate cauza reacții alergice severe, în special în rândul persoanelor predispuse la eczeme, mâncărimi ale pielii sau rinită cronică (nas înfundat sau care curge, pe termen lung).
Expunerea la benzen din mediu, cum ar fi gazele de eșapament sau fumul de țigară, a fost asociată cu un risc crescut de cancer. Totuși, nu există suficiente dovezi pentru a confirma dacă ingestia unor cantități mici de benzen din alimente prezintă aceleași riscuri pentru sănătate.
Cercetări suplimentare sugerează că copiii mici expuși la benzoat de potasiu sau la compuși care conțin acid benzoic ar putea avea un risc mai mare de a dezvolta tulburări de hiperactivitate și deficit de atenție (ADHD). Totuși, şi aici sunt necesare mai multe studii pentru a confirma această legătură.
Limite de consum
OMS și EFSA au stabilit o limită maximă de consum zilnic admisibil pentru benzoatul de potasiu de 5 mg pe kilogram de greutate corporală. În ceea ce privește alimentele procesate, nivelul maxim permis de benzoat de potasiu variază în funcție de tipul de produs.
De pildă, pentru un adult de 70 kg, ar fi necesară consumarea a aproximativ 2,4 litri de suc carbogazos pentru a depăși limita zilnică admisă, dar consumul unor astfel de cantități este oricum nerecomandat.
Problema poate apărea însă pe fondul unui consum susţinut de alimente ultraprocesate, care conţin nu doar benzoat de sodiu, ci şi alte ingrediente asupra cărora există suspiciuni că ar fi nesănătoase, când sunt consumate pe termen lung, precum caragenanul.
Chiar dacă benzoatul de potasiu nu este dăunător în cantități mici, alimentele care îl conțin sunt în general puternic procesate, ceea ce înseamnă că este mai bine să limităm cât se poate consumul acestora în alimentația noastră.
Adauga un comentariu
Adresa dvs de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *