Icrele de crap sunt un aliment apreciat în numeroase culturi, fiind frecvent utilizate la prepararea salatelor de icre. Popularitatea lor se datorează nu doar gustului, ci și valorii nutritive, fiind o sursă bogată de proteine, acizi grași omega-3 și vitamine. Salata de icre de crap din comerţ nu este însă cea mai bună alegere, când vine
Icrele de crap sunt un aliment apreciat în numeroase culturi, fiind frecvent utilizate la prepararea salatelor de icre. Popularitatea lor se datorează nu doar gustului, ci și valorii nutritive, fiind o sursă bogată de proteine, acizi grași omega-3 și vitamine. Salata de icre de crap din comerţ nu este însă cea mai bună alegere, când vine vorba de sănătate.
Valoarea nutritivă superioară a icrelor de pește rezultă din profilul unic de aminoacizi, cuplat cu conținutul ridicat de acizi grași polinesaturați precum EPA , DHA și vitamina B. Principalii aminoacizi sunt acidul glutamic, leucina, prolina, lizina și acidul aspartic.
În general vorbind, cele mai vestite icre sunt cele negre. Cu toții am auzit de faimoasele icre negre, mai ales că la noi în țară existau acum câteva decenii 6 specii de sturioni: șip, viză, cegă, păstrugă, nisetru, morun. Cu toate acestea, pentru că cele mai populare şi accesibile în România sunt icrele de crap, mai jos veţi regăsi etichetele de pe salatele cu icre de crap. Există o varietate de produse, prețul e relativ mic per produs, însă şi cantitatea fiecărui produs este redusă.
Ce ingrediente conţine salata cu icre de crap din comerţ
Totuși, este esențial să fim conștienți de ingredientele folosite în procesul de producție, deoarece acestea pot influența calitatea și cât este de sănătos produsul final.
Salată cu icre de crap Salmaris 110 g – Gustul care nu se uită
Distribuită de Pescado grup din România.
Ingrediente: ulei vegetal de floarea soarelui, apă, 9% icre tarama sărate (Pollachius virens, Pleuronectes platessa, Clupea harengus, Gadus morhua, Gadus macrocephalus, sare), 2% icre de crap sărate (Cyprinus carpio, sare), ceapă, suc concentrat de lămâie, acidifiant: acid citric, sare, agenți de îngroșare (gumă guar, gumă xantan), conservanți (sorbat de potasiu, benzoat de sodiu, acetat de sodiu), arome, colorant (carmine). Se menționează că icrele și ceapa sunt din UE și din afara UE.
Raportat la 100 de grame: 56% grăsimi, 1.3 g glucide, 2.1 g proteine și 1.6 g sare.
Salata de icre 100 g de la Doripesco – Delta din Carpați
Ingrediente: ulei vegetal de floarea soarelui 72.9%, icre de crap (Cyprinus carpio) 5.3%, icre tarama (icre neformate de la specii din familia Cyprinidae, Percidae) 10.7%, apă carbogazoasă, sare, acidifiant: acid citric, conservanți: acid sorbic, benzoat de sodiu.
Raportat la 73 g grăsimi, 0.29 g glucide, 3.2 g proteine, sare 2.5 g raportat la 100 g produs.
Salată tradițională cu icre de crap 100 g de la Deltaica Tradiții Sănătoase
Ingrediente: ulei vegetal de floarea soarelui (origine România), icre de crap sărate 12.5% (Cyprinus carpio), mix icre pește de apă dulce sărate 12% (icre neformate de la specii din familiile Cyprinidae, Percidae, Bramidae), apă carbogazificată, zeamă de lămâie. Sortiment cu ceapă 0.5%.
Raportat la 100 de grame: 69.3 g grăsimi, 0.2 g glucide, 5.2 g proteine și 1.63 g sare.
O etichetă ceva mai curată, cu mai multe icre de crap.
Salată cu icre crap 160 g distribuită de Pescado
Ingrediente: ulei vegetal de floarea soarelui, 10% icre de crap sărate (Cyprinus carpio, sare), 8% icre tarama sărate (Gadus morhua, Gadus macrocephalus, Sander lucioperca, sare), ceapă, apă, suc concentrat de lămâie, acidifiant: acid citric, conservanți (sorbat de potasiu, acetat de sodiu, benzoat de sodiu), colorant (extract de ardei roșu).
La 100 g de produs: 70 g grăsimi, 0.8 g glucide, 3 g proteine și 1.7 g sare.
Salată cu icre cu crap și ceapă 75 g Negro 2000 din România
Pe etichetă se specifică faptul că Negro 2000 e Furnizor al Casei Regale a României și există o mențiune că acesta ar fi gustul calității.
Ingrediente: ulei vegetal de floarea soarelui (România), apă, icre tarama 8%, sare, ceapă (din UE și din afara UE) 2% , file crap afumat (România) (1%): file crap, fum natural; pesmet (făină de grâu, sare, drojdie), agenți gelatinizanți: gumă guar, gumă de xantan; conservanți: acid sorbic, benzoat de sodiu; acidifiant: acid citric, coloranți: carmină, caramel; aromă.
La 60.3 g grăsimi, 1.1 g glucide, 1.8 g proteine și 1.15 g sare raportat la 100 g produs.
Salată cu icre de crap și ceapă 130 g Negro 2000 din România
Ingrediente: ulei vegetal de floarea soarelui (din UE și din afara UE), apă, icre de crap (10%), ceapă 6%, pesmet (făină de grâu, sare, drojdie), suc de lămâie, sare, acidifiant: acid citric, agenți gelatinizanți: gumă de guar, gumă de xantan, conservant: acid sorbic, colorant: carmină, arome.
La 100 grame de produs: 62.4 g grăsimi, 0.6 g glucide, 4.4 g proteine și 2 g sare.
Salată cu icre de crap și ceapă 150 g Bonito, distribuit de Pescado Grup
Ingrediente: ulei vegetal de floarea soarelui, apă, 9% icre de crap sărate (Cyprinus carpio, sare), 6% ceapă, 5% icre tarama sărate (Clupea harengus, Pollachius virens, Pleuronectes platessa, Gadus morhua, Gadus macrocephalus, sare), suc concentrat de lămâie, pesmet (făină de grâu, apă, drojdie, sare), acidifiant: acid citric, conservanți (sorbat de potasiu, benzoat de sodiu, acetat de sodiu), arome, colorant (extract de ardei roșu). Avem 60 g găsimi, 1.8 g glucide, 2.8 g proteine și 1.6 g sare.
Salată cu icre de crap Pescăria Magică 100 g de la Diana SRL
Ingrediente: icre sărate crap 11% (Cyprinus carpio), origine Polonia, proveniență: acvacultură, icre sărate tarama 8%, ulei rafinat de floarea soarelui, apă minerală, ceapă, acidifiant: acid citric, conservant: benzoat de sodiu, antioxidant: isoascorbat de sodiu, stabilizator: gumă guar. Avem 58 g grăsimi, 0.8 g glucide, 5.6 g proteine și 2.3 g sare.
Ingredientele din salatele de icre – Concluzia ANPC:
În 2017, APC a achiziționat și analizat etichetele a 51 de produse de tip salata de icre. Iată concluziile:
“80% din produsele analizate conțin conservanți.
69% din sortimentele analizate conțin acid citric.
52% din sortimentele analizate conțin agenți de îngroșare.
52% din produsele analizate conţin între 5 şi 7 aditivi alimentari.
32% din sortimentele analizate conțin carmin.
La 49% dintre sortimentele analizate conținutul de icre variază între 6% și 11%.
55% dintre sortimentele analizate conțin icre tarama (amestec de icre de calitate inferioară de la diferite specii de pești)”
Pentru a evita consumul de aditivi, agenţi de îngroşare şi alte ingrediente care nu sunt necesare unui preparat, decât atunci când ai nevoie să îi prelungeşti durata de viaţă la raft, recomandăm prepararea în casă a unei salate cu icre de crap.
Adauga un comentariu
Adresa dvs de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *