COVID19 afectează şi microbiomul, nu doar sistemul respirator

COVID19 afectează şi microbiomul, nu doar sistemul respirator

COVID19, probabil cea mai controversată boală transmisibilă a secolului, a fost încă de la început asociată cu simptomele respiratorii pe care le provoacă. Totuşi, cele mai recente date arată că virusul SARS-CoV-2 are efecte majore şi asupra microbiomului, dând astfel simptome gastro-intestinale. COVID19 poate da vărsături, greaţă, diaree COVID-19 este, în principal, o boală respiratorie

COVID19, probabil cea mai controversată boală transmisibilă a secolului, a fost încă de la început asociată cu simptomele respiratorii pe care le provoacă. Totuşi, cele mai recente date arată că virusul SARS-CoV-2 are efecte majore şi asupra microbiomului, dând astfel simptome gastro-intestinale.

COVID19 poate da vărsături, greaţă, diaree

COVID-19 este, în principal, o boală respiratorie care poate provoca complicații precum pneumonie, sindromul respirator hipoxic și sindrom de detresă respiratorie acută. Totuși, din ce în ce mai multe rapoarte au arătat că există pacienți cu COVID-19 care prezintă simptome gastrointestinale precum diaree, pierderea poftei de mâncare, vărsături și greață, simptome digestive care apar înaintea celor respiratorii sau doar simptome digestive, fără probleme respiratorii.

Virusul SARS-CoV-2 pătrunde în celulele gazdei printr-o enzimă numită ECA2. Această enzimă este secretată în multe țesuturi, inclusiv în intestin, colon și duoden. 

Acest fapt, că secretarea acestei enzime are loc şi în tractul digestiv, ar duce la apariția simptomelor gastrointestinale la unii pacienți cu COVID-19, mai ales la cei cu afecțiuni preexistente.

Prezenţa virusului în intestine provoacă inflamaţie acută şi perturbă microbiomul

Odată ce virusul intră în celulele aflate la nivel intestinal, poate provoca o reacţie inflamatorie acută, ce perturbă echilibrul microbiomului.

Microbiomul de la nivelul intestinului joacă un rol esențial în diverse funcții ale organismului, precum metabolismul, dezvoltarea sistemului imunitar și protecția împotriva bacteriilor. În timpul infecției cu SARS-CoV-2, acest echilibru poate fi afectat, ducând la disbioză intestinală. 

Astfel, la pacienții cu COVID-19 s-a observat o scădere a diversității bacteriene, o creștere a patogenilor oportuniști și o scădere a bacteriilor benefice. 

Din acest motiv, este important ca, pe lângă tratamentul convenţional pe care medicul îl prescrie, să existe şi suport nutrițional.

Altfel spus, în cazul infectării cu COVID19, dar mai ales în situaţiile în care există simptome digestive, să le menţionaţi medicului, pentru a vă putea fi recomandate alimente ce restabilesc echilibrul microbiomului, sau chiar medicamente prebiotice şi probiotice potrivite nevoilor.

Cristina Glavan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Articole recomandate

Adauga un comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

[

Video recomandat

 

Style Selector