Un studiu desfăşurat în Norvegia şi publicat recent în revista de sănătate The Lancet demonstrează o legătură clară între dependenţa de jocuri de noroc şi un risc crescut de moarte prin sinucidere. Cercetarea a presupus analizarea datelor din registrele naţionale de sănătate din statul norvegian. Astfel, s-au observat toţi pacienţii ce figurau în evidenţă cu
Un studiu desfăşurat în Norvegia şi publicat recent în revista de sănătate The Lancet demonstrează o legătură clară între dependenţa de jocuri de noroc şi un risc crescut de moarte prin sinucidere.
Cercetarea a presupus analizarea datelor din registrele naţionale de sănătate din statul norvegian. Astfel, s-au observat toţi pacienţii ce figurau în evidenţă cu dependenţă de jocurile de noroc în intervalul 2008-2021.
Pentru a se obţine date cât mai exacte, grupul de 6.899 de persoane ce suferea de dependenţă de jocurile de noroc a fost comparat cu alte 12 grupuri de pacienţi cu alte afecţiuni, care însumau aproape patru sute de mii de persoane, ce au servit drept grup de control.
25% dintre decesele înregistrate în rândul dependenţilor, cauzate de suicid
Din cele 148 de decese înregistrate în rândul celor aproape 7000 de persoane ale căror date au fost analizate, 37 au fost morţi cauzate de sinucidere, ceea ce reprezintă un procent de 25% din total.
Prin comparaţie cu grupul de control, care suferea de alte afecţiuni, dependenţii de jocuri de noroc au fost de 5 ori mai expuşi riscului de a se sinucide. Pacienţii urmăriţi aveau acelaşi risc de a-şi lua viaţa cu cei care figurau în evidenţă pentru tulburări de sănătate mintală precum depresia şi anxietatea.
Tulburarea de jocuri de noroc afectează, teoretic, aproximativ 0,4% – 0,6% din populația adultă la nivel global, iar un procent și mai mare, în jur de 1,4%, prezintă simptome subclinice.
În realitate însă, aceste estimări sunt făcute în baza numărului de persoane aflate în evidenţă cu aceste probleme. Prin urmare, se suspectează că datele sunt mult subestimate, inclusiv în ţări cu politici publice bine implementate, precum Norvegia.
Jocurile de noroc şi dependenţa pe care o generează au efecte grave asupra celor afectați, dar și asupra familiilor și apropiaților lor.
Condiția este adesea asociată cu probleme financiare, destrămarea relațiilor, pierderea locului de muncă, dificultăți legale și probleme de sănătate somatică și mentală.
Cum îţi dai seama că eşti dependent de jocurile de noroc
Simptomele dependenţei de jocuri de noroc apar subtil şi poate fi greu de trasat o delimitare între „jocul responsabil” pe care îl promovează acerb casele de pariuri şi o patologie în toată regula. Din acest motiv este şi periculos să „joci responsabil”, iar dacă nu obişnuieşti să pariezi, este de preferat să nu o faci deloc.
Cu toate acestea, când vorbim despre jocurile de noroc, următoarele indicii ar trebui să ne facă să cerem ajutor de specialitate:
- Preocuparea constantă pentru următorul joc, pentru următorul pariu, pentru petrecerea timpului în cazinouri fizice sau online, precum şi o îngrijorare constantă pentru următoarea sumă de bani de cheltuit în aceste locuri.
- Creşterea treptată sau exponenţială a sumelor de bani jucaţi, pentru a obţine aceeaşi satisfacţie.
- Încercarea eşuată de a te opri din a mai juca
- Sentimente de nervozitate şi iritabilitate, atunci când încerci să răreşti jocurile de noroc
- Încercarea de a recupera banii pierduţi prin cheltuirea de şi mai mulţi bani
- Minciuni spuse familiei, apropiaţilor, pentru a încerca să obţii bani, pentru a putea hrăni dependenţa
- Pierderea relaţiilor cu cei din jur, riscarea locului de muncă sau a performanţelor şcolare, din pricina jocurilor de noroc
- Împrumutarea de bani, pentru a putea ieşi din datorii, pe care le-ai făcut pentru a putea continua jocul.
Oamenii care nu au o problemă cu jocurile de noroc se pot opri fără a resimţi vreo consecinţă negativă sau îşi pot seta o sumă maximă de bani pe care îşi permit să o piardă. Cei care suferă de dependenţă de jocuri de noroc nu se pot opri, fiind atraşi de ideea de a-şi recupera banii, făcând asta inclusiv cu preţul relaţiilor, al bunurilor din jur sau cu preţul comiterii unor infracţiuni.
Unii dintre jucătorii patologici pot avea perioade de remisie, în care reuşesc să se abţină sau să joace mai puţin. Fără tratament însă, aceste remisii sunt, de cele mai multe ori temporare.
Ce poţi face, dacă eşti dependent de jocuri de noroc
Primul lucru pe care este indicat să-l faci este ca, într-un moment de luciditate şi în care poţi conştientiza problema, să faci o cerere de autoexcludere din sălile de jocuri de noroc. Această cerere se poate depune fie la sediul ONJN (Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc), fie direct la operatorii jocurilor de noroc – mai puţin recomandat – împreună cu o copie a actului de identitate şi un acord GDPR.
Prin această măsură, te declari indezirabil în interiorul sălilor de joc şi te asiguri că nu vei mai avea acces la obiceiul care îţi hrăneşte dependenţa, atunci când simţi că pierzi controlul. Fireşte, această măsură se aplică într-o mai mică sau mai mare măsură, în sălile de joc din România. Teoretic, există obligaţia de a verifica registrul celor autoexcluşi şi de a nu le permite accesul. Practic, însă, lucrurile stau altfel, iar legea autoexcluderii nu este respectată.
Această opţiune este obligatorie şi în cazul platformelor de pariuri sau tip cazino online. Utilizatorii pot solicita blocarea accesului pentru o perioadă determinată sau nedeterminată, în care nu mai pot plasa pariuri.
Un al doilea pas îl reprezintă ajutorul specializat. Deşi mulţi oameni sunt tentaţi să creadă că pot face faţă singuri acestei provocări, recidiva este mai mare în rândul celor care încearcă să scape de dependenţă pe cont propriu.
Din acest motiv, consultul la un psihoterapeut este esenţial pentru o recuperare sănătoasă, iar în unele cazuri poate fi chiar necesară internarea într-o clinică de specialitate, cele mai multe fiind însă private.
Nu în ultimul rând, grupurile de suport, inclusiv cele de pe reţelele de socializare, pot ajuta un pacient în recuperare.
Ce poţi face dacă ai în familie o persoană dependentă de jocuri de noroc
Primul lucru pe care o persoană care are pe cineva drag afectat de această dependenţă îl poate face este să se informeze temeinic pe acest subiect şi să înţeleagă că dependenţa este o boală, iar renunţarea la jocurile de noroc nu ţine de voinţă.
Apoi, este important să se găsească un moment oportun, în care bolnavul este calm şi raţional, pentru a purta o discuţie aşezată. Încearcă să comunici trăirile tale, să explici modul în care dependenţa a afectat relaţia şi să îţi oferi totodată susţinerea.
Nu te oferi să îi plăteşti datoriile, nu împrumuta bani pentru a acoperi găuri financiare create de cel drag. Deşi poate veni dintr-o intenţie bună, acest lucru doar întăreşte dependenţa.
Nu încerca să preiei controlul vieţii celui dependent. Acest lucru nu-l va face decât să se ascundă mai mult, să încerce să găsească alinare în sentimentul de recompensă instantanee pe care jocurile de noroc îl oferă şi să se îndepărteze, pentru a nu mai putea fi controlat.
În acelaşi timp, şi cei din familia unui jucător împătimit sunt afectaţi, şi nu doar fianciar. Poţi planifica o consultaţie la un psihoterapeut, pentru a primi ajutor în gestionarea situaţiei.
Totodată, este important de reţinut că nu este vina ta. Nu poţi controla comportamentul altcuiva, nu îi poţi forţa pe alţii să ia decizii bune pentru ei şi nici nu îi poţi obliga să îşi conştientizeze situaţia în care se află.
Tot ce poţi face este să oferi susţinere şi înţelegere, pentru a îi putea ajuta să scape de dependenţă, fără a-ţi sacrifica propria sănătate mintală în acest proces.
Adauga un comentariu
Adresa dvs de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *