Studiu: Alimentele ultraprocesate constituie 2/3 din caloriile consumate zilnic de către adolescenţii din UK

Studiu: Alimentele ultraprocesate constituie 2/3 din caloriile consumate zilnic de către adolescenţii din UK

Adolescenţii îşi iau două treimi din calorii din alimente ultraprocesate, reiese în urma unui studiu desfăşurat în Marea Britanie. Datele au fost obţinute în urma unei analize a unor jurnale alimentare, studiu ce s-a întins pe mai bine de 10 ani (2008-2019) şi a urmărit aproape 3000 de participanţi cu vârste între 11 şi 18

Adolescenţii îşi iau două treimi din calorii din alimente ultraprocesate, reiese în urma unui studiu desfăşurat în Marea Britanie.

Datele au fost obţinute în urma unei analize a unor jurnale alimentare, studiu ce s-a întins pe mai bine de 10 ani (2008-2019) şi a urmărit aproape 3000 de participanţi cu vârste între 11 şi 18 ani.

Cei mai mulţi dintre adolescenţii care aveau un meniu zilnic bogat în alimente ultraprocesate proveneau din medii mai sărace decât cei cu o alimentaţie mai apropiată de cea adecvată.

Deşi pe parcursul celor 11 ani s-a putut observa o scădere a ponderii alimentelor ultraprocesate, de la 68% la 63%, procentul de mâncare slabă nutritiv şi bogată caloric se menţine foarte mare.

„Adolescenţa este acea perioadă unică din viaţă când căpătăm mai multă independenţă şi avem un cuvânt de spus asupra a ceea ce vrem să mâncăm.
Totodată, este şi momentul în care comportamentele sănătoase pot prinde rădăcini”, a explicat Dr Yanaina Chavez-Ugalde, prim-autoarea studiului desfăşurat la Universitatea Cambridge.

Studiul, realizat în colaborare cu Universitatea din Bristol, a constatat că, în medie, 66% din caloriile adolescenților provin din alimente ultraprocesate, dar există diferențe în funcție de nivelul social.

Copiii din medii defavorizate, mai predispuşi la alimente ultraprocesate

Cei din medii mai defavorizate consumau mai multe alimente ultra procesate (68,4%) decât cei din medii mai puțin defavorizate (63,8%).
Consumul era mai ridicat la persoanele din medii albe comparativ cu cele din medii non-albe (67,3% comparativ cu 59%).
Pe grupe de vârstă, tinerii de 18 ani consumau o proporție ușor mai mică de mâncare ultraprocesată, de 63,4%, comparativ cu cei de 11 ani, care consumau 65,6%.

„Dacă întrebi mai mulți oameni, ei știu cum să mănânce sănătos.
Cu toate acestea, alimentele ultra-procesate înlocuiesc sau elimină alimentele minim procesate pentru că sunt mai convenabile și mai ieftine”, a mai spus Chavez-Ugalde.

Îngrijorările legate de alimentele ultraprocesate și efectul lor potențial asupra sănătății au determinat unele țări să introducă noi etichete pentru aceste alimente.

Cum recunoşti alimentele ultraprocesate?

Sunt acele alimente care vin într-un ambalaj din plastic, de cele mai multe ori, şi au cel puţin un ingredient pe care nu îl găseşti în mod uzual în casă.

Puteţi găsi informaţii suplimentare într-un material dedicat în întregime alimentelor ultraprocesate.

Cristina Glavan
ADMINISTRATOR
PROFILE

Articole recomandate

Adauga un comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele articole

[

Video recomandat

 

Style Selector