Asociaţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA (FDA) a aprobat în urmă cu câteva zile primul vaccin pe care oamenii şi-l vor putea administra acasă, fără asistenţă medicală. FluMist este dezvoltat de AstraZeneca şi se administrează nazal, sub formă de spray. Vaccinul cu administrare nazală nu este o noutate, FluMist fiind aprobat încă din anul 2003
Asociaţia Alimentelor şi Medicamentelor din SUA (FDA) a aprobat în urmă cu câteva zile primul vaccin pe care oamenii şi-l vor putea administra acasă, fără asistenţă medicală. FluMist este dezvoltat de AstraZeneca şi se administrează nazal, sub formă de spray.
Vaccinul cu administrare nazală nu este o noutate, FluMist fiind aprobat încă din anul 2003 spre a fi folosit pentru imunizarea persoanelor cu vârstă cuprinsă între 5 şi 49 de ani, iar în 2007 a primit aprobare şi pentru grupa de vârstă 2-5 ani.
Vaccin antigripal administrat acasă, fără asistenţă medicală
Noutatea constă în faptul că, pentru prima oară, pacienţii îşi vor putea administra medicamentul acasă, fără supraveghere medicală.
FluMist conține o formă slăbită a tulpinilor de virus gripal viu și se administrează prin pulverizare în nas. În continuare este necesară o rețetă pentru putea fi imunizat cu acest vaccin.
Cele mai frecvent raportate efecte secundare ale vaccinului sunt febra de peste 37,8°C la copiii cu vârsta între 2 și 6 ani, secrețiile nazale și congestia nazală la persoanele cu vârsta cuprinsă între 2 și 49 de ani, precum și durerea în gât, la adulții cu vârsta între 18 și 49 de ani.
În România, vaccinul cu administrare nazală se găseşte sub o altă denumire
În România, vaccinul antigripal cu administrare nazală de la AstraZeneca se găseşte sub denumirea Fluenz Tetra şi poate fi, de asemenea, administrat începând cu vârsta de 24 de luni. Poate fi achiziţionat doar pe bază de prescripţie medicală, iar administrarea se face în cabinetul medicului de familie.
Vaccinul antigripal fără injecţie protejează persoanele imunizate de bolile cauzate de subtipurile virusurilor Influenza A şi B.
Momentan însă, vaccinul nu este disponibil în farmacii pentru sezonul următor de gripă. Conform Centrului de Diagnostic şi Tratament Victor Babeş, este ideal ca vaccinul antigripal să fie administrat înainte de debutul sezonului gripal, fiind necesare aproximativ două săptămâni pentru dezvoltarea de anticorpi protectori corespunzători. În România se recomandă ca vaccinarea antigripală să aibă loc în lunile octombrie – noiembrie.
De ce este recomandată vaccinarea anti-gripală
Gripa poate provoca complicații grave, în special la persoanele vulnerabile, cum ar fi copiii mici, vârstnicii, femeile însărcinate și persoanele cu afecțiuni cronice. Vaccinul antigripal ajută la prevenirea răspândirii virusului, reducând riscul de infectare și severitatea simptomelor în cazul contactului cu gripa.
În plus, vaccinarea contribuie la reducerea poverii asupra sistemului medical, prevenind spitalizările și complicațiile severe. Prin imunizarea antigripală, fiecare persoană joacă un rol activ în protejarea comunității împotriva unei boli cu potențial periculos.
În România, în sezonul gripal 2023-2024 s-au înregistrat peste 65000 de cazuri clinice compatibile cu gripa şi peste 40 de decese cauzate de această boală, în timp ce numărul celor vaccinaţi a scăzut, în comparaţie cu perioada aferenţă pandemiei de Covid19.
Adauga un comentariu
Adresa dvs de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *