Nu de puţine ori am păţit-o, mulţi dintre noi. Cel mai adesea se întâmplă să ne pricopsim cu o toxiinfecţie alimentară atunci când mâncăm într-un loc nou, când călătorim şi, poate cel mai rar, atunci când nu preparăm mâncarea corespunzător. Vestea că în Statele Unite 75 de oameni s-au îmbolnăvit, iar o persoană a şi
Nu de puţine ori am păţit-o, mulţi dintre noi. Cel mai adesea se întâmplă să ne pricopsim cu o toxiinfecţie alimentară atunci când mâncăm într-un loc nou, când călătorim şi, poate cel mai rar, atunci când nu preparăm mâncarea corespunzător.
Vestea că în Statele Unite 75 de oameni s-au îmbolnăvit, iar o persoană a şi decedat, după ce au consumat produse infestate cu E.coli de la McDonald’a făcut deja înconjurul planetei. Astfel, s-a readus în discuţie ce se poate face la nivel individual, pentru a se evita consumul de mâncare contaminată, indiferent dacă se serveşte masa în oraş sau în propria bucătărie.
Cum previi o toxiinfecţie alimentară atunci când mănânci ce găteşti acasă
Toxiinfecțiile alimentare sunt cauzate de consumul de alimente sau băuturi contaminate cu bacterii, virusuri sau paraziți. Pentru a preveni astfel de probleme, e important să urmăm câteva practici esențiale de igienă și manipulare corectă a alimentelor. Iată câteva sfaturi esențiale:
Igiena mâinilor
E deja de la sine înţeles că igiena mâinilor este esenţială, pentru a evita o contaminare cu bacterii. Spălarea mâinilor se impune nu doar după utilizarea toaletei sau după ce ducem gunoiul, ci şi după ce atingem suprafeţe cunoscute ca fiind neigienice. Astfel de suprafeţe pot fi telefonul mobil, tastatura laptopului sau bani.
Totodată, atunci când manipulăm carne crudă, este foarte importantă spălarea mâinilor înainte de a atinge alte suprafeţe, alte ingrediente sau chiar propria faţă. Altfel, riscăm să contaminăm întreaga bucătărie.
Pregătirea corectă a alimentelor
Ingredientele precum carnea, ouăle sau peştele trebuie să fie bine pătrunse şi preparate la temperaturi adecvate, încât să elimine orice şansă de supravieţuire a eventualelor bacterii prezente în alimente.
Şi modul în care manevrăm aceste ingrediente în bucătărie este foarte important. Atunci când preparăm mâncăruri cu carne, este important ca ustensilele ce ating carnea (tocătorul, cuţitul, etc) să nu atingă şi alte ingrediente.
Una dintre practicile ce pot duce la îmbolnăvire este tocarea altor ingrediente pe aceeaşi suprafaţă pe care a fost prelucrată carnea.
La fel de importantă este şi spălarea fructelor şi a legumelor sub jet de apă, în mod deosebit atunci când nu urmează să fie preparate termic, ci consumate proaspete.
La ce temperatură trebuie preparate ingredientele, pentru a evita toxiinfecţiile
Carnea roşie, precum cotlete, fleici, spată sau pulpă de vită, porc sau miel ar trebui să ajungă la o temperatură interioară de minim 62.8 °C.
Cărnurile tocate, precum cea de pasăre, vită, porc sau amestec ar trebui gătite până când ating o temperatură interioară de minim 71.1 °C.
În cazul în care se prepară carne de pasăre, fie că vorbim de piept, pulpe sau pui întreg, este necesar ca temperatura interioară să ajungă până la 73.9 °C.
La fel de important este să preparăm bine şi ouăle. Acestea trebuie să ajungă la 71.1 °C.
Pentru peşte sau fructe de mare, e necesar să se atingă o temperatură internă de 62.8 °C.
Resturile de mâncare pe care le reîncălzim ar trebui să fie, de asemenea, încinse până la 73.9 °C, temperatură internă.
Pentru a putea măsura toate aceste valori, este necesară folosirea unui termometru intern special, care se înfige în mâncarea preparată.
Un alt aspect foarte important este legat de răcirea mâncării, după preparare. Este ideal să nu se întârzie mult din momentul în care mâncarea a fost gătită, până când este transferată la rece.
Cum poţi preveni toxiinfecţiile alimentare atunci când iei masa în oraş
O regulă de care se poate ţine cont şi acasă, dar care poate fi de ajutor atunci când circumstanţele ne constrâng să luăm masa în oraş, este să consumăm doar mâncare pe care o primim fierbinte sau foarte rece.
De pildă, în cazul unor preparate calde, acestea ar trebui aduse la masă cât mai fierbinţi şi aburdine. La polul opus, alimentele reci, precum salatele tip aperitiv sau cele garnitură, ar trebui să fie servite de la temperaturi scăzute, cu ingrediente proaspăt scoase din frigider.
Adauga un comentariu
Adresa dvs de email nu va fi publicata. Campurile obligatorii sunt marcate cu *